Stoppen met roken met nicotine vervangers, is dat een goed idee? Pak je hiermee de verslaving aan of niet? Er zijn verschillende manieren om van sigaretten roken af te komen en van je nicotineverslaving. Je zoekt naar een methode die je blijvend van het roken afhelpt. Wat zijn de beste nicotine vervangers en wat werkt beter; nicotine kauwgom of een pleister?

Wat zijn nicotine vervangers?

Stoppen met roken met nicotine vervangers is een methode om je van het roken af te helpen. Nicotine is de voornaamste verslavende stof in sigaretten, als je deze stof via een ander product inneemt dan heb je minder behoefte om te blijven roken. Er zijn verschillende producten waaronder nicotine kauwgom, nicotine pleisters en nicotine tabletten.

De wijze waarop nicotine afgifte werkt is anders dan via de rook van een sigaret. Het is de bedoeling dat je met deze middelen langzaam maar zeker van je verslaving afkomt. Artsen zullen stoppen met roken nicotine vervangers echter altijd in combinatie met een vorm van gedragstherapie voorschrijven.

Welke stoppen met roken nicotinevervangers zijn er?

Er zijn producten die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist zoals Nicotinell, NiQuitin en Nicorette. Daarnaast zijn er producten die alleen op recept van de dokter verkrijgbaar zijn. Als je de kosten voor nicotine vervangers wilt opvoeren bij de zorgverzekeraar dan zul je naast medicijnen ook een therapie traject moeten volgen. Er zijn verschillende manieren om aan je gedrag te werken waaronder groepstherapie, webinars, hypnose of laser therapie. Niet al deze methoden worden gedekt door de verzekering. Dit zijn de voornaamste soorten nicotine vervangers:

  • Pleisters: Je plakt een pleister op je lichaam die je 24 uur per dag van een kleine dosis nicotine voorziet. Omdat er aan de nicotine verslaving wordt voldaan is het eenvoudiger om te stoppen met roken. Daarna kun je in stappen het gebruik van deze pleisters afbouwen.
  • Kauwgom: Net zoals sigaretten zorgt kauwgom voor een snelle dosis nicotine in je lichaam. Je neemt kauwgom als je trek hebt in een sigaret. Naast nicotine worden hiermee ook enkele gewoontes aangepakt zoals iets in je mond stoppen.
  • Tabletten: Als je niet van kauwgom kauwen houdt dan kun je met tabletten hetzelfde effect bereiken. De opname gaat iets trager, je neemt een tablet naar behoefte. Later ga je afbouwen tot je de tabletten niet langer nodig hebt.
  • Spray: Het voordeel van spray is de snelle opname in het bloed. Als je last hebt van acute drang dan is een nicotine spray de oplossing. Het effect zal overigens ook snel weer verdwijnen.
  • Inhalator: Een inhalator werkt ongeveer hetzelfde als de spray met een snelle opname in je lichaam om aan de nicotine behoefte te voldoen. Net als bij de andere stoppen met roken nicotine vervangers is het de bedoeling om de frequentie in stappen af te bouwen.

Werkt nicotine kauwgom beter dan een pleister? Voor sommige rokers wel omdat kauwgom beter aansluit op de orale verslaving en gedragspatronen die je als roker hebt. Een pleister onderdrukt de behoefte aan nicotine maar pakt het gedrag niet aan.

Is de e-sigaret een nicotine vervanger?

Een product dat we in deze lijst niet hebben opgenomen is de e-sigaret. E-sigaretten kunnen als nicotine vervanger gebruikt worden maar dit hoeft niet. Er zijn ook producten met 0% nicotine. Het is wel mogelijk om de behoefte aan nicotine af te bouwen met een e-sigaret door e-liquids te kiezen met een steeds lagere concentratie nicotine. De opname werkt iets anders dan bij sigaretten wat in het begin even wennen zal zijn.

Op dit moment is er nog onvoldoende informatie over de lange termijn effecten die e-sigaretten hebben op het lichaam. Daarnaast pak je hiermee de gewoonten van het roken niet aan. Het kan voor een groep rokers een effectieve manier zijn om te stoppen met roken maar deze methode ligt niet geheel in lijn met de nicotine vervangers op deze pagina.

Stoppen met roken nicotinevervangers

Werken nicotinevervangers?

Uit onderzoek is gebleken dat stoppen met roken via nicotinevervangers werkt. Of beter gezegd; de kans dat je erin slaagt om te stoppen met roken ligt hoger. Voorwaarde is wel dat er naast deze producten ook gewerkt wordt aan de psychologische gewoonten die gekoppeld zijn aan roken.

Nicotine is een verslavend middel maar dat is niet de enige reden waarom je naar een sigaret grijpt. Dat gevoel van een sigaret tussen je vingers of een praatje maken met collega’s hoort ook bij de verslaving en dit los je niet op met een pleister. Zijn nicotine vervangers slecht of niet? Dit is een vraag die niet zwart-wit te beantwoorden valt.

Zijn nicotinevervangers slecht voor je?

Als je de vraag stelt of nicotine vervangers slecht zijn dan wil je eigenlijk weten of de stof nicotine slecht is voor je lichaam. Heel eenvoudig gesteld is nicotine niet veel anders dan cafeïne. Het zijn beide opwekkende middelen die verslavend zijn. Op het moment dat je stopt met het innemen van deze stoffen zul je ontwenningsverschijnselen ervaren. Het voornaamste verschil met cafeïne en nicotine is de wijze waarop we deze stoffen binnenkrijgen.

Een kop koffie is minder schadelijk dan een sigaret roken. Als je besluit om te stoppen met roken door nicotine vervangers te gebruiken dan krijg je niet langer teer, roet en andere schadelijke stoffen in je longen. De verslaving blijft in stand maar de kankerverwekkende stoffen hoef je niet langer te inhaleren.

Dat is de grootste winst. Als je de verslaving kunt reguleren dan wordt afbouwen naar nul eenvoudiger, al zal het niet altijd een eenvoudige weg zijn naar een rookvrij leven.

Beste manier stoppen met roken

Gewoonte patronen doorbreken

Als je via een arts begint met nicotine vervangers dan zal dit altijd gekoppeld zijn aan een traject van ontwenning. Ook als je zelf aan de slag gaat dan zul je een alternatieve methode moeten toepassen om echt van het roken én de nicotine verslaving af te komen.

Sommige mensen hebben baat bij het lezen van boeken, andere mensen hebben veel steun aan een online webinar met praktische adviezen en handvatten om de verslaving aan te pakken.

Stoppen met roken via nicotine vervangers kan je zeker helpen de nicotine verslaving aan te pakken, je moet daarnaast ook actief werken aan veranderingen in je gedragspatroon om blijvend te stoppen met roken. Wellicht kan het volgende webinar je daar mee helpen: Online stoppen met roken