Stoppen met roken is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het is een verslaving, sigaretten zijn bewust ontworpen om je afhankelijk te maken van tabaksproducten. Nicotine wordt gezien als de grootste boosdoener maar dit is maar een deel van het totale plaatje. Er zijn veel hulpmiddelen om te stoppen met roken, toch houden veel ex-rokers het niet vol. Welke hulpmiddelen zijn er en waarom werken ze (niet)? Dat en meer lees je op deze pagina.

Kun je stoppen met roken met hulpmiddelen?

Laten we eerst even naar het uitgangspunt kijken. Kun je stoppen met roken door hulpmiddelen te gebruiken of kun je beter gewoon stoppen zonder verdere aanpassingen in je leven? Er zijn mensen die op een gegeven moment die laatste sigaret doven en nooit meer een nieuwe opsteken. Dat is knap maar dit zijn wel uitzonderingen. En ook dan ligt er waarschijnlijk een motivatie achter zoals het overlijden van een dierbaar persoon of het wordt gewoon te duur om deze verslaving in stand te houden. De meeste mensen hebben hulpmiddelen nodig om te stoppen met roken. Soms is één methode voldoende, je kunt ook methoden combineren. Let daarbij wel op dat je geen methoden door elkaar toepast die elkaar tegenspreken. Zo zijn er programma’s die je demotiveren om te roken en methoden die juist werken met positieve prikkels om te stoppen. Het beoogde resultaat is hetzelfde maar als er geen eenduidige visie achter zit dan word je hierdoor verward en ga je toch weer roken.

Stoppen met roken hulpmiddelen

Hier zijn 7 stoppen met roken hulpmiddelen die je kunnen helpen om sigaretten voorgoed van je boodschappenlijstje te schrappen:

1. Nicotine vervangers

Dit is een populaire en algemeen verkrijgbare optie. In plaats van nicotine innemen via een vieze sigaret vol teer, roet en andere schadelijke stoffen krijg je toch die dosis nicotine binnen maar dan op een meer verantwoorde wijze. Het is een beproefd en bewezen hulpmiddel maar het werkt niet vanzelf. In de eerste plaats verloopt de opname van nicotine in je bloed anders. Je voelt niet die ‘kick’ van nicotine in je longen, de opname verloopt langzamer. Daarnaast mis je het ‘mondgevoel’ en de handelingen die gepaard gaan met sigaretten roken. Je moet daarnaast de keuze maken of je de nicotine verslaving in stand houdt of dat je echt gaat afbouwen tot nul. Meer weten check het artikel: Nicotinevervangers

2. E-sigaretten

Dit is in een aantal opzichten het tegenovergestelde van de nicotine pleisters, kauwgom etc. omdat je met e-sigaretten eigenlijk niet stopt. Je vervangt roken met dampen, verder blijven veel handelingen nagenoeg gelijk. Damp is schoner dan rook al weten we nog niet precies wat het inhaleren van de oplosmiddelen in e-sigaretten op de lange termijn kan veroorzaken. Er wordt daarnaast beweerd dat het juist een nieuwe generatie dampers aanzet tot roken, een ‘gateway drug’ wordt dit genoemd. Er zijn zeker ex-rokers die met dampen hun nicotine behoefte hebben afgebouwd en later helemaal gestopt zijn met roken maar er kleven zeker nadelen aan vaping.

Stoppen met roken hulpmiddelen

3. Boeken

Er zijn stoppen met roken boeken die je vanaf de eerste pagina van het roken af proberen te helpen, er zijn ook boeken die juist vragen om tot de laatste pagina door te paffen. Boeken om te stoppen met roken gaan uit van psychologische methoden om je enerzijds te ontmoedigen sigaretten te roken en anderzijds stimuleren om je leven anders in te richten. De methode van Allen Carr is het meest bekend maar er zijn nog veel meer boeken en methoden. Door boeken te lezen kun je doorzien wat er aan de hand is en hoe je de verslaving kunt overwinnen. Als hulpmiddel kan dit zeker succes opleveren, mogelijk in combinatie met andere methoden. Lees hier het artikel: Stoppen met roken boek

4. Therapie

De aanpak bij therapie komt voor een deel overeen met boeken maar dan met een meer persoonlijke aanpak. Gedragstherapie helpt niet alleen de verslaving wegnemen, het geeft je handvatten om je leven optimaal in te richten om alle aspecten van je verslaving te overwinnen. Een therapie traject kan in persoon of online, er zijn verzekeraars die therapieën vergoeden. Je hebt dan wel een doorverwijzing van je huisarts nodig.

5. Medicijnen

Als zelfhulp middelen niet werken dan zijn er nog medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. De reden waarom je dergelijke medicijnen niet zomaar bij de drogist kunt kopen is omdat er bijwerkingen kunnen zijn of het risico dat je weer verslaafd raakt aan dit medicijn. De kosten kunnen ook hoog oplopen. Net als bij nicotine pleisters werken medicijnen tegen roken alleen in combinatie met stoppen met roken hulpmiddelen die je gedrag aanpassen. Lees hier het artikel: Stoppen met roken medicijnen

6. Mensen

Als veel mensen roken in jouw omgeving dan wordt stoppen met roken lastig. Als niemand in de buurt rookt dan zal het juist eenvoudiger zijn. Steun van je familie en vrienden helpt enorm, je kunt ook contact zoeken met mensen die je ondersteunen wanneer dit nodig is. Bang maken of een agressieve benadering door je omgeving helpt overigens niet. Hoe harder mensen je aanpakken hoe meer geneigd je bent om juist het tegenovergestelde te doen. Vermijd stress waar dit mogelijk is, omring je met mensen die je niets opdringen maar wel naar je luisteren als je daar behoefte aan hebt.

7. Online stoppen met roken

De wereld is veel groter dan jouw sociale kring, kijk eens wat verder en volg een online webinar. Kom in contact met andere mensen die in dezelfde situatie verkeren en zoek naar een plekje waar je welkom bent en je de support krijgt die je nodig hebt. Online stoppen met roken hulpmiddelen kunnen de juiste balans bieden tussen een serieuze aanpak zonder dwingend te zijn. Stoppen met roken kan namelijk best confronterend zijn en je wilt niet 24/7 bezig zijn met jouw missie. Bekijk hier hoe je online kunt stoppen met roken. Slagingspercentage van 89%

Worden stoppen met roken hulpmiddelen vergoed?

Als je doorverwezen wordt door de huisarts dan zijn er methoden die (deels) vergoed worden. Er zijn ook methoden die gratis of heel betaalbaar zijn. Soms kun je kosteloos een start maken zoals een app of seminar met de optie om tegen betaling een stap verder te gaan. Dit stelt je in staat om te testen welke methode het beste aansluit op jouw voorkeuren. Alles wat je minder kost dan sigaretten is uiteraard al winst, dat jouw lichaam na het stoppen direct gaat herstellen is dan jouw beloning voor de inzet.