Stoppen met roken doe je niet zomaar, daar heb je hulp bij nodig. Of hulpmiddelen zoals medicijnen die je helpen van je verslaving af te komen. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met roken door Cytisine te gebruiken. Wat is het, hoe werkt het en is er een alternatief voor dit middel?

Wat is Cytisine?

Wat is Cytisine? Cytisine wordt in Nederland geleverd onder de merknaam Decigatan. Het is een plantaardig middel met dezelfde effecten als nicotine. De werking is te vergelijken met Varenicline dat beter bekend is onder de naam Champix.

Stoppen met roken via Cytisine is sinds 20 september 2022 mogelijk in Nederland, dit hulpmiddel werd al langer voorgeschreven in Oost-Europese landen. Omdat het in Nederland als medicijn geregistreerd staat kan het alleen op recept van je arts of huisarts worden verkregen. Er zijn naast voordelen van Cytisine ook nadelen om rekening mee te houden.

Voordelen en nadelen van Cytisine

Medicijnen hebben altijd voordelen en nadelen. Wat de bijwerkingen van Cytisine zijn lees je verder op deze pagina, hier zijn alvast de voornaamste voor- en nadelen:

De voornaamste voordelen van Cytisine zijn:

 • Helpt van de nicotine verslaving af te komen
 • Dezelfde werking als Champix
 • Op natuurlijke basis
 • Goedkoper dan andere nicotinevervangers

De voornaamste nadelen van Cytisine zijn:

 • Alleen op recept verkrijgbaar
 • Diverse bijwerkingen
 • Werkt alleen in combinatie met gedragstherapie

Naast het gebruik van medicijnen om te stoppen met roken zal er altijd begeleiding worden gekoppeld aan dit traject. Dit kan in de vorm van therapie sessies zijn of online coaching. Medicijnen pakken namelijk slechts een deel van de verslaving aan. De behoefte aan nicotine wordt onderdrukt met Decigatan maar je mist de gewoonte van sigaretten roken. Je bent zo gewend aan de handelingen die gepaard gaan met een sigaret opsteken dat je ze gaat missen. En in tijden dat het even tegenzit zal de kans op terugval aanzienlijk groter zijn als er geen behandeling plaatsvindt om die gewoonten aan te pakken.

Hoe werkt Cytisine?

De samenstelling van Cytisine komt grotendeels overeen met Varenicline. De bijwerkingen zijn ook hetzelfde en lijken veel op de klachten die bij stoppen met roken horen. De mogelijke bijwerkingen van Cytisine zijn:

 • Hoofdpijn
 • Misselijk gevoel
 • Slaapproblemen
 • Vreemde dromen
 • Veranderde eetlust
 • Angstgevoelens
 • Buikpijn
 • Verkoudheid

De arts zal doorgaans niet direct Cytisine voorschrijven als eerste optie maar liever andere nicotine vervangers aanbevelen. Dit komt omdat de bijwerkingen van het gebruik dusdanig veel lijken op nicotine gebruik dat de voordelen niet altijd opwegen tegen de nadelen. Daarnaast zal de arts ook graag weten of je nog andere medicijnen gebruikt die mogelijk kunnen reageren op dit medicijn. Er zijn enkele groepen die niet in aanmerking komen voor deze behandeling. Groepen die geen Cytisine mogen gebruiken zijn:

 • Mensen met hart- en vaatziekten
 • Zwangere vrouwen
 • Vrouwen die borstvoeding geven

Cytisine Decigatan

Decigatan Ervaringen

Over personen met nier- of leverproblemen, senioren en jongeren is nog niet bekend of gebruik veilig is. Artsen zullen daarom terughoudend zijn om voor deze groepen dit medicijn voor te schrijven. Het is uit onderzoek gebleken dat Cytisine beter werkt om te stoppen met roken dan inname van een placebo. In studies zijn twee groepen onderzocht waarbij één groep het medicijn toegediend krijgt, de andere groep krijgt iets anders maar zonder werkzame stoffen.

Toch is het mogelijk dat er mensen in de controlegroep wel degelijk effect merken. Dit wordt het placebo effect genoemd, de gedachte een medicijn tegen roken in te nemen kan al voldoende zijn om te stoppen. In de groep die wel Cytisine toegediend kreeg bleken meer mensen succesvol te stoppen met roken.

Is Cytisine nog verkrijgbaar?

Ja, Cytisine is nog verkrijgbaar onder de naam Decigatan als alternatief voor Champix. Je moet het wel op doktersrecept aanvragen, je kunt dit medicijn niet zomaar via de apotheek of drogist kopen. Varenicline, de werkzame stof in Champix, is uit de handel gehaald omdat het mogelijk een kankerverwekkende stof bevat.

Tot op heden zijn er 3 meldingen bekend van personen die na inname van Cytisine een psychose ondervonden. Dit is echter geen reden geweest om het voorschrijven van dit medicijn te staken. Voor deze gevallen geldt dat ze het merk Tabex hebben gebruikt, dit merk is niet verkrijgbaar in Nederland.

Decigatan waar te koop

Een alternatief voor Cytisine is Tabex, dit product is echter niet goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Dit betekent dat je het niet legaal in Nederland kunt kopen en dit hulpmiddel wordt ook niet vergoed door de zorgverzekering. Toch zijn er mensen die experimenteren met dergelijke medicijnen om van hun verslaving af te komen.

Dit kan gevaar opleveren voor de gezondheid omdat er geen controle plaatsvindt door een medisch professional. Als je via de normale weg geen Cytisine om te stoppen met roken kunt krijgen dan zijn er diverse andere middelen en methoden die vrij verkrijgbaar zijn en minder risico opleveren. Decigatan en alcohol en is erg gevaarlijk

Beste manier stoppen met roken

Wat is Cytisine precies?

Champix en Decigatan hebben veel overeenkomsten in werking en bijwerkingen, toch is alleen het tweede medicijn nog verkrijgbaar in Nederland. Wat is dan precies de samenstelling van Cytisine? Het betreft een stof van plantaardige oorsprong.

Het is een toxisch chinolizidine-alkaloïde dat onder andere in de zaden van de Goudenregen van nature voorkomt. Het is een zogenaamde agonist van de nicotinische acetylcholinereceptor. Dit betekent eenvoudig gesteld dat Cytisine een reactie geeft op het deel van de hersenen dat gevoelig is voor nicotine. De werken op dezelfde receptor en nemen daarmee de afhankelijkheid weg van nicotine.

Cytisine is veel sterker gebleken dan alternatieve nicotinevervangers varenicline en bupropion, er is dus een veel lagere dosering nodig om te voldoen aan de behoefte. Daarnaast is deze stof aanzienlijk goedkoper dan de alternatieven wat de kosten enorm drukt.

Een risico bij alle nicotinevervangers is dat de werking zo lijkt op nicotine is dat een nieuwe verslaving op de loer ligt. Als je stopt met roken maar wel verlaafd raakt aan de medicatie dan lijkt dit geen stap vooruit.

Het is wel zo dat je niet langer blootgesteld wordt aan de schadelijke stoffen die in rook aanwezig zijn. Om ervoor te zorgen dat voormalig rokers ook stoppen met medicijnen is het nodig om naast een recept voor Cytisine ook een behandeling te volgen. De arts kan hierin een adviserende rol spelen, daarnaast zijn er boeken om te stoppen met roken of webinars die je een steuntje in de rug kunnen geven.