Voor 100 euro nooit meer roken. Dat klinkt als een investering die snel terugverdiend is toch? Op Ikstopermee.nl kun je na het volgen van een 4-uurs programma stoppen met roken. Zonder medicijnen, zonder verdere hulpmiddelen, slechts een ‘theater’ voorstelling met feiten, adviezen en informatie over deze verslaving moet voldoende zijn om voorgoed van het roken af te komen. Hoe dit werkt en wat naast de voordelen de nadelen zijn van Ikstopermee kun je op deze pagina lezen.

Wat is Ikstopermee?

S.I.S.E. staat voor Stichting Ik Stop Ermee, dit is een methode om te stoppen met roken. Er wordt geen gebruik gemaakt van medicijnen, kunstmatige hulpmiddelen of ‘enge plaatjes’. In een groepscursus van 4 uur worden alle raadsels rondom roken en sigaretten uitgelegd. Tijdens de pauzes mag er gerookt worden, na afloop zou de kandidaat van het roken af moeten zijn. Naar eigen zeggen rookt 68 procent van de deelnemers nooit meer na het voltooien van deze cursus. Bij deze claim moet wel een flinke * worden geplaatst, daarover later meer.

Voordelen van Ikstopermee om te stoppen met roken zijn:

  • Na 4 uur vergoed verlost van roken.
  • Afkicken zonder medicijnen of bijwerkingen.
  • Lokaal cursusaanbod.
  • Betaalbaar tarief.
  • Nazorg via een nood-telefoonnummer.

Nadelen van Ikstopermee om te stoppen met roken zijn:

  • Informatie niet altijd feitelijk te controleren.
  • Vergoeding zorgverzekering niet gegarandeerd.
  • Alleen cursus op locatie, niet online.

De Allen Carr methode

Het meest bekende boek om te stoppen met roken is een zelfhulp boek van auteur Allen Carr. Dit boek wordt ook regelmatig aanbevolen door zorgverzekeraars. Door te lezen over de nadelen en ‘voordelen’ van roken wordt je ontmoedigd om die volgende sigaret op te steken. Carr heeft in de loop der jaren meerdere boeken over verslavingen geschreven. Uit de cijfers komt de Allen Carr methode goed uit de bus met een relatief hoog percentage mensen die stoppen met roken.

De Ikstopermee cursus is voor een deel gebaseerd op de methode van Allen Carr maar gaat (naar eigen zeggen) veel verder. Daarnaast betreft het een groepscursus wat een compleet andere ervaring oplevert dan thuis rustig een boek lezen. Ikstopermee is daarmee een soort uitbreiding op het werk van Allen Carr zonder er direct mee verbonden te zijn.

Is Ikstopermee.nl een hypnose methode?

Er zijn enkele programma’s die je helpen om direct te stoppen met roken, met name hypnose is een zeer snelle methode. Ikstopermee is niet direct een hypnose sessie maar er worden wel NLP technieken toegepast zonder dit expliciet te benoemen. Door personen in een groep te plaatsen ontstaat er een groepsdynamiek wat in een negatieve context ‘kuddegedrag’ wordt genoemd. Er zijn rookpauzes ingelast, dit is een psychologische manier om roken te associëren met de negatieve feiten over roken die je tijdens de cursus te horen krijgt.

Daarnaast word je op positieve wijze beïnvloed door de cursusleider met als gevolg een aversie tegen roken. Niet iedereen is gevoelig voor NLP en suggestieve boodschappen binnen een groep, daarom zal de Ikstopermee methode niet voor iedereen werken.

ikstopermee.nl stoppen met roken

Ervaringen met Ikstopermee

Het aantal positieve ervaringen die te vinden zijn op de Ikstopermee.nl website is overweldigend. De meeste reacties komen van de officiële Facebook pagina. Er is daarnaast een lange pagina met persberichten, ook hier treffen we louter positieve publicaties aan. Is dit het bewijs dat de Ikstopermee methode werkt? Als we wat verder dan de website kijken dan vinden we ook kritische geluiden, zowel van deelnemers als van journalisten en sceptici.

Claims op de website kloppen niet of kunnen niet worden bewezen, verwijzingen naar personen zijn niet te verifiëren etc. Als we ervan uitgaan dat de Facebook reviews daadwerkelijk van deelnemers zijn dan kan Ikstopermee een effectieve methode zijn om te stoppen met roken. Het is wel van belang om beweringen van een aanbieder niet 100 procent voor waarheid aan te nemen. Dit geldt overigens niet alleen voor Ikstopermee, ook andere programma’s maken gebruik van marketing en een schifting van feiten om hun aanpak in een positief daglicht te stellen. Toch lijkt Ikstopermee een magneet voor kritiek te zijn, waarom is dat?

Kritiek op Ikstopermee

Er zijn altijd twee zijden van een munt. In 2018 kreeg de Ikstopermee methode behoorlijk wat kritiek te verduren. In meerdere publicaties werd beweerd dat de stichting en met name eigenaar Hugo Hairwassers feitelijke onjuistheden zou verspreiden. Dit wordt (voor een deel) weerlegd op de website. Voorheen werd beweerd dat 81 procent van de cursisten gestopt was, dit is op het moment van schrijven 68 procent.

Dat zou nog steeds veel hoger zijn dan bij andere methoden. Echter wordt beweerd dat het onderzoek waar naar wordt verwezen niet juist is uitgevoerd of zelfs geheel niet bestaat. Het moet worden vermeld dat kritische artikelen in de media over Ikstopermee niet beweren dat de cursus niet zou werken, er wordt slechts aangegeven dat de claims van de organisatie niet altijd kloppen of te verifiëren zijn.

Is Ikstopermee betrouwbaar?

Kandidaten nemen deel aan een cursus van 4 uur, deze sessies worden door heel Nederland georganiseerd. Naast bijeenkomsten voor individuele particulieren is het eveneens mogelijk voor bedrijven om een sessie te boeken. Op de website staan meerdere bedrijven als Blokker, Rabobank en Hans Anders vermeld. Ook verzekeraar VGZ is te vinden op de bedrijfspagina, Ikstopermee wordt echter niet actief ondersteund door zorgverzekeraars.

Er wordt op de website aangegeven dat iedere zorgverzekeraar eenmaal per jaar een programma om te stoppen met roken vergoed en dat Ikstopermee de juiste accreditatie heeft om hiervoor in aanmerking te komen. Deze cursus wordt echter niet voorgeschreven door huisartsen, je moet zelf de kosten opvoeren bij de verzekering en het is mogelijk dat deze kosten niet vergoed worden. Je bent daar zelf voor verantwoordelijk wat jammer is, Ikstopermee biedt hier geen ondersteuning voor.

Werkt Ikstopermee om te stoppen met roken?

De methodes achter Ikstopermee zijn niet nieuw, ze staan soms wel haaks op de gevestigde medische sector. Door mensen te overdonderen met informatie over roken in een sessie van 4 uur is het de bedoeling om mensen van het roken af te helpen. Het gebruik van medicijnen is niet nodig, de resultaten zijn volgens Ikstopermee permanent. De ervaringen met de Ikstopermee cursus zijn overwegend positief maar met name de claims vanuit de organisatie zijn helaas niet altijd toetsbaar en argumenten vanuit de stichting zijn behoorlijk ontwijkend en defensief van aard. Voor 100 euro is het een goedkope methode om te stoppen met roken maar staar je niet blind op het hoge slagingspercentage.

Bekijk hier een overzicht van websites om te stoppen met roken

Meer info kun je vinden op Ikstopermee.nl