Niemand zit te wachten op pillen slikken, het kan wel een praktische oplossing zijn om de gezondheid te verbeteren. Denk aan vitaminepillen, supplementen of medicijnen die door de arts zijn voorgeschreven. Er zijn ook stoppen met roken pillen die resultaat opleveren, al worden ze niet zomaar voorgeschreven en er zullen randvoorwaarden worden gesteld. Zoals altijd het geval is met medicijnen loop je kans op bijwerkingen, daarom zijn stoppen met roken pillen niet altijd de meest veilige optie.

Hoe werken stoppen met roken pillen?

De meeste stoppen met roken pillen zorgen ervoor dat de behoefte aan nicotine wordt geremd. Als iemand stopt met roken dan treden ontwenningsverschijnselen in. Nicotine is een zeer verslavende stof, het gemis hiervan is zeer sterk. Zodra er een sigaret wordt gerookt zal er direct een kalmerende werking optreden omdat er weer voldaan wordt aan de behoefte. Stoppen met roken pillen onderdrukken deze behoefte waardoor het gemis van nicotine minder aanwezig is. Deze behoefte zal na verloop van tijd afnemen waardoor de gebruiker na enige tijd niet langer deze medicijnen hoeft te slikken.

De meest voorkomende medicijnen zijn eigenlijk antidepressiva die eveneens worden voorgeschreven bij personen die leiden aan depressie. Nicotine heeft voor een deel dezelfde werking op de hersenen. Als iemand reeds gebruik maakt van antidepressiva dan heeft het geen zin om daarnaast ook nog stoppen met roken pillen te gebruiken. Bespreek altijd met de arts wat er mogelijk is en welke combinaties wel/niet verantwoord zijn.

Zijn stoppen met roken pillen effectief?

Er zijn veel gebruikers die baat hebben bij stoppen met roken pillen. Artsen schrijven regelmatig deze medicijnen voor maar het is niet de enige methode die wordt toegepast. Hoewel de nicotine behoefte wordt onderdrukt blijft het gemis van andere gewoonten bestaan. Een sigaret uit de verpakking halen, aansteken en een haal nemen bijvoorbeeld. Dit zijn handelingen die met een pil niet te onderdrukken zijn waarbij therapie uitkomst kan bieden.

De arts kan een therapie aanbevelen, je kunt als ex-roker ook een webinar volgen om van het roken af te komen. Stoppen met roken pillen zijn effectief in het onderdrukken van de nicotine behoefte, ze pakken een deel van de verslaving aan. Met alleen medicijnen zonder verdere ondersteuning zal het lastig zijn om definitief van het roken af te komen.

Stoppen met roken pillen

Waar is Champix gebleven?

Als je al eerder stoppen met roken pillen hebt geprobeerd dan ken je vast de naam Champix wel. Dit was een populaire keuze bij rokers omdat het de behoefte aan nicotine helpt te verminderen. Net zoals bij andere medicijnen waren er echter wel mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en verkoudheid. Omdat de meeste gebruikers geen last hadden van deze bijwerkingen was Champix een populair middel. Sinds juli 2021 is dit product niet langer leverbaar.

Fabrikant Pfizer heeft besloten om het product niet langer te produceren, het is niet duidelijk of Champix nog terug zal keren als stoppen met roken pil. Het is namelijk gebleken dat tijdens de productie van Champix een stof ontstaat genaamd nitrosamine. Er zijn aanwijzingen dat deze stof mogelijk kankerverwekkend is. Het is uiteraard niet de bedoeling dat stoppen met roken pillen als bijwerking kanker kunnen veroorzaken, daarom is het begrijpelijk dat het product uit de handel is genomen. Het is mogelijk dat dit medicijn na onderzoek en/of in een gewijzigde samenstelling weer terug zal keren maar daar is nog niets over bekend.

Wat zijn alternatieven voor Champix?

De twee meest voorgeschreven stoppen met roken pillen zijn van Zyban (bupropion) en Nortrilen (nortriptyline). Het betreft medicijnen die naast een remmende werking op de nicotineverslaving ook bijwerkingen kunnen hebben.

Belangrijk om te weten over Zyban (bupropion):

  • Niet voor personen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
  • Kan het reactievermogen verminderen met mogelijk invloed op de rijvaardigheid.
  • Bij voorkeur niet combineren met alcoholgebruik.

Belangrijk om te weten over Nortrilen (nortriptyline):

  • Is tevens een middel tegen depressie.
  • Kan het reactievermogen verminderen met mogelijk invloed op de rijvaardigheid.
  • Bij voorkeur niet combineren met alcoholgebruik.

Als er verder nog andere medicijnen worden gebruikt dan moet eerst beslist worden of je nieuwe pillen kunt combineren met de rest van de medicatie. Daarnaast is het verstandig om bij een poging om te stoppen met roken dit aan te geven bij de huisarts of behandelend arts. Het is namelijk mogelijk dat de dosering aangepast moet worden op deze nieuwe situatie.

Waarom stoppen met roken pillen niet altijd werken

Roken is een verslaving die niet alleen gekoppeld is aan de nicotine behoefte. Er zijn nog een aantal andere factoren die een rol spelen, met name de gewoonte om sigaretten te roken kost veel meer tijd om te overwinnen dan de nicotine behoefte. Veel gebruikers zijn in eerste instantie heel enthousiast over het resultaat en geven aan geen behoefte meer te hebben aan sigaretten roken. Maar dan worden ze zenuwachtig en hebben het gevoel ‘iets’ te missen in hun leven.

En dat zijn nou precies die routines waar de ex-roker aan gewend is geraakt. Als hier geen oplossing voor wordt gevonden dan is de kans op terugval erg groot. Denk hierbij aan (groeps)therapie in persoon of online via een webinar. In principe zijn alle methoden die niet gekoppeld zijn aan additioneel medicijngebruik geschikt om te gebruiken in combinatie met pillen. Welke methode het meest effectief is zal per persoon anders zijn. Zie stoppen met roken pillen daarom als een stukje van de puzzel maar zeker niet als een alles-in-één oplossing om van het roken af te komen.

Medicijnen of nicotinevervangers?

Een medicijn zoals Zyban of Nortrilen helpt de nicotine behoefte te onderdrukken. Een nicotinevervanger zoals een e-sigaret, kauwgom of een snoepje met nicotine voldoet juist aan deze behoefte. Je komt daarmee niet van de nicotine verslaving af. Dit zijn middelen om te stoppen met sigaretten roken maar niet om van de verslaving af te komen. De meeste schade in het lichaam wordt namelijk aangericht door teer, roet en tientallen andere schadelijke stoffen die longen en andere lichaamsfuncties ernstige schade kunnen berokkenen.

Stoppen met roken pillen zijn altijd bedoeld als tijdelijke oplossing om over de verslaving heen te komen terwijl nicotinevervangers je juist helpen de gewoonten aan te pakken die gepaard gaan met de verslaving. In beide gevallen kan additionele therapie of ondersteuning helpen om permanent te stoppen met roken.