Van een verslaving kom je niet zomaar af. Zelfs als je gemotiveerd bent en echt wilt stoppen met roken dan heb je waarschijnlijk ook hulpmiddelen nodig. Dit kan een boek zijn, een webinar, hypnose of laser therapie of medicatie die voorgeschreven wordt door een arts.

Wil je stoppen met roken en Zyban gebruiken als hulpmiddel? Lees dan eerst de informatie op deze pagina om te bepalen of dit de beste oplossing is voor jouw rookverslaving.

Wat is Zyban?

Wat is Zyban? Zyban is een merknaam, het actieve ingrediënt in Zyban is Bupropion. Bupropion is een middel dat wordt gebruikt om depressie tegen te gaan. Zyban wordt ingezet om mensen te helpen te stoppen met roken.

Om te begrijpen hoe je kunt stoppen met roken door Zyban te gebruiken is het goed als je weet wat Bupropion doet in je lichaam en waarom dit effectief kan zijn om van je rookverslaving af te komen.Bupropion is een middel dat wordt gebruikt om depressie tegen te gaan. Dit is mogelijk doordat de neurale heropname van noradrenaline en dopamine (dit zijn catecholamines) wordt geremd.

Het effect op de heropname van serotonine is minimaal. De chemische structuur van Bupropion komt overeen met amfetamine waardoor het ook een vorm van psychostimulans biedt. Onder de merknamen Zyban en Wellbutrin wordt het als stoppen met roken medicijn gebruikt. Het is echter niet geheel duidelijk waarom dit middel werkt voor deze toepassing.

Hoe werkt Zyban?

Het effect van Bupropion is na 2 weken merkbaar. Bij stoppen met roken via Zyban hoef je de eerste 2 weken niet te stoppen omdat het middel dan nog geen / onvoldoende effect heeft op de hersenen. Er kan wel een effect gevoeld worden maar dat zou puur het placebo effect zijn.

Het is duidelijk hoe het middel werkt als antidepressivum omdat bekend is welke receptoren worden geremd, het is niet vastgesteld waarom dit precies baat heeft bij stoppen met roken door Zyban in te nemen.

De meest waarschijnlijke reden is het remmen van de nicotine behoefte, de mentale verslaving wordt geblokkeerd waarmee het eenvoudiger wordt om de gewoonte van het roken aan te pakken. Afkicken van een verslaving kan namelijk nooit alleen op basis van medicijngebruik.

Naast de motivatie om echt te stoppen is er een vorm van gedragstherapie nodig om over de verslaving heen te komen. Zyban wordt voor een beperkte periode voorgeschreven, dit betekent dat je het later op eigen kracht moet doen. Dit zijn de voornaamste kenmerken van Zyban:

  • Minder behoefte om te roken
  • Beter humeur en rustgevend
  • Werking na 1 tot 2 weken
  • Tabletten innemen in de ochtend of uiterlijk middag

De voornaamste toepassing van Bupropion is bij de behandeling van depressie. De beste resultaten worden behaalde bij milde tot matige vormen van depressiviteit. Waar veel soortgelijke medicijnen een nadelige invloed hebben op de seksualiteit is dat bij deze stof niet het geval.

Het wordt meestal gebruikt als aanvullend medicijn bij patiënten die niet reageren op een selectieve heropnameremmer van serotonine. Bij rokers zorgt Bupropion ervoor dat de gebruiker minder verlangt naar nicotine, het helpt bij het tegengaan van de afkick verschijnselen die gepaard gaan bij stoppen met roken.

Zyban kan daarnaast ook helpen om gewichtstoename te beperken wat een bekende bijwerking is van stoppen.

Bupropion Zyban

Wat zijn de bijwerkingen van Zyban?

Er zijn een aantal mogelijke bijwerkingen van Zyban, per gebruiker kunnen de klachten meer of minder ernstig zijn:

  • Suf gevoel, autorijden wordt de eerste week afgeraden
  • Droog gevoel in de mond
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen

Omdat Zyban als bijwerking slaapproblemen heeft is het van belang om het medicijn in de ochtend te nemen. Als de dosering over meerdere momenten op de dag wordt gespreid dan is het niet verstandig om de laatste dosering in de avond in te nemen. Dit is niet direct gekoppeld aan de werking van het medicijn maar op de nachtrust.

Er zijn studies uitgevoerd naar de werking van Bupropion. Bij stoppen met roken via Zyban is gebleken dat de kans om blijvend van het roken af te komen 50 procent hoger ligt dan personen die een placebo hebben gebruikt.

Deze cijfers komen tot stand door 2 groepen te testen waarvan de helft Zyban toegediend krijgt en de andere helft een pil zonder werkzame stof. Dit wordt een placebo genoemd. De gebruikers weten niet in welke groep ze worden ingedeeld.

Het is gebleken dat mensen die een placebo innemen toch positieve resultaten kunnen ervaren omdat ze geloven dat ze een medicijn innemen. De groep die daadwerkelijk Zyban kreeg toegediend bleek echter minder vaak weer terug te grijpen naar de sigaret. Dit duidt erop dat stoppen met roken via Zyban effectief kan zijn.

Wat is het placebo effect?

Het placebo effect kan sterk zijn. Zo wordt door een aantal experts verondersteld dat zowel stoppen met roken via laser therapie en hypnose beide geen fysiek effect hebben. Dit zou in theorie betekenen dat deze methoden niet werken, toch geven ex-rokers aan baat te hebben gehad bij dergelijke methoden.

De combinatie van advies, informatie, begeleiding, ondersteuning én het geloof dat de gekozen methode werkt kan voldoende zijn om rokers te motiveren om te stoppen.

Erkende medicijnen om te stoppen met roken werken niet op basis van een placebo effect maar zijn aantoonbaar effectief in het afremmen van signalen naar de hersenen. Deze effecten zijn echter tijdelijk van aard. Als er geen veranderingen plaatsvinden in de gewoonte van de ex-roker dan wordt de kans op blijvend resultaat lager.

Als een arts medicijnen voorschrijft om van de rookverslaving af te komen dan zal de arts dit altijd doen in combinatie met een andere methode om ook het gedrag te veranderen. Dit kan in de vorm van therapie sessies, er zijn ook webinars en andere methoden om niet alleen tijdelijk te stoppen met roken maar om permanent van deze verslaving af te komen.

Daarbij worden handvatten aangereikt die kunnen helpen om het traject beter te laten verlopen met permanent resultaat. Meer weten over welke medicatie je kunt gebruiken om te stoppen met roken? Bekijk hier mijn artikel over Bupropion. 

Beste manier stoppen met roken

Waar kun je Zyban krijgen?

In 2019 was er een probleem met de levering van Bupropion, daardoor was het lastig om Zyban te krijgen. Dit is niet langer het geval. Het is een medicijn dat op doktersrecept verkrijgbaar is, het is niet te koop bij drogist of apotheek. De arts zal informatie geven over dit medicijn, de mogelijke bijwerkingen en hoe gedragstherapie zal helpen om blijvend te stoppen met roken.

Zyban kan hierbij een deel van de puzzel zijn maar het is geen wondermiddel om van het roken af te komen. Meer methodes ontdekken om te stoppen? Klik op NuStoppen.nl

Wat is Zyban en hoe werkt het?

Antwoord: Zyban, ook bekend als bupropion, is een medicijn dat wordt gebruikt bij het stoppen met roken. Het exacte werkingsmechanisme is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld de verlangens naar nicotine te verminderen door het beïnvloeden van bepaalde neurotransmitters in de hersenen.

Is Zyban een effectieve behandeling om te stoppen met roken?

Antwoord: Zyban is een effectieve behandeling om te stoppen met roken. Onderzoek heeft aangetoond dat het de ontwenningsverschijnselen en verlangens naar nicotine kan verminderen, waardoor de kans op succesvol stoppen met roken wordt vergroot.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van Zyban?

Antwoord: Ja, er kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van Zyban, waaronder droge mond, slapeloosheid, hoofdpijn en maagklachten. Het is belangrijk om de mogelijke bijwerkingen te bespreken met een arts voordat je Zyban gebruikt.

Hoe lang duurt een Zyban-behandeling?

Antwoord: Een Zyban-behandeling duurt meestal 7 tot 12 weken. Het is belangrijk om de aanbevolen behandelingsduur te volgen, zoals voorgeschreven door een arts.

Moet ik een recept hebben om Zyban te kunnen gebruiken?

Antwoord: Ja, Zyban is alleen verkrijgbaar op recept. Het is belangrijk om een arts te raadplegen om de geschiktheid van Zyban voor jouw specifieke situatie te beoordelen en een recept te verkrijgen.