Tabak is vies, gevaarlijk en duur. Waarom rook je dan nog? Omdat het verslavend is, alles wat met sigaretten te maken heeft is ontworpen om je in de greep te houden van deze verslaving. Je kunt niet zomaar stoppen met roken, daar is vaak meer voor nodig dan wilskracht. Daarom zijn er allerlei methoden ontwikkeld om je te helpen van het roken af te komen. Hoe stop ik met roken en wat is voor mij de beste methode? We helpen je op deze pagina de antwoorden te vinden op deze vragen.

Hoe stop ik met roken?

Eigenlijk stop je heel vaak met roken, tenzij je echt met iedere peuk de volgende sigaret aansteekt en dat 24 uur per dag. Hoe lang is de tijd tussen 2 sigaretten voldoende om het ‘stoppen met roken’ te noemen? Zo zijn er ieder jaar veel mensen die meedoen aan Stoptober. En ieder jaar zijn het grotendeels dezelfde groep mensen die weer een poging wagen… Dat is niet stoppen met roken maar pauzeren. Een verslaving is meer dan een behoefte aan nicotine, alcohol of cafeïne. Verslaving zit diep in je lichaam en in je brein. Hoe stop ik met roken? Door eerst toe te geven dat het echt een probleem is. Wat dacht je van:

 • Hogere kans op kanker
 • Hogere kans op hart- en vaatziekten
 • Lagere longinhoud
 • Stank en viezigheid in huis
 • Hoge kosten
 • Beperkte gelegenheid om buiten de deur te roken

Van kleine ergernissen tot aan een vroege dood, roken heeft gewoon geen voordelen. Dat weet je wel, toch is stoppen moeilijk. Hoe komt dit eigenlijk?

Wat moet ik doen om van het roken af te komen?

Je staat er niet alleen voor. Er zijn veel rokers en er zijn ook veel methoden ontwikkeld om je van het roken af te helpen. Voor een deel vanuit maatschappelijke overwegingen maar ook zeker vanuit commercieel oogpunt. Roken is een miljarden industrie en stoppen met roken kan ook heel lucratief zijn. Denk aan de vele nicotine vervangers, e-sigaretten, medicijnen en andere producten die veel geld kosten en vaak niet eens goed werken. Hier zijn enkele methoden:

 • Medicatie op voorschrift van de dokter
 • Nicotinevervangers om de behoefte weg te nemen
 • E-sigaretten als minder ongezond alternatief
 • Boeken om je te ontmoedigen
 • Apps om je te motiveren
 • Therapieën om je mentaal te ondersteunen
 • Hypnose om je gedrag permanent te beïnvloeden

Wat is het beste advies dat je aan een roker kunt geven? Dat is eigenlijk heel eenvoudig…

Stoppen met roken is nooit te laat

Dat is het beste advies om te stoppen met roken. Zolang je leeft is het niet te laat om te stoppen. Iedere sigaret haalt tijd af van jouw leven hier op aarde en je krijgt er niets voor terug. Alle ‘nadelen’ van stoppen zijn gewoon bijwerkingen van afkicken en die zijn slechts van tijdelijke aard. Als je jarenlang hebt gerookt dan is het makkelijk om te zeggen dat het niet meer uitmaakt. Toch is bewezen dat de kans op kanker of hart- en vaatziekten enorm daalt als je slechts enkele maanden bent gestopt. En dan is de nicotine behoefte allang uit je lijf, toch zit de verslaving dieper.

Hoe stop ik met roken?

Nicotine is niet het (grootste) probleem

Natuurlijk is een verslaving nooit goed. Nicotine is een stof die je niet nodig hebt maar die je wel een prettig gevoel geeft. Zoals met verslavende stoffen vaak het geval is lost nicotine geen tekort in je lichaam op maar bindt het zich als een parasiet aan je lichaam en geest. Je hebt nicotine nodig om je te voelen zoals je was voordat je begon te roken. In het begin geven narcotica een kick, een buzz of een ander bijzonder gevoel maar stoffen als nicotine en cafeïne verliezen snel de ‘voordelen’ die ze bieden. Pin je trouwens niet vast op die nicotine behoefte om deze 2 redenen:

 1. Na een week is de nicotine verslaving verdwenen.
 2. Nicotine is niet zo gevaarlijk als men denkt.

Deze twee punten zijn beide belangrijk maar kunnen elkaar wel in de weg zitten bij het kiezen van een stoppen met roken methode. Als je bijvoorbeeld met nicotine pleisters aan de slag gaat dan treed je niet in staat van ontwenning en kom je niet van de verslaving af. Anderzijds maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je nicotine inneemt want in kleine dosis is deze stof niet gevaarlijk. Wel verslavend maar niet gevaarlijk. Het zijn die sigaretten en de rook vol teer en roet die je langzaam maar zeker doen aftakelen. Wat moet ik doen om van de sigaretten af te komen?

Rookverslaving is vooral gewoonte

Er is een reden dat ex-rokers vaak meer snoep eten of heel verantwoord wortel na wortel wegsnoepen. Iets pakken, in je mond stoppen en herhalen. Zuigen op een lolly, stukjes afbijten van een stuk selderij, het zijn allemaal motorische prikkels die nauw verbonden zijn met je rookverslaving. Medicijnen en nicotine vervangers doen niets om dit probleem aan te pakken. Methoden als hypnose wel, daarmee kunnen die dwangmatige gewoonten worden geblokkeerd.

Pillen, vervangers en supplementen remmen de verslaving aan nicotine maar ze doen niets om jouw lichaam en geest op één lijn te krijgen. De ‘ik stop wel!’ methode werkt zonder medicatie maar helpt jouw brein permanent van de verslaving af te komen. Wat is voor mij de beste methode? Goed dat je het vraagt…

Wat is voor mij de beste methode om te stoppen met roken?

De beste methode helpt je permanent van het roken af te komen. Medicatie is slechts een onderdeel van het geheel, dat zal iedere arts je vertellen. Gedragstherapie kan heel effectief zijn maar het is doorgaans wel een langdurig proces. Is hypnose de oplossing om te stoppen met roken?

Veel mensen geven aan na veel methoden geprobeerd te hebben uiteindelijk via hypnose echt gestopt te zijn. Hoe werkt dit? Als je de motivatie hebt om te stoppen dan is er vaak slechts een klein duwtje nodig in de juiste richting, de verslaving zit vooral tussen de oren. In plaats van steeds bezig te zijn met je verslaving word je bevrijd van de afhankelijkheid en kun je met een positief vooruitzicht aan een nieuw hoofdstuk in je leven beginnen. Bekijk de gratis webinar voor meer informatie.