Vraag je je af of je zorgverzekering stoppen met roken vergoedt? Dan hebben we goed nieuws: je basisverzekering biedt één keer per jaar een vergoeding, bijvoorbeeld via persoonlijke begeleiding of groepssessies. Ook als je al jaren rookt heeft het zin om te stoppen, maar het programma moet wel bewezen effectief zijn.
Gebruik je nicotinepleisters, kauwgom of medicijnen om te stoppen? Dan vergoedt de basisverzekering de hulp alleen als je het met een begeleidingsprogramma combineert.
Stoppen met roken: wat vergoedt de basisverzekering?
We weten allemaal dat stoppen met roken veel gezondheidsvoordelen heeft. Daarom zit hulp hierbij in het basispakket. Omdat stoppen met roken niet makkelijk is, krijg je één keer per jaar 100% vergoeding voor hulp. Daarbij gaat het om de volgende vormen van ondersteuning:
- Hulp van een bevoegde rookstopcoach, persoonlijk, online of telefonisch.
- Groepstraining door een gecertificeerde coach, op locatie, online of telefonisch.
- Persoonlijke ondersteuning door je huisarts.
Daarnaast vergoedt de basisverzekering middelen die nicotine vervangen, zoals kauwgom, tabletten en pleisters. Let wel, deze vergoeding geldt alleen als je ook begeleiding volgt, persoonlijk of in groepsverband.
Vergoeding stoppen met roken via aanvullende verzekering
Er zijn ook andere methoden om te stoppen met roken, zoals hypnotherapie, acupunctuur en lasertherapie. Omdat de effectiviteit van deze behandelingen niet wetenschappelijk bewezen is, vallen ze onder alternatieve geneeswijzen. Deze vallen niet onder het basispakket, waardoor een aanvullende verzekering nodig is.
Let op: de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en er geldt vaak een maximum per behandeling of per jaar. Je zorgverzekering vergelijken is dus meer dan de moeite waard, zodat je weet of je verzekeraar de behandeling van jouw keuze vergoedt en wat het maximale bedrag is.
Vergoeding verzekering: eigen risico en eigen bijdrage
Bezorgd over het eigen risico? Niet nodig, want stoppen-met-rokenprogramma’s via een erkende zorgverlener zijn vrijgesteld van het eigen risico. Dit maakt het makkelijker voor veel mensen om hulp te zoeken bij het stoppen met roken. Ook betaal je geen eigen bijdrage voor medicijnen of persoonlijke en groepsbegeleiding. Je hebt wel een verwijzing van je huisarts nodig, die je soms ook zelf kan begeleiden. Voor een vergoeding hoef je geen toestemming van je zorgverzekeraar te vragen.
Stoppen met roken met een erkende coach
Voordat je aan de slag gaat, kies altijd een erkende rookstopcoach uit het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Als je zorgverlener daar niet in staat, krijg je geen vergoeding van de basisverzekering. Let op: sommige zorgpolissen vergoeden alleen de kosten als je kiest voor een zorgverlener met een contract bij je verzekeraar.
Het kan ook zijn dat je eigen risico moet betalen als je naar een coach zonder contract gaat. Kies een coach die bij jou past en zet met vertrouwen de eerste stap naar een rookvrij leven – jouw gezondheid is het meer dan waard!