Pillen slikken is niet bepaald een teken van optimale gezondheid. Het kan wel een manier zijn om weer gezond te worden. Een paracetamol kan verlichting bieden bij hoofdpijn bijvoorbeeld. Er zijn diverse stoppen met roken medicijnen verkrijgbaar die je helpen om van je rookverslaving af te komen.

Medicatie is niet hetzelfde als een supplement of een nicotine vervanger. Wat de overeenkomsten en verschillen zijn lees je op deze pagina. Ontdek hier de beste medicijnen om te stoppen met roken en welke nadelen zijn er naast de voordelen?

Wat zijn stoppen met roken medicijnen?

Een medicijn om te stoppen met roken werkt in op het centrale zenuwstelsel en vermindert de behoefte aan nicotine. Omdat er naast voordelen ook nadelen en bijwerkingen zijn wordt deze medicatie altijd voor een beperkte duur voorgeschreven door de arts. In Nederland zijn de meest voorgeschreven stoppen met roken medicijnen Bupropion (merk Zyban) en Nortriptyline (merk Nortrilen).

 • Bupropion vermindert de klachten die rokers ervaren bij het stoppen met roken. De nicotine behoefte vermindert maar er zijn ook bijwerkingen zoals een beperking van het reactievermogen. Daarnaast is het niet verstandig om dit medicijn te gebruiken in combinatie met alcohol.
 • Nortriptyline is eigenlijk een medicijn om depressie tegen te gaan maar het wordt ook voorgeschreven als stoppen met roken medicijn. Ook dit middel zal het reactievermogen verlagen en de combinatie met alcohol is af te raden.

Stoppen met roken medicatie

Voor stoppen met roken medicijnen zijn bijwerkingen van toepassing, de arts zal hier meer informatie over geven. Als je besluit om te stoppen met roken door medicijnen te gebruiken dan is het de bedoeling om de eerste week van de behandeling door te gaan met roken. Het medicijn heeft namelijk de eerste week nog geen effect, om dan al te stoppen maakt het traject lastiger.

Stoppen met roken medicijnen

Stoppen met roken medicijnen of supplementen?

Een supplement is een aanvulling. Als je bijvoorbeeld te weinig zonlicht krijgt dan kun je vitamine D aanvullen met een pilletje. Een medicijn is geen aanvulling maar een middel om een probleem aan te pakken. Als je een chronische aandoening hebt dan moet je wellicht permanent medicijnen innemen, voor rokers zijn stoppen met roken medicijnen van tijdelijke aard. Deze medicijnen vullen niet direct iets aan maar ze onderdrukken juist een bepaalde behoefte, in dit geval nicotine.

Omdat medicijnen bijwerkingen hebben zal er een kuur met bepaalde tijd worden voorgeschreven. Als de behandeling aanslaat dan kun je binnen pakweg 12 weken stoppen met roken via medicijnen. Een behandeling zal altijd gepaard gaan met een ontwenningstraject, daarover kun je verder op deze pagina meer lezen.

Stoppen met roken medicijnen of nicotine vervanger?

Je kunt diverse medicijnen kopen via de drogist of apotheek, voor stoppen met roken medicijnen moet een arts tekenen voor autorisatie. Dit zijn namelijk geen pillen die je vrijblijvend kunt innemen, het betreft middelen die een ingrijpend effect hebben op je lichaam en mentale gesteldheid. Een nicotinevervanger is wat dat betreft een stuk eenvoudiger en minder ingrijpend. In plaats van nicotine inhaleren via een sigaret krijg je de gewenste dosis binnen via een pleister, kauwgom, snoepje of nevel.

Stoppen met roken medicijnen onderdrukken de behoefte aan nicotine in de hersenen, nicotine vervangers voldoen juist aan de behoefte. In principe zou je de meeste nicotine vervangers onbeperkt kunnen gebruiken zonder schadelijke bijwerkingen maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Het is meer bedoeld als hulpmiddel om de ontwenning soepeler te laten verlopen.

Voordelen en nadelen van stoppen met roken medicijnen

Als er medicijnen aan te pas komen dan zullen er naast de voordelen altijd nadelen zijn.

Dit zijn de voordelen van stoppen met roken medicijnen:

 • Helpt de behoefte aan nicotine te onderdrukken.
 • Het betreft een kuur met beperkte tijdsduur.
 • Controle en ondersteuning van medisch specialist.
 • Zekerheid over het proces dankzij standaard behandelmethode.

Dit zijn de nadelen van stoppen met roken medicijnen:

 • Onderdrukt nicotine behoefte maar pakt gedrag niet aan.
 • Bijwerkingen zoals concentratieverlies.
 • Kan problemen opleveren in combinatie met andere medicijnen.
 • Stoppen met roken medicijnen zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Het gebruik van medicijnen zal voor veel rokers niet de voorkeur hebben omdat de bijwerkingen best heftig kunnen zijn. Daarnaast kunnen er geen garanties worden gemaakt dat je permanent van het roken af komt. Als andere methoden echter niet werken dan kan het onderdrukken van de nicotine verslaving wel helpen om succesvol te stoppen met roken.

Alternatieve manieren om te stoppen met roken

Als je besluit om te stoppen met roken door medicijnen in te nemen zal er altijd een tweede methode worden toegepast om de gewoonten die gepaard gaan met roken aan te pakken. Naast de behoefte aan nicotine zijn er namelijk een aantal handelingen waar je zo aan gewend bent geraakt dat stoppen erg onprettig aanvoelt. Om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de zorgverzekering is het zelfs verplicht om naast medicijnen een vorm van gedragstherapie te ondergaan. Alternatieve geneeswijzen worden niet gedekt door de basisverzekering, mogelijk wel in een aanvullende verzekering. Dit zijn enkele methoden om te stoppen met roken:

 • Nicotine vervangers: Deze producten zijn doorgaans via de apotheek of drogist verkrijgbaar. De behoefte aan nicotine wordt niet weggenomen, er wordt juist aan voldaan. Een pleister of snoepje met nicotine is minder schadelijk dan rook van een sigaret.
 • E-sigaretten: Dit is een product dat lijkt op roken maar dan met damp. Volgens voorstanders is damp veiliger en je kunt het nicotine gehalte afbouwen. Volgens tegenstanders is er te weinig bekend over de lange termijn effecten en het kan juist een opstap zijn naar sigaretten roken.
 • Boeken: Er zijn stoppen met roken boeken die helpen met positieve prikkels en je de voordelen van stoppen uitleggen. Er zijn ook boeken die juist de nadelen van roken benadrukken en je bang maken om te roken. Omdat een groot deel van de verslaving in je hoofd zit kunnen boeken zeker helpen (als ondersteunend hulpmiddel).
 • Therapie: Er zijn individuele sessies of groepstherapieën en webinars die je helpen met het overkomen van je verslaving. Als je de strijd niet alleen aan hoeft te gaan dan geeft dit kracht en het motiveert je.
 • Apps: Je kunt apps downloaden die je laten zien wat je bespaart door te stoppen met roken of je wordt gekoppeld aan een buddy die je op het juiste pad houdt. Er zijn gratis apps en apps met abonnement.
 • Hypnose: Door een persoon te hypnotiseren is het mogelijk om na slechts één sessie van pakweg een uur iemand van het roken af te helpen. Je moet er als kandidaat wel voor open staan anders werkt het niet.
 • Laser: Dit is een methode die minder risicovol is als acupunctuur omdat de huid niet wordt beschadigd met naalden. Verder is de werking ongeveer gelijk. Het betreft echter geen wetenschappelijk bewezen methode, het placebo effect speelt zeker een rol bij laser therapie.

Neem contact op met de huisarts of behandelend arts als je wilt stoppen met roken via medicijnen. Die zal je uitleg geven over de opties, voordelen en nadelen van deze trajecten.

Medicijnen kun je helpen met het stoppen met roken omdat ze helpen de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken. Als je gebruik wil maken van deze medicatie zul je moeten starten met bijvoorbeeld begeleiding van een huisarts omdat het anders niet vergoed wordt.

Stoppen met roken medicatie

hieronder een overzichtje van een aantal medicijnen die veel gebruikt worden als mensen willen stoppen met roken.