Er zijn er verschillende manieren om te stoppen met roken. Een populaire methode is het gebruik van nicotinevervangers. Die nemen de afhankelijkheid van nicotine weg omdat ze dezelfde werking hebben op de hersenen. Stoppen met roken met Champix was tot 2021 populair tot er twijfel ontstond over de veiligheid van dit medicijn.

Wat is Champix en is het nog te krijgen? Ook bespreken we in het kort een alternatief voor Champix dat voorgeschreven wordt door artsen in Nederland.

Wat is Champix?

Wat is Champix? Champix is een merknaam van de farmaceutische fabrikant Pfizer. Dit medicijn om te stoppen met roken heeft als werkzame stof Varenicline, in de Verenigde Staten is de merknaam Chantix. Het product werd in 2006 goedgekeurd in de Verenigde Staten en de Europese Unie, in 2007 zou het ook in Nederland op de markt verschijnen.

Stoppen met roken met Champix is alleen mogelijk op recept, het betreft een medicijn dat niet bij de drogisterij verkrijgbaar is. Sinds 2021 wordt het overigens niet langer voorgeschreven door artsen, waarom dit het geval is leggen we verder op deze pagina uit.

De werkzame stof in Champix ‘Varenicline’ werd oorspronkelijk gebruikt als anti-depressiva, later bleek dat het tevens een gunstig effect had op stoppen met roken.

Hoe werkt het?

Champix werkt op dezelfde receptoren in de hersenen die gevoelig zijn voor nicotine. De effecten van de werkzame stof Varenicline komen overeen met nicotine, dit betekent dat ook de bijwerkingen van Champix overeenkomsten vertonen met die van nicotine in sigaretten.

Het product wordt geleverd in tabletten van 0,5 mg en 1 mg met 2x per dag 1 mg dosering. Deze behandeling wordt maximaal 12 weken uitgevoerd met optionele verlenging van 12 weken.

Een voordeel van Champix ten opzichte van roken is het ontbreken van schadelijke rook van sigaretten. Teer, roet en andere stoffen zijn de ware boosdoeners die kanker en andere aandoeningen kunnen veroorzaken.

Een ‘schone’ manier om een verslavend middel in te nemen heeft dan de voorkeur. Een nadeel van Champix is dat het niet altijd de verslaving wegneemt. Daarom wordt alternatieve therapie aanbevolen in combinatie met dit medicijn.

Tot zover de uitleg over Champix en de werking. Hoewel de resultaten positief zijn is Champix niet langer te krijgen. Waarom is dit?

Is Champix nog te krijgen?

Sinds 2021 is het niet mogelijk om Champix van firma Pfizer te krijgen. Uit testen bleek het middel een te hoge waarde aan nitrosamines te bevatten, dit is een kankerverwekkende stof. Hoewel er geen risico zou zijn voor gebruikers op dat moment werd de voorraad naar de fabrikant retour gezonden. Mocht je zelf nog dit product in huis hebben neem dan contact op met je huisarts.

Het probleem ontstond bij de sartanen die verontreinigd waren met de stof NDMA. Deze stof behoort tot de nitrosaminen en worden in verband gebracht met het veroorzaken van kanker. Hoewel de kans op kanker door gebruik van Champix klein is, heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap het medicijn tot nader order van de markt gehaald.

Een medicijn dat nu als alternatief voor Champix wordt voorgeschreven is Decigatan. Dit product met als werkzame stof Cytisine is sinds 20 september 2022 leverbaar in Nederland.

Champix niet leverbaar

De NDMA controverse was de druppel die de emmer deed overlopen, al eerder was er kritiek op dit product. Zo werd in maart 2015 gewaarschuwd dat Varenicline de gevolgen van alcoholgebruik kan versterken. Daarom mochten professioneel chauffeurs en piloten in de Verenigde Staten dit middel niet langer gebruiken. Het zou echter tot 2021 duren voordat Pfizer het product compleet uit de handel zou nemen.

Alternatief voor Champix

Toen Champix uit de handel werd genomen ontstond de behoefte aan een ander middel om te stoppen met roken dat overeenkomstige effecten had. De oplossing werd gevonden in Decigatan, een product met als werkzame stof Cytisine.

Deze stof wordt gewonnen uit planten en heeft een veel sterkere werking dan Champix. Daarnaast is het ook nog eens een veel goedkoper ingrediënt. Artsen in Nederland mogen sinds september 2022 dit middel voorschrijven.

Alleen het merk Decigatan is hier leverbaar, een alternatief en soortgelijk merk Tabax mag niet in Nederland worden verkocht. Er zijn enkele gevallen bekend van personen die na het gebruik van Cytisine in een psychose zijn beland. Welke bijwerkingen heeft Champix?

Varenicline Champix

Bijwerkingen Champix

Het voornaamste probleem bij medicijnen om te stoppen met roken is het aantal bijwerkingen die op de loer liggen. De werkzame stoffen komen dusdanig veel overeen met nicotine dat de bijwerkingen van Champix vrijwel gelijk zijn aan die van nicotine. Hier is een opsomming van mogelijke bijwerkingen:

 • Aggressie
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Slapeloosheid
 • Winderigheid
 • Vreemde dromen
 • Suïcidale gedachten

Naast de voordelen moeten de nadelen van Champix zeker niet uit het oog worden verloren. Enkele bijwerkingen zoals hoofdpijn en slapeloosheid zijn gelijk aan nicotine maar ook suïcidale gedachten kunnen voorkomen bij gebruikers. Daarom worden medicijnen als deze altijd in combinatie voorgeschreven met begeleiding en/of therapie.

Werkt Champix?

Sinds de introductie in 2006 is het een populair product gebleken om te stoppen met roken. Omdat er altijd een vorm van gedragstherapie bij werd voorgeschreven is het lastig om de objectieve werking van dit product te bepalen.

Het is wetenschappelijk vast te stellen dat stoffen zoals Varenicline en Cytisine dezelfde receptoren aanspreken als nicotine, het nadeel is dat ze naast de werking ook vaak dezelfde bijwerkingen hebben. Wat zijn alternatieven voor Champix en andere nicotinevervangers?

 • Pleisters of pillen met nicotine
 • E-sigaretten met nicotine (optie voor afbouwen nicotine gehalte)
 • Hypnose
 • Laser behandeling
 • Boeken
 • Webinars
 • Groepstherapie

Naast de afhankelijkheid van nicotine is het van belang om de gewoonte van het roken te doorbreken. Dit is een belangrijk aspect van stoppen met roken waar medicijnen hooguit een ondersteuning bij leveren maar nooit op zichzelf staand de oplossing zijn.

Daarom wordt er in beginsel een kuur van 12 weken voorgeschreven, in deze periode worden andere methoden ingezet om de gewoonte patronen te doorbreken. Het medicijn is daarmee een hulpmiddel om te stoppen met roken. De beste resultaten worden behaald bij patiënten die naast medicatie ook alternatieve vormen van ontwenning toepassen. Bekijk hier meerdere manieren om te stoppen met roken. Meer weten over welke medicatie je kunt gebruiken om te stoppen met roken? Bekijk hier mijn artikel over Cytisine.

Beste manier stoppen met roken

Wat is Champix en hoe werkt het?

Antwoord: Champix, ook bekend als varenicline, is een medicijn dat wordt gebruikt bij het stoppen met roken. Het werkt door de nicotinereceptoren in de hersenen te blokkeren, waardoor de verlangens naar nicotine verminderen.

Is Champix een effectieve behandeling om te stoppen met roken?

Antwoord: Champix is een van de meest effectieve behandelingen om te stoppen met roken. Onderzoek heeft aangetoond dat het de kans op succesvol stoppen met roken kan vergroten in vergelijking met een placebo.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van Champix?

Antwoord: Ja, er kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van Champix, zoals misselijkheid, slapeloosheid, abnormale dromen en stemmingsveranderingen. Het is belangrijk om de mogelijke bijwerkingen te bespreken met een arts voordat je Champix gebruikt.

Hoe lang duurt een Champix-behandeling?

Antwoord: Een Champix-behandeling duurt meestal 12 weken. Het is echter mogelijk dat een arts de behandeling verlengt als dit nodig wordt geacht voor het stoppen met roken.

Moet ik een recept hebben om Champix te kunnen gebruiken?

Antwoord: Ja, Champix is alleen verkrijgbaar op recept. Het is belangrijk om een arts te raadplegen om de geschiktheid van Champix voor jouw specifieke situatie te beoordelen en een recept te verkrijgen.