Wat is het ZN formulier?

Het ZN-formulier stoppen met roken, of het landelijk uniform aanvraagformulier voor Stoppen met Roken, is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen tabaksverslaving. Het is een formulier dat zowel door patiënten als zorgverleners wordt gebruikt om een uitgebreide en op maat gemaakte rookstopbehandeling op te zetten en te documenteren.

Dit artikel legt uit waarvoor het ZN-formulier wordt gebruikt, voor wie het is bedoeld en hoe het moet worden ingevuld.

Waarom is er een ZN formulier?

Het ZN-formulier is ontworpen om patiënten en zorgverleners te helpen bij het opstellen van een effectief stoppen-met-rokenprogramma. Het biedt een uitgebreid overzicht van de beschikbare opties voor gedragsmatige ondersteuning, evenals receptgeneesmiddelen en nicotinevervangende middelen.

Het formulier is een noodzakelijk instrument voor de vergoeding van deze behandelingen door zorgverzekeraars, mits er gedragsmatige ondersteuning plaatsvindt.

Beste manier stoppen met roken

Voor wie is het ZN formulier?

Het ZN-formulier is bedoeld voor iedereen die wil stoppen met roken en professionele hulp zoekt bij dit proces. Dit kan variëren van mensen die voor het eerst proberen te stoppen, tot mensen die eerder hebben geprobeerd te stoppen maar terugvielen, of mensen die willen overstappen naar een ander middel binnen hun eerste drie maanden van hun stoppoging.

Het is ook nuttig voor zorgverleners zoals artsen, verpleegkundig specialisten, en stoppen-met-roken begeleiders, omdat het een uitgebreid overzicht geeft van de behandelopties en helpt bij het documenteren van de behandeling van de patiënt.

ZN stoppen met roken formulier

Wat moet ik allemaal invullen in welke sectie?

sectie A

Het invullen van het ZN-formulier bestaat uit meerdere stappen. In sectie A vult de patiënt zijn of haar persoonlijke gegevens in, zoals naam, adres, zorgverzekeraar, en geboortedatum. Ook wordt er informatie gevraagd over zwangerschap, omdat dit invloed kan hebben op de keuze van de medicatie.

Sectie B

In sectie B1 en B2 worden de gegevens van de begeleider van het stoppen-met-rokenprogramma en de voorschrijver ingevuld. Dit kan de huisarts zijn, maar ook een gespecialiseerde verpleegkundige of een specialist.

Sectie C

In sectie C wordt de behandeling gedocumenteerd. Hier wordt eerst de gekozen vorm van gedragsmatige ondersteuning aangegeven, zoals groepstherapie, persoonlijke begeleiding, telefonische coaching, of e-health therapie. Vervolgens wordt aangegeven welke nicotine vervangende middelen en/of receptgeneesmiddelen worden voorgeschreven, inclusief de sterkte, het daggebruik en de verwachte duur van de behandeling.

Sectie D

Sectie D is voor de details van de zorgverzekeraar en apotheek. De patiënt moet aangeven bij welke zorgverzekeraar hij of zij is verzekerd, en via welke apotheek de medicatie wordt verkregen.

Sectie E

Tenslotte moet in sectie E zowel de patiënt als de zorgverlener het formulier ondertekenen om te bevestigen dat ze akkoord gaan met het behandelplan en dat ze de voorwaarden begrijpen.

Het invullen van het ZN-formulier is een cruciale stap in het stoppen-met-rokenproces. Door alle relevante informatie op een gestructureerde manier te documenteren, kunnen patiënten en zorgverleners een uitgebreid en gepersonaliseerd stoppen-met-rokenprogramma opstellen dat de grootste kans op succes biedt.