Isala is een regioziekenhuis met vijf locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde. Daarnaast is het een medisch centrum waar stoppen met roken therapie zeer succesvol is gebleken. Wat maakt de Isala methode beter dan programma’s in de rest van Nederland? En zijn er nog betere methoden om te stoppen met roken?

Wat is Isala?

In een ziekenhuis kun je als patiënt terecht om allerlei aandoeningen te laten behandelen. Daarbij zijn er instellingen die een specialisme hebben zoals kanker, longproblemen of fysiotherapie om slechts enkele vakgebieden te noemen. Isala staat bekend om hun stoppen met roken programma dat aanzienlijk beter scoort dan vergelijkbare methoden in andere klinieken. De Stoppen met Roken poli van Isala werkt volgens de richtlijn tabaksverslaving, op zich niet zo bijzonder. Maar een slagingspercentage van 32 procent ex-rokers is erg hoog met een landelijk gemiddelde van 4 tot 10 procent. Hoe is dit mogelijk?

Wat zijn de voordelen van Isala stoppen met roken?

  • Verbonden aan regioziekenhuis.
  • Dekking door zorgverzekeraars.
  • Geen winstoogmerk.
  • Hoog slagingspercentage.

Wat zijn de nadelen van Isala stoppen met roken?

  • Niet landelijk dekkend.
  • Hulpmiddelen vereist om te slagen.
  • Minder innovatief of experimenteel.

Een ziekenhuis zal niet snel buiten de gebaande paden treden. Dit betekent dat de methodiek die Isala toepast in hun programma’s gebaseerd zijn op gevestigde en bewezen theorieën. Alternatieve geneeswijzen worden niet toegepast.

Waarom werkt Isala beter?

Eigenlijk is het programma van Isala niet wezenlijk anders dan andere methoden die volgens Pakje Kans van STIVORO werken. Bij persoonlijke coaching ligt het slagingspercentage op 22 procent en bij groepsbegeleiding zelfs op 38 procent. Een reden hiervoor kan zijn dat alleen bij groepsbegeleid stoppen met roken nicotinevervangende middelen zoals pleisters worden gebruikt. Bij persoonlijke coaching wordt gebruik gemaakt van medicijnen om de verslaving in het brein te temperen.

Isala stoppen met roken

Er zijn dus twee significante verschillen tussen de twee methoden in de Isala polikliniek. Allereerst stoppen binnen een groep of individueel. Als je gedachten en gevoelens kunt delen met lotgenoten dan kan dit inspirerend en motiverend werken. Daarnaast is er het contrast tussen nicotinevervangers en medicatie. Een nicotinepleister geeft rokers dezelfde ‘kick’ van nicotine terwijl medicijnen de afhankelijkheid van nicotine wegnemen.

Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat het toedienen van nicotine een groot voordeel biedt bij stoppen met roken. Een kanttekening die hierbij geplaatst moet worden is dat de rookverslaving hiermee slechts gedeeltelijk wordt aangepakt. Je stopt met vieze sigaretten maar de nicotine verslaving is daarmee nog niet verdwenen. Dit kun je later afbouwen op een moment dat de fysieke afhankelijkheid is verdwenen.

Ervaringen met Isala

Naast de positieve cijfers zijn er weinig onafhankelijke ervaringen met Isala te vinden. Het betreft dan ook geen commerciële organisatie maar een polikliniek van een ziekenhuis met meerdere locaties. Er wordt niet geadverteerd en de poli zal niet schermen met positieve reviews van patiënten omdat er geen winstoogmerk is. Er zijn overigens ook geen negatieve publicaties of klachten te vinden, dit geeft aan dat Isala als polikliniek te vertrouwen is.

Hoewel het slagingspercentage hoog ligt lukt het de meerderheid van de deelnemers niet om de eerste keer al te stoppen, dat moet ook vermeld worden. In de praktijk blijken veruit de meeste rokers niet permanent te stoppen na hun eerste poging. Het aantal mensen dat stopt binnen een groep blijkt aanzienlijk hoger te zijn dan bij individuele trajecten. Dit kan te maken hebben met de nicotinevervangers binnen het groepsprogramma, ook de interactie tussen deelnemers kan een rol spelen.

Is Isala betrouwbaar?

Isala is een regioziekenhuis met een polikliniek die helpt te stoppen met roken. Het betreft daarmee een aanpak die voldoet aan de traditionele medische wetenschap op basis van toetsbare en onafhankelijk geverifieerde informatie. Dat is een ingewikkelde schrijfwijze om aan te geven dat Isala betrouwbaar is. Er zijn echter rokers die weinig vertrouwen hebben in de gevestigde wetenschap en kiezen voor alternatieve methoden om te stoppen met roken.

Zo kun je gebruik maken van laser therapie, acupunctuur of hypnose om van je rookverslaving af te komen. Hoewel deze methoden vaak veel sneller werken voldoen ze niet aan de ‘wetenschappelijke’ norm. De resultaten zijn niet onomstotelijk te koppelen aan de methodiek die gebruikt wordt. Uiteindelijk werkt stoppen met roken het beste als je vertrouwen hebt in de methode en in jezelf. Je kiest er zelf voor om weer een sigaret op te steken, alle stoppen met roken methoden zijn uiteindelijk hulpmiddelen om voorgoed te stoppen en je verslaving te overwinnen.

Alternatieven voor Isala stoppen met roken

Er zijn ook andere manieren om te stoppen met roken buiten de gevestigde methoden zoals Isala die toepast. Als je liever geen medicijnen inneemt of gebruik maakt van supplementen dan is er bijvoorbeeld laser therapie of hypnose. Deze methoden werken veel sneller omdat je na slechts één sessie van je verslaving verlost kunt zijn. Of deze oplossingen permanent van aard zijn is niet altijd duidelijk vast te stellen, ook worden niet alle therapieën gedekt door de verzekering.

Ongeacht de methode die je kiest biedt stoppen met roken veel voordeel voor de ex-roker. Binnen een half uur zijn de eerste voordelen meetbaar, binnen enkele weken ben je over de nicotine verslaving heen. Daarnaast moeten de gewoonten die gepaard gaan met roken worden aangepast om blijvend van het roken af te komen. Isala past meerdere technieken toe zoals begeleiding, informatie en middelen die de behoefte aan nicotine wegnemen of onderdrukken.

Werkt stoppen met roken met Isala?

De cijfers liegen er niet om; de Isala polikliniek presteert beter dan vergelijkbare therapie in andere Nederlandse klinieken. Toch zijn er methoden om te stoppen met roken die aangeven op een hoger slagingspercentage uit te komen. Cijfers zeggen echter niet alles, als roker wil je tot de groep behoren die het wél haalt. Zelf ben je 100 procent of 0 nul procent, alleen binnen een groep kun je succes uitdrukken in een percentage.

Als je in de regio woonachtig bent en wilt stoppen met roken dan kan de polikliniek Isala een goede start zijn. Naast therapie en hulpmiddelen werken er specialisten in het ziekenhuis die ondersteuning bieden. Denk aan longartsen of kanker specialisten die patiënten behandelen met rookgerelateerde aandoeningen. Uiteindelijk is de polikliniek echter bedoeld als preventieve methode om van de rookverslaving af te komen voordat er een serieuze aandoening ontstaat.

Bekijk hier een overzicht van websites om te stoppen met roken

Meer info kun je vinden op Isala.nl