Stoppen met roken kan moeilijk zijn voor veel mensen. Wist je dat je bloeddruk al binnen 24 uur kan dalen als je stopt met roken? In dit artikel ontdek je de vier fasen die jij als ex-roker als je gaat stoppen gaat doorlopen en hoe jij daarin succesvol kunt zijn.

Lees verder en ontdek welke fases je allemaal gaat doorlopen.

  • Herstel van het lichaam:
    Binnen 24 uur na stoppen met roken daalt je bloeddruk en verbetert je hartslag. Na drie dagen adem je makkelijker en heb je meer energie.
  • Zintuigen verbeteren:
    Na twee dagen zonder sigaretten zijn nicotine uit je lichaam verdwenen, en kun je beter ruiken en proeven door herstel van zenuwuiteinden.
  • Gezondheidsvoordelen op lange termijn:
    Na vijf jaar halveert de kans op mondholte- of slokdarmkanker. Tussen de 10 en 15 jaar na stoppen is de kans op longkanker 50% lager.
  • Essentiële fases:
    De vier fases van stoppen zijn onbewust onbekwam, bewust bekwaam, bewust niet roken, en onbewust niet roken. In elke fase leer je anders omgaan met roken.

Effecten en bijwerkingen van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft invloed op je lichaam. Je zult al snel veranderingen merken, zowel positief als negatief. Hieronder een tijdlijn van wat je kunt verwachten als je het besluit neemt om te stoppen met roken.

24 uur: daling van bloeddruk en kans op hartinfarct

Na 24 uur zonder sigaretten begint je lichaam zich al te herstellen. De bloeddruk daalt en de kans op een hartinfarct neemt af. De nicotine verdwijnt langzaam uit je bloed en je hartslag normaliseert. Dit vermindert het risico op vaatziekten en verbetert de gezondheid van je hart.

Veel ex-rokers merken al snel dat ze zich beter voelen. Het lichaam voert een grote schoonmaak uit, waarbij schadelijke stoffen worden afgevoerd. Je bloedvaten ontspannen, wat zorgt voor een betere doorbloeding en meer energie.

2 dagen: nicotine is uit het lichaam, verbeterde reuk en smaak

Nadat de bloeddruk begint te dalen en de kans op een hartinfarct vermindert, treden er binnen twee dagen andere positieve veranderingen op. De nicotine is volledig uit het lichaam verdwenen na 48 uur. Hierdoor beginnen de reuk- en smaakzin direct te verbeteren. Mensen vinden dat eten lekkerder smaakt en geuren duidelijker worden waargenomen. Ik rook na 30 jaar weer gewoon echt de geur van Calvé Pindakaas net zoals vroeger

Mensen die stoppen merken dat hun zintuigen scherper worden. Dit komt doordat de zenuwuiteinden in de neus en mond zich herstellen van de schade door roken. Dit is een van de vroege voordelen van stoppen met roken waar veel mensen naar uitkijken. Je lichaam herstelt zich snel, wat motiveert om door te gaan met niet roken.

3 dagen: makkelijker ademhalen en meer energie

Na drie dagen stoppen met roken merk je vaak al positieve veranderingen. Ademhalen gaat makkelijker en je longen beginnen zich te herstellen. Zonder de schadelijke stoffen van sigaretten, wordt het lichaam schoner. De energie komt terug omdat zuurstof beter door het lichaam circuleert.

Je beweegt gemakkelijker en voelt minder snel vermoeidheid. Sommige mensen ervaren zelfs minder stress omdat hun lichaam minder hoeft te vechten tegen gifstoffen. De vervelende bijwerkingen van nicotine ontbreken nu, waardoor je lichaam beter functioneert. Na een paar dagen merkte ik al dat ik meer adem had, lucht had als ik de trap op liep.

5 jaar: halvering van kans op mondholte- of slokdarmkanker

Na vijf jaar stoppen met roken, daalt de kans op mondholte- of slokdarmkanker met 50%. De slijmvliezen in de mond en keel herstellen zich van de schade door sigarettenrook. Risico op tumoren in de slokdarm vermindert.

De cellen krijgen de kans om te regenereren en gezond te blijven. Deze verandering zorgt ervoor dat de kans op ernstige ziektes drastisch afneemt. Het lichaam profiteert dus enorm als je besluit te stoppen

10-15 jaar: 50% minder kans op longkanker

Stoppen met roken halveert de kans op longkanker na 10 tot 15 jaar. Dit is een enorme winst voor je gezondheid. Longkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker, dus deze vermindering is zeer significant.

Het lichaam herstelt zich langzaam maar zeker van de schade veroorzaakt door roken.

Verbeterde longfunctie en minder ontstekingen dragen bij aan deze afname van risico. Niet langer blootgesteld aan schadelijke stoffen, krijgen je longen de kans zich te herstellen.

Meer dan 15 jaar: blijvende daling van kans op longkanker

Na meer dan 15 jaar zonder roken, blijft de kans op longkanker aanzienlijk dalen. Het lichaam herstelt zich steeds beter naarmate de tijd verstrijkt. De kans op kanker in de longen is nu vergelijkbaar met die van mensen die nooit hebben gerookt.

Rokers die stoppen, merken dat hun longen gezonder worden en beter functioneren. Het risico op andere ziektes blijft ook afnemen. Dit toont aan hoe belangrijk het is om vol te houden, zelfs als het moeilijk lijkt.

Bekijk hieronder onze infographic over de fases die je allemaal doorloopt als je besluit om te stoppen.

Stoppen met roken fases overzicht

De 4 essentiële fases van stoppen met roken

Als je besluit te stoppen doorloop je een aantal fases. Hieronder leg ik de fases uit.

Fase 1: onbewust bekwaam

In de eerste fase, onbewust onbekwaam, rookt iemand zonder na te denken over de gevolgen. Gewoontes en patronen leiden het gedrag, vaak zonder dat de roker zich daarvan bewust is. Het genot van een sigaret lijkt belangrijker dan de nadelen.

Veel rokers proberen deze fase niet eens te herkennen omdat ze nog niet willen stoppen. Mogelijk negeren ze ook signalen van anderen die hen erop wijzen. Pas in de volgende fase ontstaat bewustwording van de schadelijke effecten van roken.

Fase 2: bewust bekwaam

Tijdens fase 2 wordt je je ervan bewust dat roken slecht voor je is. Je wilt stoppen, maar blijft toch roken. Dit komt vaak door de verslaving en oude gewoontes die moeilijk te doorbreken zijn.

Het verlangen naar sigaretten zit nog diep, maar je begint de negatieve effecten steeds meer te merken.

Veel mensen ervaren ontwenningsverschijnselen in deze fase. Ze hebben moeite met moeilijke momenten weerstaan, zoals stressvolle situaties waarin ze normaal zouden roken. Hulp bij het stoppen kan nodig zijn.

Verschillende hulpmiddelen zoals nicotinevervangende middelen en motiverende gespreksvoering kunnen hierbij helpen.

Fase 3: bewust niet roken

Nu je je bewust bent van je rookgedrag, komt fase 3 in beeld. In deze fase kies je er actief voor om niet te roken. Het verlangen naar een sigaret kan sterk zijn, vooral in situaties waarin je normaal zou roken.

Probeer jezelf af te leiden door andere dingen te doen zoals gaan wandelen of een glas water drinken.

Gebruik van hulpmiddelen kan helpen om de drang te verminderen. Vertel mensen in je omgeving dat je gestopt bent. Dat geeft extra motivatie om vol te houden. Blijf positief en herinner jezelf aan de voordelen stoppen met roken biedt, zoals makkelijker ademen en een betere gezondheid.

Fase 4: onbewust niet roken

Na bewust niet roken komt de fase van onbewust niet roken. In deze fase hoef je niet meer constant aan roken te denken. Je bent een niet-roker geworden en sigaretten hebben geen invloed meer op je dagelijks leven.

Je gaat vanzelf situaties in zonder sigaret en voelt geen behoefte meer om te roken. Moeilijke momenten zijn makkelijker te overwinnen, omdat roken niet meer in je systeem zit. Iedere fase van stoppen met roken brengt je dichter bij een gezonder leven.

Hulp bij het stoppen met roken

Er zijn veel manieren om hulp te krijgen bij het stoppen met roken. Verschillende hulpmiddelen per fase kunnen het proces makkelijker maken.

Gebruik van hulpmiddelen

Stoppen met roken kan lastig zijn, maar hulpmiddelen kunnen het makkelijker maken. Deze middelen ondersteunen je tijdens de verschillende fases van stoppen met roken.

  1. Nicotinepleisters
    Nicotinepleisters geven een constante hoeveelheid nicotine af aan je lichaam. Dit vermindert de behoefte aan een sigaret en helpt ontwenningsverschijnselen te voorkomen.
  2. Nicotinekauwgom
    Nicotinekauwgom biedt snelle verlichting bij acute verlangens naar nicotine. Door het kauwen komt nicotine vrij, wat helpt om de drang naar een sigaret te verminderen.
  3. Elektronische sigaretten
    Elektronische sigaretten bieden een alternatief voor gewone sigaretten. Ze helpen je de gewoonte van roken langzaam af te bouwen. Ze zijn niet per definitie gezonder
  4. Nicotine-inhalers
    Nicotine-inhalers bootsen het inhaleren na dat hoort bij roken, waardoor ze zowel fysieke als psychologische steun bieden tijdens het stoppen met roken proces.
  5. Nicotine-neusspray
    Nicotine-neussprays zorgen voor een snelle toediening van nicotine, wat vooral handig is als je in één keer zin hebt in een sigaret.
  6. Medicatie op recept
    Begeleiding door een arts inclusief medicatie kan helpen om ontwenningsverschijnselen te verlichten en het verlangen naar nicotine te verminderen. Klik op de link om te zien welke medicijnen er allemaal zijn om te stoppen met roken.
  7. Stoppen met roken apps
    Veel apps bieden dagelijkse ondersteuning en tips. Ze hebben functies zoals dagboeken of forums waar andere mensen ervaringen delen over hun reis naar niet-roker worden. Bekijk hier een aantal populaire stop apps.
  8. Stoppen met roken met behulp van hypnose
    Hypnose is een manier om je onderbewuste gedrag aan te pakken. Deze methode is bijzonder en geeft direct resultaat. Ikzelf ben ook gestopt met behulp van hypnose. Je kunt via de volgende link mijn persoonlijke verhaal lezen.

Stopcoach

Hulpmiddelen kunnen helpen, maar een goed gesprek kan ook wonderen doen. Motiverende gespreksvoering met behulp van bijvoorbeeld een stopcoach is een techniek om mensen te helpen bij het stoppen met roken. Door vragen te stellen en actief te luisteren, motiveert de stopcoach de roker om zelf oplossingen te vinden.

De gespreksleider helpt de roker inzicht te krijgen in zijn of haar rookgewoonten. Dit proces stimuleert verandering en helpt het stoppen met roken eenvoudiger te maken. Mensen voelen zich begrepen en gesteund, wat hun kans op succes verhoogt.

Begeleiding van een huisarts

Een huisarts kan helpen bij het stoppen met roken. De dokter geeft advies op maat en biedt ondersteuning. Sommige hulpmiddelen zoals nicotinepleisters of kauwgom worden voorgeschreven. Daarnaast kan de huisarts motiverende gespreksvoering toepassen. Deze methode helpt om moeilijke situaties te overwinnen. Praat regelmatig met je huisarts over je voortgang en uitdagingen.

Voorbereiden op moeilijke situaties als je in de stop fase zit

Moeilijke momenten liggen altijd op de loer, vooral in de eerste weken na je laatste sigaret. Voorbereiden op deze situaties kan helpen om niet terug te vallen.

  1. Identificeer triggers:
    Zoek uit wat ervoor zorgt dat je wilt gaan roken. Situaties zoals stress of alcohol.
  2. Plan alternatieven:
    Bedenk wat je kunt doen in plaats van roken. Probeer bijvoorbeeld een glas water te drinken of een korte wandeling te maken of een stukje zoethout in je mond te stoppen
  3. Informeer vrienden en familie:
    Laat hen weten dat je gaat stoppen met roken. Ze kunnen je ondersteunen en het is voor jou een extra stok achter de deur.
  4. Zorg dat je wat bij je hebt:
    Houd nicotinekauwgom of -pleisters bij de hand voor moeilijke momenten. Dit helpt de drang naar een sigaret te verminderen.
  5. Vermijd sommige plekken:
    Vermijd plekken waar veel gerookt wordt, vooral tijdens de eerste maanden na je beslissing om niet roker te worden.
  6. Creëer een rookvrije omgeving:
    Maak je huis en auto rookvrij door asbakken en aanstekers weg te gooien. Dit vermindert verleidingen.
  7. Stel herinneringen in:
    Plaats inspirerende notities rondom jezelf die je motiveren om door te zetten, vooral tijdens moeilijk moment(en). Er zijn ook apps die je laten zien hoelang je al gestopt bent en hoeveel geld je hebt bespaard.

Ervaringsverhalen van anderen bekijken

Ervaringsverhalen van anderen kunnen enorm inspireren. Veel mensen delen hun strijd en successen tijdens de fases van stoppen met roken. Je leest vaak over last krijgen na een paar dagen, maar ook over het moment dat iemand drie maanden rookvrij is.

Veel van dit soort verhalen kun je lezen op Facebook binnen bepaalde stoppen met roken groepen. Praten met mensen die dezelfde situaties hebben doorstaan of in dezelfde fase zitten kan motiveren.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de vier essentiële fases van stoppen met roken?

De vier essentiële fases van stoppen met roken zijn voorbereiding, actie, volhouden en de laatste fase.

2. Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken tijdens de roken fases?

Je kunt hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, kauwgom en apps gebruiken om je te helpen in elke roken fase.

3. Wat moet ik doen als iemand mij een sigaret aanbiedt?

Als iemand je een sigaret aanbiedt, zeg dan duidelijk nee en herinner jezelf aan waarom je bent gestopt.

4. Hoe lang duurt het voordat ik me beter ga voelen nadat ik gestopt ben?

Na vier weken zonder roken zul je merken dat je je lichamelijk en geestelijk beter voelt.