Wist je dat er bij rouw 5 fases worden doorlopen? Ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en uiteindelijk aanvaarding. Dit werd in 1969 beschreven door stervensbegeleider Elisabeth Kübler-Ross. Welke stoppen met roken fases zijn er allemaal en hoe kom ik het beste deze fases door? Zowel de korte als lange termijn fasen komen aan bod op deze pagina.
Welke fases moet ik allemaal doorlopen?
Hier zijn enkele confronterende cijfers:
- 23 procent van zware rokers haalt de leeftijd van 65 jaar niet.
- Ruim de helft van rokers sterft aan de gevolgen van roken.
- Rokers sterven gemiddeld 13 jaar jonger dan niet-rokers
Je kent vast iemand die rookte als een schoorsteen en het toch lang volhield. Dat maakt echt niet uit, dit zijn uitzonderingen op de regel. Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat roken slecht is voor de gezondheid. Er zijn geen voordelen aan roken.
Wat ga je doen? Ga je zelf de stoppen met roken fases doorlopen of ga je familie en vrienden uitleggen welke rouwfases ze kunnen verwachten als jij er niet meer bent? Ja, dat komt hard aan maar er is geen tijd voor praten over een poeslieve aanpak. 1 sigaret of 1 pakje per dag is aantoonbaar schadelijk voor de gezondheid. Maar lees verder, er is ook goed nieuws om te melden!
Heeft het zin om te stoppen met roken?
Verstokte rokers verzinnen allerlei creatieve excuses om niet te stoppen met roken. Dat is normaal, de verslaving in je hoofd is de oorzaak van dit soort gedachten. Als je jarenlang hebt gerookt dan zien je longen er toch uit als een vieze schoorsteen, waarom zou je dan nog stoppen?
Een tevreden roker is geen onruststoker, toch? Uit onderzoek van Mohamed Hoesein, radioloog van het UMC Utrecht, is gebleken dat stoppen met roken altijd zin heeft, ook na 40 jaar roken. Je zult niet de klok kunnen terugdraaien naar je tienerjaren toen je bent begonnen met roken, jouw lichaam is wel degelijk in staat om zichzelf te vernieuwen alleen moet je je ervan bewust worden
Je hebt misschien ooit gehoord van de 7 jaar theorie waarin wordt gesteld dat in een cyclus van 7 jaar alle cellen in je lichaam zich vernieuwen. Je zou dus na 7 jaar letterlijk een ander lichaam hebben. Helaas, deze theorie is niet juist. Vetcellen en spiercellen kunnen tot wel 20 jaar in het lichaam blijven. Maar het is wel een feit dat dagelijks 330 miljard cellen in je lichaam worden vernieuwd, dit is maar liefst 1 procent van het totaal.
Iedere dag 1 procent een nieuw mens, dit betekent dat je over 30 maanden net zoveel nieuwe cellen hebt vernieuwd als er in je lichaam zitten. Alleen vernieuwen sommige cellen zich sneller dan andere. Dat aantal van 7 jaar klopt dus niet maar over 90 dagen is er wel een compleet persoon aan cellen vernieuwd. Dus ja, het heeft zin om te stoppen met roken.
Stoppen met roken fases
Laten we eens even kijken naar de verschillende fases die er allemaal zijn als je gaat stoppen met roken, dan weet je ongeveer wat fase van je kunt verwachten na je laatste sigaret. Er zijn zowel korte als lange termijn fasen, we beginnen met de eerste 10 jaar:
- 20 minuten: (eerste fase) Bloeddruk en hartslag gaan omlaag.
- 60 minuten: Koolmonoxide gaat uit je lichaam.
- 24 uur: Longen beginnen aan een reinigingsproces.
- 48 uur: Lichaam is vrij van nicotine, reuk en smaakt wordt beter.
- 72 uur: Energie neemt toe, ademen wordt eenvoudiger.
- 2 weken: Conditie gaat sterk vooruit.
- 4 weken: Rokershoest is verdwenen, bewegen gaat beter.
- 1 jaar: Kans op hart- en vaatziekten is met 50 procent gereduceerd.
- 10 jaar: (laatste fase) Risico op longkanker is met 50 procent gereduceerd.
Voordelen stoppen met roken
Zoals je ziet begint het herstel na stoppen met roken binnen slechts een half uurtje. Over 10 jaar ben je wellicht niet in dezelfde staat als een niet-roker maar je bent veel gezonder dan wanneer je wel blijft roken. Dit staat nog los van de kwaliteit van leven. Je voelt je beter, je kunt meer en je hebt ook veel meer geld over wat zeker een pluspunt is. Een rookvrij leven heeft alleen maar positieve effecten op je leven.
Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken
Dat is allemaal leuk en aardig horen we je denken, maar hoe zit het dan met de ontwenningsverschijnselen? Dat klopt, die zijn er. Per persoon zullen die anders zijn en korter of langer aanhouden. Dit zijn de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken.
Je gaat sowieso moeilijke momenten krijgen als je wilt stoppen. Er zal altijd iemand zijn die je een sigaret aanbiedt en soms val je ook gewoon terug in oude gewoonte maar je uiteindelijke doel is om deze gewoonte om te zetten in gezonde gewoonte.
- Slapeloosheid
- Depressieve gevoelens
- Prikkelbaar
- Hoofdpijn
- Rusteloos gevoel
- Hoesten
- Gewichtstoename
Sigaretten zijn ontworpen om je verslaafd te maken. Er wordt vaak naar nicotine als grote boosdoener gewezen en deze stof ook zeker verslavend. De tabaksindustrie heeft echter voor het Hooggerechtshof moeten erkennen nog veel meer verslavende stoffen aan tabak toe te voegen om de verslavende effecten wat in sigaretten zit te versterken.
Het ligt dus niet aan jouw inzet of wilskracht, sigaretten zijn specifiek gemaakt om je aan het roken te houden het gaat vanzelf in sommige gevallen.
Nicotine speelt hier wel een grote rol in maar er zijn meer redenen dat je niet kunt stoppen. Het goede nieuws? De meeste ontwenningsverschijnselen verdwijnen binnen 2 weken. Niet 2 jaar of 2 maanden, slechts 2 weken. Dit is echter niet het einde van je verslaving, de rest zit namelijk tussen de oren.
Stoppen met roken fases lange termijn
Ben je eerder gestopt en toch weer begonnen? De aanhouder wint, kijk maar eens naar deze lange termijn fases:
- 5 tot 15 jaar: Kans op beroerte niet hoger dan een niet-roker.
- 15 jaar: Kans op hart- en vaatziekten niet hoger dan een niet-roker.
En afhankelijk van hoeveel je voorheen rookte heb je een fortuin bespaard. Bedenk eens even wat dingen je met al dit geld kunt doen! Maar hoe kom ik het beste deze fases door? De nicotine verslaving is eigenlijk heel snel verdwenen, dan rest nog de fysieke en mentale verslaving.
Je bent geconditioneerd om een sigaret op te steken. Jouw leven is ingericht op rookpauzes, een peuk opsteken met je vrienden en een momentje in de avond om je dag te overpeinzen.
Alleen door deze patronen te doorbreken kom je definitief van het roken af. De ‘ik stop wel!’ methode helpt je niet alleen de nicotine verslaving aan te pakken maar ook met de rest. Dit systeem werkt ook niet met nicotinevervangende middelen. Rokers denken vaak: ik ga stoppen maar zo makkelijk is het niet.
Er zijn verschillende fases die rokers doorlopen en hier heb je gewoon hulp bij nodig. Hoe dit werkt ontdek je in het gratis webinar dat je online kunt volgen. Zelfs als je denkt alles geprobeerd te hebben dan biedt deze methode een nieuwe manier om van je verslaving af te komen.