“Als ik met mijn vingers knip dan ben je gestopt met roken.” Werkt het echt zo eenvoudig, dan zou toch niemand meer roken in de wereld? Hoewel stoppen met roken via hypnose heel aantrekkelijk lijkt moet je ook kijken of het bij jou past. Hoe werkt stoppen met roken hypnose en zijn er naast voordelen ook nadelen waar je rekening mee moet houden?

Wat is hypnose?

Het fenomeen hypnose bestaat al heel lang en is onder verschillende termen bekend over de hele wereld en in alle culturen. Sceptici zijn kritisch wat betreft hypnotiseurs en methoden zoals stoppen met roken. Dit is niet geheel onterecht want er zijn volop ‘experts’ die eigenlijk niet weten wat hypnose betekent en hoe het precies werkt. Eigenlijk ligt de kracht van deze methode niet bij de hypnotiseur maar bij de klant. Die moet namelijk ontvankelijk zijn voor beïnvloeding.

Uit onderzoeken is gebleken dat 10 tot 15 procent van de bevolking niet of nauwelijks te hypnotiseren valt. Ook is er een groep van 10 tot 15 procent die juist heel eenvoudig te hypnotiseren is. De rest van de bevolking is te beïnvloeden maar tot op zekere hoogte. Daarbij is vertrouwen in de methode en een positief vooruitzicht van belang of de therapie aanslaat. Hypnose werkt erg goed, hoe komt dat?

Kan iedereen stoppen met hypnose?

Niet iedereen kan stoppen met roken via hypnose. Als je geen vertrouwen hebt in deze methode en tot de groep behoort die er totaal niet ontvankelijk of erg sceptisch is dan werkt het niet. Als je in deze groep valt dan weet je dit waarschijnlijk al. De reden waarom stoppen met roken zo goed werkt bij een grote groep rokers is het positieve vooruitzicht. Je wilt echt stoppen, iets veranderen aan je leven dus je stelt je open voor de behandeling. Dat is heel anders dan manipulatie om je iets tegen je zin te laten doen.

Motivatie is dus van belang, vertrouwen in de gekozen therapie ook. Je zult vooraf een briefing krijgen, de behandeling duur 1 à 2 uur. De wijze waarop de behandeling wordt uitgevoerd kan sterk afwijken op basis van de gekozen methode. Zo zijn er therapeuten die meer vanuit de mystiek werken terwijl andere aanbieders er een meer wetenschappelijk onderbouwde methode op nahouden. Jouw houding ten opzichte van traditionele en alternatieve geneeswijzen is dus van belang bij de keuze voor een hypnotherapeut.

Stoppen met roken hypnose

Voordelen en nadelen hypnose

Als je bang bent dat er iemand jouw hersenen voorgoed in de war brengt dan kunnen we je geruststellen; de kans dat een hypnosesessie jouw brein beschadigd is zeer klein. Je behoudt vrije wil en kunt niet zomaar gemanipuleerd worden tot zaken die je niet wilt doen. Als je vragen hebt stel ze dan zeker aan de hypnotherapeut voordat je een afspraak maakt. Vertrouwen is van belang voor het slagen van deze methode.

Voordelen van stoppen met roken hypnose

  • Stoppen zonder medicatie
  • Direct resultaat
  • Hoog slagingspercentage
  • Beperkte kosten vanwege kort programma

Nadelen van stoppen met roken hypnose

  • Werkt niet bij iedereen even effectief
  • Weinig officiele accreditatie
  • Risico op terugval in oude patroon
  • Wordt niet standaard gedekt door de verzekering

Bekende hypnotiseurs

Het meeste bekende voorbeeld van een hypnotiseur in Nederland is Rasti Rostelli die net als Uri Geller van hypnose entertainment maakt. Zo eten deelnemers onder hypnose een citroen op alsof een zoete sinaasappel is. Deze participanten worden vooraf geselecteerd en getest op hun beïnvloedbaarheid. Het zijn dus die kleine 15 procent van het publiek die te hypnotiseren zijn, zich laten hypnotiseren of soms gewoon meegaan in de opdrachten omdat het ‘leuk’ is. Werkt dit ook zo bij hypnose?

Je kent waarschijnlijk Victor Mids wel, dit is een goochelaar en mentalist die NLP technieken verwerkt in zijn werk als artiest. In Engeland is er Derren Brown en in België is Gili een populaire entertainer die mensen beïnvloed. NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren, dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van psychologische technieken om een persoon te beïnvloeden middels het onderbewustzijn. Dit kan als een lichte vorm van hypnose worden beschouwd, de grenzen zijn niet zwart-wit te bepalen. Zo kan iemand de gewoonte van roken in een negatieve context plaatsen en de voordelen van stoppen benadrukken. Dit gebeurt met specifiek gekozen woorden, een omgeving die zich leent voor suggestie en diverse audiovisuele elementen. Omdat de grens tussen amusement en wetenschap niet altijd even helder is kan het lastig zijn om de effectiviteit van behandelingen onder hypnose vast te stellen. Wat zijn eigenlijk de stoppen met roken hypnose ervaringen van klanten?

Stoppen met roken hypnose ervaringen

Aanbieders van dergelijke therapieën zullen uiteraard de nadruk leggen op de succesverhalen en niet bezig zijn met je eerdere stoppogingen. Er zijn veel mensen die aangeven daadwerkelijk gestopt te zijn echter een wetenschappelijk bewijs is er niet. Een terugkerend aspect is de motivatie om te stoppen.

Als jij als een verstokte roker echt wil stoppen met roken en geen vervelende rooklucht meer om je heen wil hebben en voortaan een niet roker wil zijn dan kan hypnose je helpen.

Je kan niet iemand laten stoppen als ze dit zelf niet willen. Je moet namelijk openstaan voor beïnvloeding. Zoals we al eerder hebben aangegeven is de kwaliteit van de hypnotiseur niet doorslaggevend maar de beïnvloedbaarheid van de participant des te meer. Het voordeel van een hypnose sessie is dat de hypnotiseur van jou geen ex-roker maar een niet roker maakt. Hierdoor heb je ook geen enkele behoefte meer. Een ex-roker is nog altijd bezig met een sigaret of met de geur maar een niet roker is hier helemaal niet mee bezig. Als je echt bereid bent om een niet roker te worden en van die vervelende rooklucht af wil dan is dit een zeer effectieve methode.

Wat kost stoppen met roken hypnose?

De kosten van stoppen met roken hypnose variëren per aanbieder. Er zijn verzekeraars die hypnotherapie vergoeden bij extra dekking, het behoort niet tot de basisverzekering. Er zijn hypnotherapeuten die een uurtarief berekenen of op basis van een vast tarief hun diensten aanbieden. Omdat het mogelijk is om na slechts één sessie al te stoppen met roken blijven de kosten doorgaans beperkt daarom kunnen we ook echt iedereen aanraden.

Hoe verhoog je de kans van slagen?

Er zijn mensen die aangeven na de therapie zonder problemen tussen een groep rokers te kunnen staan en geen moeilijke momenten ervaren. Toch biedt het voordeel als er zo min mogelijk prikkels aanwezig zijn die je weer kunnen overhalen te beginnen met roken. Als je steun krijgt vanuit je omgeving of via (online) therapie dan is het makkelijker om het vol te houden. Er zijn programma’s die je een garantie van slagen bieden met geld retour of een herhaal sessie als je toch weer gaat roken. Uiteindelijk moet je zelf de discipline opbrengen om niet weer te beginnen. Bekijk hier de opties om te stoppen met roken.