Er zijn twee soorten mensen in de wereld; rokers en niet-rokers. Er zijn ook twee groepen rokers; gerolde sigaretten of shag. En met of zonder filter, daar komen we verder op deze pagina nog even op terug. Wat is shag, is het beter of slechter dan sigaretten met filter roken en hoe zit het met de prijs voor shag?

Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheden van stoppen met roken, dan maakt het niet meer uit wat het verschil is tussen tabak en sigaretten.

Over tabak en shag

Waar komt shag vandaan? Het woord komt van het Oud-Engelse woord ‘sceagga’ wat ‘ruig haar’ betekent. Het is een synoniem voor losse tabak die nog gerold moet worden met vloeipapier. Voordat sigaretten werden gerold in de fabriek werd shag los verkocht. Rokers konden zelf met vloeipapier sigaretten rollen, naast papier worden in sommige landen gedroogde bladeren gebruikt.

Door tabakssoorten met elkaar te mengen ontstaan er verschillende soorten. Voorheen werd dit aangeduid met mild, halfzwaar, driekwart en zwaar. Deze termen zijn nu echter verboden omdat het de suggestie wekt dat ‘lichtere’ vormen tabak minder schadelijk zouden zijn. Het aandeel shag ten opzichte van sigaretten neemt ieder jaar af.

Waarom shag roken?

Nederland is al decennia koploper in het roken van shag ten opzichte van reeds gerolde sigaretten. De voornaamste reden voor veel mensen is heel eenvoudig; de prijs. Losse shag is goedkoper en Nederlanders houden van een koopje. In ontwikkelingslanden worden sigaretten juist goedkoop aangeboden door ze per stuk te verkopen.

Shag koop je per pakje. Toch zijn er ook andere redenen om shag te roken. Zo kun je zelf bepalen welke vloei je gebruikt en hoe dik je de sigaret rolt. Je kunt extra ingrediënten toevoegen zoals wiet om een joint te rollen.

De therapeutische werking mag ook niet worden vergeten. Een sigaretje draaien is een bezigheid die als ontspannend wordt ervaren. Het is een terugkerend ritueel dat veel rokers prettig vinden. Dit geeft aan hoe complex rookverslaving in elkaar zit. Het proces van een sigaret rollen tussen je vingers behoort tot de ervaring, nog voordat er een aansteker bij om de hoek komt kijken.

Rokers van sigaretten uit een pakje tikken vaak met de sigaret op het pakje en denken dat het verschil maakt. Als je het gelooft dan werkt het. Dit is ironisch want bij stoppen met roken is overtuiging en geloof in de methode ook van belang.

De meest bekende merken shag in Nederland zijn Drum en Van Nelle. Javaanse Jongens is ook bekend evenals Bison en Brandaris. De grootste producenten wereldwijd zijn China Tobacco, Philip Morris International en British American Tobacco. Sigaretten worden in Nederland eigenlijk niet meer geproduceerd, shag nog wel.

Wat is Shag?

Sjek draaien roken met of zonder filter

Is roken met filter minder schadelijk? Nee, hoewel er een deel van het teer in de filter terecht komt blijft het schadelijk voor je lichaam. Daarnaast blijken rokers die met filter roken juist meer sigaretten te gaan roken. Er wordt namelijk niet direct aan de nicotine behoefte voldaan waardoor je meer drang voelt om een nieuwe sigaret op te steken.

Als je wilt afwegen of je roken met of zonder filter, shag of gerolde sigaretten, light of zwaar moet roken dan is het antwoord simpel; geen van alle. Dat is hetzelfde als overwegen of je van een flatgebouw met 10 verdiepingen of met 20 verdiepingen moet springen. Het resultaat is precies hetzelfde … jij bent plat en wij moeten de rommel opruimen.

Beste manier stoppen met roken

Is shag beter of slechter dan sigaretten met filter? Het eenvoudige antwoord is precies even slecht. Teer, koolmonoxide en natuurlijk nicotine, het zit in alle sigaretten die je rookt. Zit er misschien een verschil in de vloeitjes? Als je bang bent dat bepaalde soorten papier meer kankerverwekkend zijn dan andere, dan kijk je naar de muis en zie je de olifant niet…

Uit een klinisch onderzoek in Groot Brittannië kwam geen verschil tussen rokers van shag (Roll Your Own) en gerolde sigaretten (Factory Made) naar voren. Er kwamen wel verhoogde waarden bij vrouwen ten opzichte van mannen aan het licht. Deze waarden moeten echter nog verder worden onderzocht, het is wel iets om over na te denken als je zwanger wordt en nog rookt.

De prijs van shag

Is shag duurder of goedkoper dan sigaretten? Shag is goedkoper per sigaret, dit is uiteraard wel afhankelijk van hoeveel tabak je gebruikt in een zelfgerolde sigaret. De belastingheffing op shag en sigaretten wordt anders berekend. Accijns op shag wordt berekend op basis van gewicht terwijl het bij sigaretten op basis van aantal wordt geteld. In de afgelopen 10 jaar tijd is de gemiddelde verkoopprijs verdubbeld. Gezien de inflatie is deze stijging niet eens zo sterk als rokers vaak beweren.

Shag is goedkoper dan sigaretten maar nog steeds erg duur. Die prijzen zullen zeker niet dalen maar juist steeds verder toenemen. De goedkoopste oplossing is stoppen met roken. Zelfs als het bij de eerste poging niet lukt is ieder pakje minder al een kostenpost die je bespaart.

Voordelen van shag:

  • Goedkoper dan sigaretten.
  • Afwijkend formaat door zelf te rollen.
  • Strakker of losser draaien geeft andere rookervaring.
  • Geschikt om joints mee te rollen.

Nadelen van shag:

  • Tabak is verslavend.
  • Rook is gevaarlijk.
  • Ook shag is duur.
  • Minder goed verkrijgbaar.

Bij de voordelen en nadelen van shag vergelijken we dit natuurlijk alleen met gerolde sigaretten roken. Als we het over roken hebben dan zijn er alleen maar nadelen. Waarschijnlijk zul je in de periode van ontwenning als je stopt met roken neveneffecten ervaren maar dat is van tijdelijke duur en een gevolg van de ontwenning.

Dit is dus geen nadeel van stoppen te noemen. Bij therapie als hypnose is het zelfs mogelijk om zonder bijwerkingen te stoppen met roken.

Waarom zou je shag roken?

Als je zelf wilt bepalen hoe groot of hoe dik de sigaret is dan heb je met een pakje shag en vloeitjes meer mogelijkheden. Als je joints rookt dan is losse tabak een must. Je kunt een beetje besparen op de kosten en voor ‘friemelaars’ voelt het rollen fijn aan. Maar stoppen met roken is beter, daar mag geen twijfel over bestaan.

Als je een ‘run’ maakt naar de grens om goedkoop tabak in te slaan dan ben je verslaafd en een verslaving is nooit een goede zaak.

Excuses als goedkoop tanken of eventjes shoppen in Antwerpen zijn onzin als je eigenlijk gewoon voor shag de grens over gaat. Tanken en shoppen kan ook heel goed zonder tabak in de achterbak. We hopen dat je wat geleerd hebt met de informatie op deze pagina maar we zien nog liever dat je zowel shag als (filter)sigaretten links laat liggen!

Beste manier stoppen met roken