Stoppen met roken is heel eenvoudig. Veel rokers doen het meerdere malen per jaar! Als het nieuwjaar is of in stoptober en tussendoor ook nog een keertje. Stoppen is dus niet het doel, het gaat juist om niet opnieuw beginnen met die volgende sigaret. Met deze 9 stoppen met roken tips helpen we je niet alleen te stoppen maar om niet weer opnieuw te beginnen.

1. Houd jouw vorderingen bij

Als je uitrekent hoeveel geld je bespaart door niet meer te roken dan is dit best confronterend. Maak een spaarpot met doelen. Na een week heb je een bosje bloemen, na een maand een diner in een restaurant en voor je het weet heb je een weekendje in het buitenland bespaard! Jouw besparing doneren aan een kankerfonds kan ook motiverend werken.

Je kunt meten hoeveel sigaretten er nodig zijn om een cirkel rond de aarde te leggen of het aantal vierkante meters dat in plaats van tabaksplanten gebruikt kan worden voor een bloemrijk park. Er zijn hiervoor apps waar je de voortgang kunt bijhouden. Hoe langer je het volhoudt hoe meer je bereikt.

2. Begrijp wat verslaving betekent

Stoppen met roken tips helpen niet tenzij je begrijpt wat het betekent om verslaafd te zijn. Hoe is het mogelijk dat je zonder nicotine zoveel vreemde effecten in je lichaam voelt? Waarom snak je naar een sigaret terwijl je een nicotine pleister op je arm hebt geplakt?

De principes van een rook-, alcohol-, drugs-, gok- of andere verslaving zijn altijd hetzelfde. Je hebt iets nodig om je weer te voelen zoals het voor de verslaving was. Verslavende middelen doen iets met je lichaam en geest, de gifstoffen in je lichaam doen er alles aan om je verslaafd te houden.

3. Luister naar specialisten

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, luister naar specialisten en leer van hun kennis. Sommige verhalen zul je vaker horen, andere stoppen met roken tips lijken elkaar tegen te spreken. Ga op zoek naar de informatie die niet alleen past bij jouw manier van denken maar luister ook eens naar meningen waar je het niet mee eens bent.

Leer feiten van meningen te scheiden en kom zo tot nieuwe inzichten. Stel ook gerust vragen die je helpen om de juiste afwegingen te maken.

4. Voorkom verleiding

Je moet de kat niet op het spek binden. Verban pakjes sigaretten en aanstekers uit je huis, weg met asbakken en alles wat je herinnert aan roken. Als je huisgenoten roken maak dan afspraken want de verleiding zal groot zijn om toch een sigaretje te bietsen. Dit geldt uiteraard ook voor collega’s op het werk.

Ga naar rookvrije zones zoals een speeltuin met je kinderen en andere locaties waar niet-roken de standaard is. Dan mis je het veel minder. Er zijn ontzettend veel verleidingen als je wilt stoppen met roken, let op dat je één verslaving niet vervangt door een andere. Ga dus niet een donut eten voor iedere sigaret die je laat liggen.

Stoppen met roken tips

5. Focus op de voordelen van stoppen

In het begin ga je meer hoesten als je stopt met roken. Je bent prikkelbaar, kunt hoofdpijn krijgen of last hebben van slapeloosheid. Er zijn pillen en andere stoppen met roken tips om deze afkickverschijnselen te verminderen maar het is zeker geen pretje. Focus je vooral op alle voordelen die stoppen met roken oplevert.

Meer geld in je portemonnee bijvoorbeeld, een beter reukvermogen en iedere hap die je neemt smaakt beter dan ooit. Je kunt verder lopen en harder rennen. De bijwerkingen zijn tijdelijk, de voordelen permanent. Zo wordt de kans op hart- en vaatziekten direct minder evenals de kans op longkanker. Hoe langer je stopt hoe meer voordelen je zult ervaren.

6. Doe het niet alleen

Als je als enige in een team van tientallen rokers op je werk stopt met roken dan wordt het een flinke strijd. Als huisgenoten blijven roken dan ben je minder gemotiveerd om te stoppen. Het helpt enorm als er mensen om je heen zijn die je steunen en helpen je gedachten te verzetten.

Dit kunnen vrienden of familieleden zijn of andere (s)toppers die samen met jou deze nieuwe weg inslaan. Er zijn groepen op social media en online webinars om aan deel te nemen. Sociale controle en positieve motivatie is belangrijker dan je zult vermoeden.

7. Nicotine is minder gevaarlijk dan je denkt

Cafeïne is niet goed voor je, toch zeurt niemand als je een extra kop koffie drinkt om alert te blijven. Steek je een sigaret op dan word je direct weggejaagd. Eigenlijk hebben ze gelijk, jouw rook is ook schadelijk voor de omgeving. Maar het probleem zit niet zozeer bij nicotine maar bij die schadelijke stoffen die bij de verbranding van tabak ontstaan.

Nicotine is zeker verslavend maar in beperkte hoeveelheden niet direct schadelijk voor je gezondheid. Als nicotine pleisters of snoepjes voor jou werken maak je dan niet te druk. Zo kun je werken aan het afkicken van je gewoonten voordat je deze verslaving aanpakt.

8. De waarheid achter e-sigaretten

Zijn e-sigaretten de oplossing tegen roken of zijn ze juist een opstapje naar een nieuwe verslaving? Een beetje van beiden eigenlijk. Er zijn rokers die hun nicotine behoefte kunnen afbouwen door met e-sigaretten te dampen, of ze uiteindelijk ook van de e-sigaret afkomen is een ander verhaal.

Dan is er nog de theorie dat jongeren in de val worden gelokt met zoete smaakjes en later sigaretten gaan roken. Wat de lange termijn effecten zijn voor damp in je longen weten we nog niet, dat rook slecht is voor je gezondheid is wel bewezen. Als je nu rookt dan kan dampen een (voorlopig) alternatief zijn, als je niet rookt dan kun je beter ook van de e-sigaretten afblijven.

9. Het is nooit te laat om te stoppen

Wat maakt het uit als je stopt nadat je het grootste deel van je leven hebt gerookt? Meer dan je denkt, de kans op kanker, een hartinfarct en veel andere aandoeningen neemt zeer snel terug nadat je bent gestopt. Er kan blijvende schade zijn, dat is zeker waar, maar je lichaam kan zich enorm goed herstellen nadat je bent gestopt.

Sommige voordelen merk je direct zoals meer uithoudingsvermogen, terwijl andere verbeteringen langzaam maar zeker plaatsvinden. Te laat met stoppen mag nooit een excuus zijn.

10. Start met dit webinar

Wist je dat je tegenwoordig ook online kunt stoppen met roken? Bekijk hier het gratis webinar waarin Marcel je meeneemt en jou rookgedrag blootlegt. Er zijn mensen die tijdens het volgen van dit webinar al stoppen met roken dus wat let je. Klik hier om je in te schrijven voor het webinar: Online webinar stoppen met roken

Bekijk hier verschillende manieren om te stoppen met roken.