Nortrilen wel of geen goed keus?  wel odRoken is een gewoonte die duizenden mensen over de hele wereld hebben. Het is echter ook een zeer gevaarlijke gewoonte die kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, hartziekten en beroertes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen proberen te stoppen met roken.

Eén van de manieren waarop mensen proberen te stoppen met roken is door gebruik te maken van medicatie, zoals Nortrilen. In dit artikel zullen we bespreken wat Nortrilen is, hoe het werkt en hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken om te stoppen met roken.

Inhoudsopgave

 1. Wat is Nortrilen?
 2. Hoe werkt Nortrilen?
 3. Doseringen voor stoppen met roken
 4.  Stoppen met roken bijwerkingen
 5. Wanneer moet je Nortrilen niet gebruiken?
 6. Hoe gebruik je Nortrilen om te stoppen met roken?
 7. Hoe effectief is het bij het stoppen met roken?
 8. Waar kun je Nortrilen kopen?
 9. Tips om te stoppen met roken zonder medicatie
 10. Veelgestelde vragen over Nortrilen stoppen met roken

Wat is Nortrilen?

Nortrilen is een antidepressivum dat ook gebruikt kan worden als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Het bevat het actieve ingrediënt nortriptyline, dat helpt bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer je stopt met roken. Nortrilen kan alleen worden voorgeschreven door een arts en is verkrijgbaar in de vorm van tabletten.

Hoe werkt Nortrilen?

Nortrilen werkt door het verhogen van de hoeveelheid serotonine en noradrenaline in de hersenen. Deze neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de stemming en het verminderen van angst en depressie. Door het verhogen van de niveaus van deze neurotransmitters, kan Nortrilen helpen bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer je stopt met roken, zoals angst, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Nortrilen stoppen met roken medicijn

Nortrilen doseringen voor stoppen met roken

De dosering van Nortrilen voor het stoppen met roken kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt. In het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met een lage dosis en deze geleidelijk te verhogen totdat het gewenste effect is bereikt. De meest voorkomende startdosering is 25 mg per dag, die gedurende een periode van één week wordt verhoogd tot 75 mg per dag.

Nortrilen stoppen met roken bijwerkingen

Zoals bij alle medicijnen, kan het gebruik van Nortrilen bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn droge mond, duizeligheid, slaperigheid, obstipatie en gewichtstoename. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen mild en verdwijnen meestal na verloop van tijd. Als de bijwerkingen echter aanhouden of ernstig zijn, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.

Wanneer moet je Nortrilen niet gebruiken?

Er zijn bepaalde situaties waarin het gebruik van Nortrilen niet veilig is. Mensen die allergisch zijn voor nortriptyline of andere tricyclische antidepressiva mogen geen Nortrilen gebruiken. Mensen die een recente hartaanval hebben gehad, een abnormaal hartritme hebben of een geschiedenis van epilepsie hebben, moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik van Nortrilen. Het is belangrijk om met een arts te spreken voordat je Nortrilen gebruikt, om ervoor te zorgen dat het veilig is om te gebruiken.

Hoe gebruik je Nortrilen om te stoppen met roken?

Nortrilen moet alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Meestal wordt aanbevolen om te beginnen met een lage dosis en deze geleidelijk te verhogen totdat het gewenste effect is bereikt. Het is belangrijk om Nortrilen niet te stoppen zonder toestemming van een arts, omdat dit kan leiden tot ontwenningsverschijnselen. Nortrilen moet worden ingenomen met voedsel en moet worden ingenomen op hetzelfde tijdstip elke dag.

Hoe effectief is het bij het stoppen met roken?

Studies hebben aangetoond dat Nortrilen effectief kan zijn bij het stoppen met roken. In een onderzoek onder 220 mensen die probeerden te stoppen met roken, bleek dat 35% van de mensen die Nortrilen gebruikten, na 12 weken gestopt waren met roken, tegenover 19% van de mensen die een placebo kregen. Nortrilen kan echter niet voor iedereen werken en het is belangrijk om met een arts te spreken voordat je het gebruikt.

Waar kun je Nortrilen kopen?

Nortrilen is alleen op recept verkrijgbaar bij een arts of apotheek. Het is niet verkrijgbaar zonder recept en kan alleen worden voorgeschreven door een arts.

Tips om te stoppen met roken zonder medicatie

Als je geen medicatie wilt gebruiken om te stoppen met roken, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om te helpen bij het stoppen met roken. Hier zijn enkele tips:

 • Stel een stopdatum vast en houd je eraan
 • Vermijd situaties die je doen verlangen naar een sigaret
 • Zoek ondersteuning van vrienden en familie
 • Houd je handen bezig met een hobby of activiteit
 • Vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze je verlangen naar een sigaret kunnen
 • Zoek professionele ondersteuning, zoals stoppen-met-roken programma’s of counseling
 • Probeer ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga, om stress te verminderen
 • Beloon jezelf voor het niet roken, bijvoorbeeld door iets leuks te doen of te kopen met het geld dat je bespaart door niet te roken

Veelgestelde vragen over Nortrilen stoppen met roken

 1. Is Nortrilen verslavend?
 • Nee, Nortrilen is niet verslavend. Het is echter belangrijk om het alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.
 1. Kan ik Nortrilen gebruiken als ik zwanger ben?
 • Het is niet aanbevolen om het te gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Overleg altijd met een arts voordat je een medicijn gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
 1. Hoe lang duurt het voordat het werkt?
 • Het kan enkele weken duren voordat het volledig effectief is. Het is belangrijk om het blijven gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.
 1. Kan ik Nortrilen gebruiken als ik andere medicijnen gebruik?
 • Het is belangrijk om met een arts te spreken voordat je Nortrilen gebruikt als je andere medicijnen gebruikt. Het kan namelijk wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen.
 1. Kan ik Nortrilen blijven gebruiken nadat ik gestopt ben met roken?
 • Het is niet aanbevolen om het langdurig te gebruiken. Het is belangrijk om met een arts te spreken voordat je stopt met het gebruik van Nortrilen, om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Conclusie

Nortrilen is een medicijn dat kan worden gebruikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Het werkt door het verminderen van de ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer je stopt met roken. Het is belangrijk om Nortrilen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en om eventuele bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen te bespreken met een arts.

Als je geen medicatie wilt gebruiken om te stoppen met roken, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om te helpen bij het stoppen met roken, zoals het vermijden van situaties die je doen verlangen naar een sigaret en het zoeken van ondersteuning van vrienden en familie. De beste manier om te stoppen is deze methode. Via de volgende link kun je inschrijven voor een gratis webinar.