Het is een hele uitdaging om van sigaretten af te komen. Er zijn gelukkig een flink aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen, via gedragstherapie maar ook met medicijnen. Zo kun je stoppen met roken door Nortrilen te gebruiken. Dit gaat echter wel altijd op recept van de dokter en het gaat gepaard met een vorm van gedragstherapie. Wat is Nortrilen en waar wordt het nog meer voor gebruikt?

Wat is Nortrilen?

Nortrilen is een TCA, dit staat voor tricyclische antidepressiva. Het betreft een molecuul dat is opgebouwd uit 3 ringen koolstofatomen en een zijgroep. TCA is in staat de heropname van diverse neurotransmitters te remmen waaronder serotonine en noradrenaline.

Het effect op serotonine is echter beperkt waarmee het samen kan gaan met MAO-remmers, iets wat voor andere antidepressiva niet het geval is.

En dan komen we op de voornaamste toepassing van Nortriptyline; depressie tegengaan. Het is namelijk een antidepressivum. De werking op de hersenen heeft daarnaast ook andere toepassingen. Zo is stoppen met roken met Nortrilen een methode die artsen soms voorschrijven aan hun patiënten.

Hoe werkt Nortrilen?

Vanuit wetenschappelijk oogpunt heeft Nortrilen serotonerge en noradrenerge effecten, daarnaast gaan met TCA vaak ook anticholinerge en antihistamine effecten gepaard. Het antihistamine is beperkt maar de anticholinerge effecten kunnen zich wel duidelijk manifesteren.

Dit leidt tot diverse vervelende bijwerkingen waar je verder op deze pagina meer over kunt lezen. De meeste bijwerkingen van Nortrilen vinden plaats in de eerste week van de behandeling en zullen daarna afnemen of geheel verdwijnen. Er zijn bepaalde aandoeningen die door het gebruik van dit medicijn juist erger worden.

Het medicijn moet in de ochtend worden ingenomen voor maximale effectiviteit. Als er meerdere doses worden ingenomen per dag dan moet de hoogste concentratie in de ochtend worden ingenomen. Als na er 6 weken geen effect lijkt te zijn dan moet met de arts worden overlegd of het nuttig is om de behandeling voort te zetten.

Het is niet nodig om de eerste week van de behandeling te stoppen met roken, dit hoeft pas in de tweede week.

Behandelingen en toepassingen van Nortrilen

Nortrilen wordt ook gebruikt voor andere aandoeningen. Hier is in het kort een lijstje met mogelijke toepassingen en de behandeling.

 • Depressie: Als de patiënt somber ingesteld is met weinig of geen plezier in het leven dan kan Nortrilen helpen bij ongeveer 6 van de 10 patiënten. Het zorgt voor een toename aan energie en de stemming zal verbeteren. Dit effect wordt pas na 2 tot 4 weken merkbaar met een maximale werking na een periode van 6 weken. Bij depressieve gevoelens zal de kuur ongeveer 10 maanden worden aangehouden om terugval te voorkomen. Bij senioren wordt de behandeling doorgaans wat langer voortgezet.
 • Zenuwpijn: Mensen die scherpe, stekende of continue brandende pijnklachten ervaren kunnen baat hebben bij het gebruik van Nortrilen. De klachten komen doorgaans voor in specifieke delen van het lichaam en komen door zenuwen die prikkels naar de hersenen sturen. In dit geval betreft het ‘verkeerde’ prikkels die niet gekoppeld zijn aan een verwonding. Dit wordt veroorzaakt door beschadiging of infectie van de zenuwen. Reguliere pijnstillers werken meestal niet bij deze pijnklachten.
 • Maagklachten: Het is mogelijk dat bij maagklachten Nortrilen wordt voorgeschreven, er zijn echter andere oplossingen die de voorkeur hebben. Wellicht bepaalde voedingsmiddelen vermijden of vaker kleinere porties consumeren in plaats van enkele grote maaltijden per dag. Onder maagklachten verstaan we problemen als brandend maagzuur en oprispingen.
 • Rookverslaving: Waarom stoppen met roken door Nortrilen in te nemen werkt is niet precies bekend. Wellicht helpt dit medicijn om ontwenningsverschijnselen te verminderen en de behoefte om een sigaret op te steken wordt minder. Stoppen met roken via Nortrilen is niet de eerste toepassing, oorspronkelijk werd het voorgeschreven als antidepressivum, later bleken de effecten ook toepasbaar te zijn op stoppen met roken.

Nortriptyline Nortrilen

Wat zijn de bijwerkingen van Nortrilen?

Zoals voor alle medicijnen het geval is wordt je naast de voordelen ook geconfronteerd met de nadelen van de werkzame stoffen. Ook bij stoppen met roken via Nortrilen kun je een aantal klachten ervaren. Per persoon zal dit anders verlopen, het is wel van belang dat je op de hoogte bent van de mogelijke nadelen bij het gebruik van medicijnen om te stoppen met roken.

Omdat dit middel alleen verkrijgbaar is op doktersrecept zul je vooraf geïnformeerd worden over het traject en word je voorbereid op wat je kunt tegenkomen. Mogelijke bijwerkingen van Nortrilen kunnen zijn:

 • Verstopping
 • Droge mond
 • Versnelde hartslag
 • Verwijde pupillen
 • Slecht slapen

Na enige tijd zal Nortrilen de slaap verbeteren maar in de eerste weken van gebruik kan het tegenovergestelde effect ontstaan. Je voelt je onrustig en kan juist de slaap niet vatten. Omdat deze bijwerking vervelend kan zijn voor gebruikers zal dit medicijn in de aanloopfase in combinatie met benzodiazepine worden voorgeschreven door artsen. Stoppen met roken met Nortriptyline is daarmee niet de meest voor de hand liggende optie.

Niet alleen vanwege de bijwerkingen maar ook omdat je eigenlijk nog meer medicijnen moet slikken. Er zijn diverse alternatieve opties om van je rookverslaving af te komen, dan is de route met de minste bijwerkingen en risico’s altijd aan te bevelen.

Zo speelt het psychologische aspect ook een belangrijke rol in het afkicken. Het gaat niet alleen om de drang naar sigaretten in je hersenen te onderdrukken, ook de gewoonten die je als roker hebt moet je zien af te leren.

Beste manier stoppen met roken

Kun je stoppen met roken via Nortrilen?

Nortrilen wordt gebruikt bij de behandeling van depressie en enkele andere aandoeningen. Het is niet oorspronkelijk ontwikkeld om te stoppen met roken maar het kan wel helpen om van de verslaving af te komen. Als dit medicijn wordt voorgeschreven dan hoeft de gebruiker de eerste week nog niet te stoppen met roken, dit gebeurt in de tweede week van de behandeling.

Een kuur zal doorgaans voor maximaal 12 weken worden voorgeschreven. Als de rookbehoefte na 7 weken niet is afgenomen dan heeft het geen zin om de behandeling verder voort te zetten.

Nortrilen werkt alleen om te stoppen met roken als de gebruiker gemotiveerd is om te stoppen en als er aanvullende gedragstherapie mee gepaard gaat. Er zijn diverse manieren om van de rookverslaving af te komen, medicijnen bieden nooit de volledige oplossing maar zijn hulpmiddelen bij de gekozen methode.

Hoe moet je Nortrilen gebruiken?

Een behandeling met Nortrilen duurt meestal maximaal 12 weken. De dosering wordt geleidelijk opgebouwd volgens het onderstaande schema.

Behandelingsschema Nortrilen

Dag 1-3:

 • Aantal tabletten per dag: 1
 • Inname: Neem 1 tablet in de ochtend met een glas water.
 • Doel: Beginnen met de behandeling en de behoefte aan nicotine verminderen.

Dag 4-6:

 • Aantal tabletten per dag: 2
 • Inname: Neem 2 tabletten in de ochtend met een glas water.
 • Doel: Verhogen van de dosis om de effectiviteit te verbeteren.

Vanaf dag 7:

 • Aantal tabletten per dag: 3
 • Inname: Neem 3 tabletten in de ochtend met een glas water.
 • In de tweede week: Stoppen met roken.

Behandelingsduur Nortrilen

 • Duur: Een behandeling met Nortrilen duurt meestal maximaal 12 weken.
 • Evaluatie na 7 weken: Na 7 weken wordt bepaald of Nortrilen effectief is geweest. Rook je nog? Dan heeft verdere behandeling met Nortrilen geen zin meer.

Belangrijke Informatie over Nortrilen Gebruik

 • Dosering: Nortrilen is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Jouw huisarts of stoppen met roken-coach adviseert welke doseringen geschikt zijn voor jou en hoe je het beste Nortrilen gebruikt.
 • Stoppen met roken: In de tweede week van de behandeling moet je stoppen met roken om de effectiviteit te waarborgen.
 • Afbouwen: Bij het stoppen met Nortrilen is het belangrijk om deze medicatie langzaam af te bouwen. Overleg met je huisarts of stoppen met roken-coach hoe je dit het beste kunt doen.