Stop met roken, begin met lezen! Is het echt zo eenvoudig om die laatste peuk uit te drukken in de asbak omdat je een boek hebt gelezen om te stoppen met roken? Of het mogelijk is en waarom dit het geval is bekijken we op deze pagina. Misschien dat je al bent gestopt na het lezen van deze pagina!

Werken stoppen met roken boeken?

Je kent de verhalen van mensen die na het lezen van een boek hun laatste pakje sigaretten bij het afval gooien om nooit meer een sigaret op te steken. Hoe is dit mogelijk en hoe lang houden ze dit vol? Er zijn honderden boeken om je te helpen stoppen met roken, de meeste hiervan hebben als doel

A: bewustwording te creëren en B: je te ontmoedigen om te blijven roken.

Er zijn methoden die meer inspelen op beloningen al zijn die bij boeken in de minderheid. Bij andere methoden zoals apps en therapie wordt meer nadruk gelegd op motiveren terwijl boeken meer ingaan op de wetenschap achter roken en je laten zien waarom stoppen echt beter is.

Wat is het beste stoppen met roken boek?

We zullen verder op deze pagina een lijstje geven met populaire boeken om te stoppen met roken. Toch is er één boek dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is “Stoppen met roken” van Allen Carr.

Het betreft hier de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijke boek “Allen Carr’s Easy Way to Stop Smoking”. Carr heeft de “Easyway” methode ontwikkeld, een eenvoudige manier om van je verslaving af te komen. Naast boeken over roken heeft hij ook boeken geschreven over alcohol en gewichtsverlies.

Is de methode van Allen Carr vergelijkbaar met andere stoppen met roken boeken? Het voornaamste verschil is dat Carr demotivatie toepast als basis voor zijn aanpak. Hij geeft aan wat de nadelen zijn van roken en waarom deze veel zwaarder wegen dan de ‘voordelen’.

Het is daarmee een behoorlijk confronterende methode die echter wel effect lijkt te hebben. Er zijn ook boeken die vooral van de positieve effecten uitgaan en je zo proberen te helpen om te stoppen met roken.

Allen Carr stierf in 2006 aan de gevolgen van longkanker, dat is een feit dat niet onvermeld mag blijven. Hij was tot 1983 kettingroker en zou tijdens live sessies vaak in rokerige ruimtes aanwezig zijn wat uiteraard niet bevorderlijk was voor zijn gezondheid.

De kans is echter groot dat hij met 100 sigaretten per dag waarschijnlijk veel eerder was gestorven. Of met de huidige prijzen voor sigaretten failliet verklaard zou zijn…

Beste manier stoppen met roken

10 boeken om te stoppen met roken

Zoals gezegd is de Allen Carr methode het meest bekend, er zijn nog andere auteurs met hun eigen aanpak. Hier zijn 10 populaire stoppen met roken boeken:

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, er zijn nog veel meer boeken om te stoppen met roken met ieder hun eigen insteek. Wat is het beste boek om te stoppen met roken? Het boek dat jou helpt om van je verslaving af te komen. Maar welke methode het beste aansluit op jouw karakter is vooraf lastig te bepalen.

Stoppen met roken voor vrouwen

Naast het bekende boek van Allen Carr is er ook een versie van dit boek dat specifiek geschreven is voor vrouwen, uiteraard met roze omslag. Is dit boek de moeite waard? Niet alle lezers zijn even enthousiast over deze uitgave, de materie wordt blijkbaar wat minder diepgaand uitgelegd.

Het idee dat een vrouw op een andere toon moet worden aangesproken om te stoppen met roken is op zich al een beetje vreemd, dat volgens de uitgever dames alles kopen dat een roze kleur heeft maakt het er niet beter op. Toch zijn er wel degelijk zaken die spelen bij vrouwelijke rokers die uniek zijn. Denk aan roken tijdens de zwangerschap, invloed op de vruchtbaarheid of baarmoederhalskanker.

Stoppen met roken boek

Een stoppen met roken boek voor vrouwen is daarbij niet ondenkbaar mits het inhoudelijk iets toevoegt aan de standaard methode. En Allen Carr heeft geen editie voor mannen geschreven wat in dat perspectief een beetje eigenaardig is.

Zo zijn er meer mannelijke rokers en mannen die roken hebben doorgaans meer moeite om te stoppen. Daarbij zijn er aandoeningen die uniek zijn voor mannen zoals prostaatkanker.

Een goed boek om te stoppen met roken moet aansluiten op jouw situatie en referentiekader. Man of vrouw, jong of oud, met of zonder kinderen etc. Met een goed, algemeen boek om te stoppen met roken en daarnaast meer specifieke boeken of artikelen die passen bij jouw persoonlijke situatie kun je succes behalen. Daarnaast zijn er andere hulpmiddelen die je ondersteunen en ervoor zorgen dat je niet alleen stopt maar nooit meer begint met roken.

Luisterboeken om te stoppen met roken

Houd je niet van lezen of werk je aan jouw gezondheid in de sportschool? Dan kun je ook luisterboeken kopen of podcasts beluisteren om te stoppen met roken. Lezen en luisteren zijn twee verschillende manieren om informatie tot je te nemen, welke manier het meeste resultaat oplevert is heel persoonlijk.

Luisterboeken zijn ideaal voor rokers die laaggeletterd zijn of gewoon niet graag dikke boeken lezen.

Is er meer nodig dan een stoppen met roken boek?

In de eerste plaats is het niet de bedoeling dat je de rest van je leven boeken leest over stoppen met roken, dan vormt zich waarschijnlijk een rookgordijn in je brein. Stoppen met roken is een tijdelijk proces met een blijvend resultaat … als het goed gaat.

Naast boeken lezen heb je mogelijk meer hulp nodig zoals nicotine pleisters, meditatie, groepstherapie of een webinar. Ook jouw omgeving speelt een rol, als er veel mensen om je heen roken dan zal de uitdaging absoluut groter zijn om te stoppen.

Klik hier om te stoppen met roken. of bekijk hier een gratis webinar stoppen met roken

Wat zijn enkele aanbevolen boeken over stoppen met roken?

Antwoord: Enkele aanbevolen boeken over stoppen met roken zijn “De Opluchting” van Jan Geurtz, “Nooit meer Roken” van Allen Carr en “Stoppen met Roken” van Pauline Dekker en Wanda de Kanter.

Zijn er specifieke stoppen met roken boeken die effectief zijn?

Antwoord: Effectiviteit kan variëren, maar boeken die gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie, mindsetverandering en het begrijpen van nicotineverslaving kunnen nuttig zijn, zoals de boeken genoemd in het vorige antwoord.

Kunnen stoppen met roken boeken echt helpen bij het stoppen met roken?

Antwoord: Stoppen met roken boeken kunnen een waardevolle bron van kennis, motivatie en strategieën bieden. Ze kunnen helpen bij het vergroten van het bewustzijn, het begrijpen van de verslaving en het ontwikkelen van effectieve stoppen met roken methoden.

Zijn er stoppen met roken boeken die specifieke methoden of technieken aanbevelen?

Antwoord: Ja, veel stoppen met roken boeken bieden specifieke methoden en technieken, zoals cognitieve gedragstherapie, hypnose, mindfulness en geleidelijke afbouw. Het kiezen van een boek dat aansluit bij je persoonlijke voorkeur en benadering kan nuttig zijn.

Moet ik stoppen met roken boeken als aanvulling op andere stoppen met roken methoden gebruiken?

Antwoord: Het gebruik van stoppen met roken boeken als aanvulling op andere methoden, zoals therapie, medicatie of ondersteuningsgroepen, kan gunstig zijn. Boeken kunnen extra inzichten bieden en een aanvullende bron van motivatie en begeleiding zijn tijdens je stoppen met roken reis.