Er zijn veel medicijnen met uitlopende toepassing en werking. Sommige medicijnen kunnen voor meerdere aandoeningen worden gebruikt. Zo is er Bupropion, een antidepressivum dat wordt voorgeschreven aan personen die lijden aan depressie.

Daarnaast wordt het ook gebruikt als medicijn om rookverslaving aan te pakken. Kun je stoppen met roken door Bupropion te gebruiken, hoe werkt het en onder welke merknaam is het leverbaar in Nederland?

Wat is Bupropion?

Het medicijn Bupropion is voor gebruikers beter bekend als Zyban. Dit is namelijk het merk dat in Nederland wordt voorgeschreven aan mensen die willen stoppen met roken. Bupropion is een antidepressivum. Dit betekent dat het mensen met een depressie helpt om van hun negatieve gedachten en emoties af te komen.

Dit is mogelijk door de heropname van serotonine te blokkeren. De structuur van dit medicijn vertoont overeenkomsten met amfetamine waardoor er een psychostimulerende werking uitgaat van dit medicijn.

Oorspronkelijk werd Bupropion ontwikkeld als antidepressivum. Daarnaast wordt het medicijn ook voorgeschreven voor personen met ADHD of met een rookverslaving. Of dit middel geschikt is voor de individuele roker zal een arts moeten bepalen.

Het betreft een medicijn dat net als andere medicatie naast voordelen ook nadelen heeft. Zo zijn er bijwerkingen van Bupropion waar je verder op deze pagina meer over kunt lezen.

Hoe werkt Bupropion?

De werking van Bupropion om te stoppen met roken treedt niet direct in. Als deze stof wordt gebruikt om personen met ADHD te helpen dan zullen de effecten pas na 2 weken merkbaar zijn. Voor rokers geldt 1 tot 2 weken. Dit betekent dat de gebruiker de eerste 2 weken niet hoeft te stoppen met roken.

De effecten zijn dan namelijk nog niet merkbaar met als gevolg dat stoppen niet eenvoudiger wordt dan zonder medicatie in te nemen.

Het heeft enige tijd nodig voordat Bupropion invloed heeft op de receptoren in de hersenen, de arts zal dan ook aanbevelen om niet direct te stoppen met roken als Bupropion wordt voorgeschreven.

Dit lijkt tegenstrijdig omdat eerder stoppen natuurlijk beter is dan later maar uit onderzoek is gebleken dat lange termijn effecten van deze methode het meest succesvol zijn als pas na 2 weken wordt gestopt.

Er zijn personen die direct na de start van Bupropion het gevoel hebben dat het werkt. Dit heeft 2 oorzaken. In de eerste plaats is er het placebo effect, het geloof in de werking van het medicijn is al voldoende om resultaat te boeken.

De werkelijke effecten van Bupropion treden echter pas later in. Daarnaast worden medicijnen om te stoppen met roken alleen voorgeschreven in combinatie met een andere methode zoals gedragstherapie.

Het is namelijk van belang dat de roker blijvend van de verslaving afkomt. Een kuur zal voor een periode van 7 tot 10 weken worden voorgeschreven, het is van belang dat de ex-roker voldoende handvatten heeft om daarna niet opnieuw een sigaret op te steken.

Bupropion is daarmee een hulpmiddel, het is de aanvullende behandeling die ervoor zorgt dat het resultaat permanent is. Denk hierbij aan therapiesessies, het gebruik van apps die motiveren om te stoppen of het volgen van een webinar waarin je alle informatie krijgt om permanent te stoppen.

Wat zijn de bijwerkingen van Bupropion?

Er zijn een aantal groepen waarbij stoppen met roken via Bupropion niet de beste oplossing is. Zo is er een drempelverlagend effect voor convulsies. Personen met neiging tot convulsie of met epilepsie zullen daarom dit medicijn niet voorgeschreven krijgen. Dit geldt ook voor personen met een alcoholverslaving. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen van Bupropion:

  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn
  • Droge mond
  • Constipatie
  • Hoge bloeddruk
  • Risico op convulsies

Het risico op een hoge bloeddruk is vooral van toepassing bij stoppen met roken met Bupropion. Bij de behandeling van depressie ligt dit risico aanzienlijk lager. Als het gaat om een behandeling tegen rookverslaving werd hypertensie bij personen waargenomen, ook als ze voorheen geen last hadden van hoge bloeddruk.

Waar is Bupropion verkrijgbaar?

Om te stoppen met roken via Bupropion moet je naar de arts die dit middel kan voorschrijven. Het zal dan in de vorm van Zyban zijn, dit is een merk met het ingrediënt Bupropion als werkzaam bestanddeel.

Er zijn een aantal nicotinevervangers en alternatieve producten voor Bupropion verkrijgbaar via de apotheek of drogist maar dit zijn geen geneesmiddelen met dezelfde werking. Denk bijvoorbeeld aan nicotine pleisters of natuurlijke vervangers die de behoefte aan nicotine verminderen.

Bupropion

Via de arts kunnen ook andere middelen worden aangeboden zoals Cytisine en Nortriptyline. Voorheen werd ook Champix als middel om te stoppen met roken voorgeschreven maar dit is niet langer het geval. Er bleek een stof in te zitten die een verhoogd risico op kanker geeft.

Bupropion is verkrijgbaar op recept. Als na 7 weken blijkt dat er geen effect is dan zal in overleg met de arts worden bepaald of doorgaan zin heeft. Waarschijnlijk zal de behandeling gestaakt worden omdat de behoefte na 2 weken af hoort te nemen.

Er zal altijd een moment komen dat de behandeling wordt gestaakt, het is geen middel dat voor permanent gebruik geschikt is. Dit ligt met middelen van de drogist vaak anders, zo mag je hulpmiddelen als nicotine pleisters voor een langere tijd gebruiken mits je niet de aanbevolen dosering overschrijdt.

Ook bij e-sigaretten is er geen absolute noodzaak om het gebruik te staken na verloop van tijd. Dergelijke nicotine vervangers kunnen echter wel andere bijwerkingen met zich meebrengen en ze pakken de nicotine verslaving niet aan.

Kun je stoppen met Bupropion?

Medicijnen om van je rookverslaving af te komen zijn altijd bedoeld als hulpmiddel, het zal nooit alleen met medicatie werken. Het is namelijk van belang dat je veranderingen aanbrengt in je gedrag en gewoonten. Zo moet je leren om situaties te vermijden waarbij je wordt geprikkeld om toch weer een sigaret op te steken.

De behandelend arts zal daarom altijd een andere methode voorschrijven om naast de medicatie te gebruiken.

Er zijn methoden die binnen de standaard dekking van de verzekering vallen, alternatieve methoden worden mogelijk niet gedekt of alleen binnen een aanvullende verzekering. Niet alle methoden zijn duur, zo zijn er boeken die zeer effectief zijn gebleken of volg een webinar om van je rookverslaving af te komen.

Stoppen met roken door Bupropion te gebruiken kan voor een bepaalde groep rokers onderdeel uitmaken van de oplossing, er is echter geen wonderpil die je van het roken afhelpt. Methodes om te stoppen met roken.

Wat is bupropion en waar wordt het voor gebruikt?

Antwoord: Bupropion is een medicijn dat wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder stoppen met roken, behandeling van depressie en preventie van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Is bupropion een effectieve behandeling voor stoppen met roken?

Antwoord: Ja, bupropion is een effectieve behandeling om te stoppen met roken. Het kan de ontwenningsverschijnselen en de drang naar nicotine verminderen, waardoor de kans op succesvol stoppen met roken toeneemt.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van bupropion?

Antwoord: Ja, er kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van bupropion, zoals droge mond, slapeloosheid, hoofdpijn en maagklachten. Het is belangrijk om de mogelijke bijwerkingen te bespreken met een arts voordat je bupropion gebruikt.

Hoe lang duurt een bupropion-behandeling?

Antwoord: De duur van een bupropion-behandeling kan variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en het advies van een arts. Gewoonlijk duurt een behandeling enkele weken tot maanden.

Heb ik een recept nodig om bupropion te kunnen gebruiken?

Antwoord: Ja, bupropion is alleen verkrijgbaar op recept. Het is belangrijk om een arts te raadplegen om de geschiktheid van bupropion voor jouw specifieke situatie te beoordelen en een recept te verkrijgen.