Ooit sprak voormalig directeur van Apple, Steve Jobs, de legendarische woorden “there’s an app for that”. Hij prees hiermee de App Store aan, een digitale winkel voor programma’s met uiteenlopende functionaliteit. Een foto maken, een berichtje sturen, een locatie vinden of stoppen met roken.

Het aantal mensen dat wil stoppen met roken wordt steeds groter, het aantal apps om je hiermee te helpen breidt zich ook uit. Werken stoppen met roken apps eigenlijk en wat kun je verwachten van deze methoden?

Werkt stoppen met roken via apps?

Als we kijken naar het aantal positieve reviews en de waardering in sterren dan zien we dat stoppen met roken via een app populair is en dat de reacties overwegend positief zijn. Het is echter geen wondermiddel maar vooral een hulpmiddel dat je in combinatie met andere hulpmiddelen gaat gebruiken.

Daarnaast is het lastig om te bepalen of apps blijvend effect hebben. De meeste systemen werken op basis van trackers die bijhouden hoeveel sigaretten je hebt laten liggen en de besparing die het oplevert. Het betreft voornamelijk individueel te gebruiken programma’s, er zijn echter ook methoden waarbij je gekoppeld wordt aan een ‘vriendje’ die je helpt om gemotiveerd te blijven.

Beste apps om te stoppen met roken

Er zijn veel stoppen met roken apps, hoe weet je welke app het beste is voor jou? Dat is op het eerste gezicht niet eenvoudig te bepalen want het is juist de aanpak die je het minst verwacht die je echt gaat helpen van het roken af te komen. Je zult zien dat de meeste apps een soortgelijke aanpak toepassen en inspelen op bewustwording.

Overzicht van beste apps

Wat is de beste stoppen met roken app? Denk aan het aantal sigaretten tellen dat je niet hebt gerookt, hoeveel geld je hebt bespaard en wat je daar allemaal mee kunt doen. Dit zijn momenteel de meest populaire  en beste apps om te stoppen met roken. Lees de korte samenvatting en klik op de link in de samenvatting om de apps te downloaden in de App Store van je iOS (Apple) of Android apparaat.

  1. De stopcoach
  2. Flamy
  3. Kwit
  4. Livestrong My quit Coach
  5. Quiddy
  6. Smoke free
  7. QuitNow
  8. Kwit
  9. Quit It
  10. Rookvrijheid

Beste manier stoppen met roken

1. De Stopcoach

Deze app werd volgens de uitgever ontwikkeld voor rokers met een lagere sociaal-economische status. De methode komt uit Engeland, diverse Nederlandse instanties hebben een versie gemaakt voor rokers in Nederland. Het programma duurt 8 weken en is beschikbaar in een beperkt aantal gemeenten. Een doorverwijzing is daarmee nodig om in te loggen. Stopcoach app

2. Flamy

Deze app is niet beschikbaar voor Apple gebruikers, je kunt de app wel downloaden in de Google Play Store. Het is mogelijk om op een langzamer tempo te stoppen met roken of doe de 14-dagen uitdaging voor een snelle methode. Je kunt gratis starten, voor meer geavanceerde functionaliteit moet je in-app aankopen verrichten. De ervaringen van gebruikers zijn overwegend positief. Flamy app

3. Kwit

De methode achter deze app werkt op basis van motivatie. Je krijgt op basis van je prestaties feitjes te zien over de besparing in geld en duurzaamheid. De basisfunctionaliteit is gratis, voor meer geavanceerde opties moet je betalen. Je kunt daarbij kiezen voor een maandelijks abonnement of betalen op jaarbasis. Als je binnen 28 dagen stopt met roken dan heb je 5 keer zoveel kans om blijvend te stoppen. Kwit app

4. Livestrong MyQuit Coach

Deze tracking app biedt veel vrijheid om te stoppen op je eigen tempo. Je wordt gemotiveerd met ‘achievements’ zodat het proces een soort spelletje wordt. De app is gratis te gebruiken met advertenties die je voor een schappelijk prijsje kunt verwijderen. Er is een gemeenschappelijk aspect aanwezig maar in Nederland wordt deze chat functie niet actief gebruikt. MyQuit Coach App

5. Quiddy

Deze app is helemaal gratis te gebruiken en werd ontwikkeld door het Trimbos Instituut. Bij deze app wordt je gekoppeld aan een ander persoon die ook wil stoppen met roken. Dit kan iemand uit je omgeving zijn of anoniem. Als je de neiging hebt om een sigaret op te steken dan druk je op de noodknop. Daarnaast worden er statistieken bijgehouden en krijg je praktische tips om te stoppen met roken. Quiddy app

Stoppen met roken app

6. Smoke Free

Met 40 verschillende methoden om te stoppen met roken moet er toch eentje zijn die je helpt om van je verslaving af te komen. Hoewel je gratis kunt starten zijn er meerdere opties die tegen betaling beschikbaar zijn of neem een abonnement. Het zicht op de progressie die je maakt werkt motiverend, het is wel een systeem dat het beste werkt in combinatie met een andere methode.

7. QuitNow

QuitNow is een bewezen app die je helpt stoppen met roken door een focus op het aantal rookvrije dagen, het vieren van bereikte doelen, steun van een gemeenschap van ex-rokers, en inzicht in je verbeterende gezondheid. Met extra ondersteuning zoals een FAQ-afdeling gebaseerd op WHO-onderzoek, een interactieve chatbot voor al je vragen, en aanbevelingen voor boeken over stoppen met roken, biedt QuitNow een veelzijdige aanpak om jouw sigaret vaarwel te zeggen.

8. Kwit

Begin direct met stoppen met roken en overwin tabak door Kwit te gebruiken, een app die is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie om je te helpen de drang naar roken te weerstaan. Met een gepersonaliseerd dashboard volg je jouw vooruitgang en houd je je dampgewoontes in de gaten, terwijl motiverende kaarten en overwinningen je gemotiveerd houden. Kwit is gratis te downloaden, biedt essentiële functies voor het stoppen met roken en heeft een premium versie voor wie zijn succeskansen wil vergroten.

9. Quit It

Deze ‘Stoppen met Roken’-app biedt ondersteuning bij het overwinnen van de bijwerkingen van het stoppen door effectieve strategieën te bieden tegen de drang naar roken, zodat je voorgoed vaarwel kunt zeggen tegen sigaretten en e-sigaretten. Je staat er niet alleen voor: sluit je aan bij onze groeiende wereldwijde gemeenschap, en ontdek de betaalde functies voor gedetailleerde statistieken, craving-analyses, een bibliotheek met materialen, ademhalingsoefeningen en advies om hunkering succesvol het hoofd te bieden.

10. Rookvrijheid

Stoppen met roken is een indrukwekkende prestatie; elke weerstane sigaret is een zege die gevierd mag worden, en deze 100% gratis app steunt je op een positieve manier zonder belerend te zijn. De app berekent aanmoedigende statistieken gebaseerd op je rookgedrag, zoals de tijd die je rookvrij bent, besparingen in geld en verbeteringen in gezondheid, en beloont je mijlpalen met felicitaties. Geïnspireerd door de succesvolle ‘Alcoholvrijheid’ app, belooft deze rookvrijheid app toekomstige updates met ervaringsverhalen van ex-rokers om jou te motiveren bij het stoppen met roken. Klik hier om te downloaden in de Appstore 

Kun je stoppen met roken via een app?

Er zijn mensen verslaafd aan sigaretten, er zijn ook mensen die verslaafd zijn aan hun smartphone. Of beide. Het gebruik van apps brengt natuurlijk een risico met zich mee van afhankelijkheid, je moet niet dwangmatig gebruik gaan maken van deze hulpmiddelen.

Als je het beschouwt als ruggensteuntje om bijvoorbeeld jouw voortgang in kaart te brengen dan kunnen apps zeker een toevoeging zijn. De eerste stap moet je altijd zelf maken. Als je echter kijkt naar de reviews van de mensen dan kun je niet anders dan concluderen dat stoppen met roken app echt helpen om te stoppen met roken.

Wat kosten stoppen met roken apps?

De prijs voor een stoppen met roken app varieert van gratis tot een prijzig abonnement. We zijn prijzen tegengekomen van €1,90 tot €32,- . Als het lukt om te stoppen dan zul je eigenlijk altijd geld besparen want sigaretten zijn veel duurder, zeker als je nu een stevig roker bent. Als je een programma volgt om binnen 30 dagen te stoppen met roken dan ben je na een maand echter niet klaar.

Deze apps helpen je een routine op te bouwen, als je stopt met de app dan mis je die routine. Je wordt dus min of meer afhankelijk van de app. Ga je zo van rookverslaving naar app verslaving? Dit hangt sterk af van de toegepaste methode.

Een stop-met-roken programma moet bestaan uit verschillende elementen waaronder motiveren, demotiveren en zelfredzaamheid. Als dat laatste element ontbreekt dan blijf je die app nodig hebben om blijvend te stoppen met roken.