Bij stoppen met roken zijn er veel voordelen, dat is bekend. Met name meer energie en minder kans op kanker of hart- en vaatziekten worden vaak genoemd. Maar hoe zit het met je huid, wordt die beter als je stopt met roken? Dit onderwerp is belangrijk maar het krijgt niet altijd de aandacht die het verdient.

Hoe snel herstelt je huid na het stoppen met roken en kan een rokershuid eigenlijk herstellen? Wat roken doet met je gezicht en wat stoppen met roken betekent voor je uiterlijk lees je op deze pagina.

Wat is een rokershuid?

Bij alle negatieve kenmerken die je kunt opsommen over de huid worden veroorzaakt of versterkt door roken. Rimpels, een grauwe kleur, droge huid etc. De problemen die worden veroorzaakt of verergerd door roken noemen we ‘rokershuid’. Denk aan die stoere cowboys uit films met een doorgroefd gelaat en een peuk in hun mondhoek.

Die rimpelige huid werd gebruikt als een teken van mannelijkheid en ervaring. Dat was fictie, een ideaalbeeld van een ruwe bolster met blanke pit. In werkelijkheid komen die rimpels niet door hard werken maar langdurige blootstelling aan de felle zon en de gevolgen van roken. Als je merkt dat jouw huid grauw oogt en crèmes halen niets uit, dan kan dit komen door je rookverslaving.

Rimpels door de genen

De cosmetica industrie verdient veel geld op de angst voor rimpels. We smeren, injecteren en opereren dat het een lieve lust is, toch is niemand immuun voor het verouderingsproces. De wijze waarop de huid zich ontwikkelt is niet bij iedereen gelijk. Dit is voor een deel genetisch bepaald.

rokershuid

Zo zien we dat de huid bij mensen met een donker getinte huid langer ‘strak’ blijft en op latere leeftijd sneller degradeert terwijl dit proces bij een lichtere huidskleur meer gelijkmatig verloopt. En twee buurvrouwen kunnen een leven lang naast elkaar wonen met dezelfde leefstijl en hoeveelheid zonlicht maar toch een heel ander uiterlijk hebben. Jouw DNA bepaalt voor een deel de conditie van je huid maar externe factoren zoals roken spelen hier zeker een belangrijke rol bij.

Hoe ontstaat een rokershuid?

Roken heeft invloed op diverse lichaamsfuncties. De doorbloeding wordt minder optimaal, je raakt sneller gehydrateerd en stoffen als collageen en elastine worden afgebroken. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan een rokershuid. Daarnaast wordt je algemene conditie minder, rokers sporten vaak minder waardoor positieve acties getemperd worden.

Een half uur joggen of een rookpauze zijn twee tegenovergestelde acties met compleet andere invloed op je lichaam. Niet alleen de rook in je longen veroorzaakt rokershuid maar ook de rook die over je gezicht gaat. De fijne deeltjes in de rook kunnen poriën verstoppen wat weer tot puistjes en meeëters leidt.

Wat zijn de symptomen van een rokershuid?

Als je huid niet meer in topconditie is dan kan dit zeker te maken hebben met roken. Herken je deze symptomen?

  • Grauwe tint: Roken zorgt ervoor dat kleine aders aan de oppervlakte van je huid nauwer worden. Bloed kan minder goed doorstromen waardoor je huid er vaal en grauw uit gaat zien.
  • Gele tint: Ook een gelige zweem over je huid is een gevolg van roken. Dit gaat vaak gepaard met een grauwe, doffe huid.
  • Droge huid: Hydratatie wordt verstoord door roken waardoor de huid zal uitdrogen. Veel rokers drinken daarnaast minder water omdat ze bezig zijn met een sigaret roken en niet een glas water drinken.
  • Vette huid: Droog en toch vet, het is een combinatie die voorkomt bij een flink aantal rokers. Je ziet droge en vette plekken ontstaan, de huid is niet mooi egaal.
  • Dunne huid: Door de vermindering van de bloedtoevoer zal collageen in de huid sneller afbreken. Jouw huid wordt dunner en zwakker, je wordt ook gevoeliger voor kleine verwondingen.
  • Meeëters: Ophoping van talg in de poriën en smerige rook die over je gezicht gaat maken de huid vies en kunnen meeëters of puistjes veroorzaken.
  • Rimpels: Dit is het meest typische kenmerk van rokershuid. Er ontstaan rimpels rond de mond, boven de lip en op de wangen. Dit heeft voor een deel te maken met de zuigende beweging die je maakt met je mond.

Stoppen met roken huid

Kan een rokershuid herstellen?

Ja, een rokershuid kan herstellen, dit proces treedt vrijwel direct in werking als je stopt met roken. Na verloop van tijd zullen steeds meer symptomen verdwijnen. Eerst zie je die grauwe huid meer kleur krijgen, later merk je dat de huid minder droog en/of vet wordt. Ook de rimpels worden minder diep, zeker als je meer water drinkt na het stoppen met roken.

Hoe snel herstelt je huid na het stoppen met roken?

Als je voor een snelle stoppen met roken methode kiest zoals een hypnose sessie dan bouw je de verslaving niet af, het is een ‘cold turkey’ methode. Dan zul je de effecten van stoppen ook heel snel ervaren wat je extra motivatie geeft om het vol te houden. Er zijn zowel in je lichaam als buiten je lichaam factoren die van invloed zijn op rokershuid:

1. Invloed op de huid van binnenuit

Met rook inhaleer je niet alleen nicotine maar ook roet, teer en tientallen andere schadelijke stoffen. Die breken je immuunsysteem af, verstoren de doorbloeding en zorgen voor nog veel meer verstoringen in je lichaam. Jouw huid is het grootste orgaan in (om) je lichaam, verstoringen aan de binnenzijde vertonen zich direct aan de buitenkant.

2. Invloed op de huid van buitenaf

Rook die je uitademt zit vol met fijne stoffen die poriën blokkeren en aan de oppervlakte je huid aantasten. Zo wordt je huid van binnen en buiten aangevallen wat zorgt voor die typische rokershuid. Zelfs als je niet rookt en tweedehands rook niet zou inhaleren, dan zou je nog steeds merken dat rokerige ruimten jouw huid aantasten.

Geen rokershuid? Stop met roken!

Kun je met makeup, zalfjes of Botox van je rokershuid afkomen? Je kunt zeker met hulpmiddelen de effecten van rokershuid verminderen maar uiteindelijk is er geen betere methode dan stoppen met roken. Naast een betere conditie van de huid heeft stoppen met roken uiteraard nog veel meer voordelen, het is daarom zeker interessant om een methode te zoeken die voor jou werkt.