Geen rook, wel de kick. Dat is heel eenvoudig gesteld de beschrijving van nicotine kauwgom. In plaats van nicotine innemen door te roken voldoe je aan de behoefte door op kauwgom te kauwen die nicotine bevat. Is nicotine kauwgom veilig of juist gevaarlijk en zijn er ook bijwerkingen? Je leest er alles over op deze pagina.

Wat is nicotine kauwgom?

Nicotine kauwgom is een product dat nicotine bevat en dient als hulpmiddel om te stoppen met roken. Het is verkrijgbaar via meerdere kanalen zoals de drogist en is zonder recept verkrijgbaar. Het kan tevens onderdeel uitmaken van een stoppen met roken methode middels therapie, individueel of in groepsverband. Het is de bedoeling dat de gebruiker de dosering afbouwt om zo van de nicotine afhankelijkheid af te komen.

Hoe werkt nicotine kauwgom?

Sigaretten zijn verslavend, de voornaamste reden hiervoor is de nicotine in tabak. Door deze stof op een andere wijze in te nemen kun je als eerste werken aan de gewoonten die gepaard gaan met roken. Denk aan een sigaret rollen, een rookpauze nemen of gezellig een sigaretje opsteken met vrienden.

Als je met kauwgom de nicotine binnenkrijgt dan zou het eenvoudiger moeten zijn om van je rookverslaving af te komen. Ben je over de gewoonte van het roken heen? Dan bouw je de inname van nicotine kauwgom af met als doel een rookvrij én nicotine vrij leven.

Werkt nicotine kauwgom bij stoppen met roken?

Alleen stoppen met roken door nicotine kauwgom te kauwen is niet erg effectief gebleken. Het zijn juist die gewoonten die gepaard gaan met sigaretten die lastig te overwinnen zijn. Waarom worden er dan zoveel producten verkocht als Nicorette, Nicotinell en NiQuitin?

Omdat ze een eenvoudige manier bieden om te stoppen met roken zonder echte inzet van de roker. Dat klinkt heel verleidelijk maar het werkt voor de meeste mensen niet om definitief te stoppen met roken.

In combinatie met gedragstherapie lijken nicotinevervangers zoals kauwgom effectiever te zijn. Door in de behoefte te voorzien ben je niet meer bezig met nicotine maar kun je de gewoonten als eerste aanpakken. Omdat deze trajecten meerdere maanden in beslag kunnen nemen zul je ook voor een langere periode nicotine kauwgom moeten gebruiken.

Hoe lang mag je nicotine kauwgom gebruiken? Doorgaans zal een traject 3 maanden duren maar langer is mogelijk zonder direct schadelijke gevolgen voor het lichaam. Er zijn echter wel bijwerkingen die direct gekoppeld zijn aan inname van nicotine.

Nicotine Kauwgom

Wat kost nicotine kauwgom?

Voor een paar euro koop je bij de drogist al een pakje nicotine kauwgom, huismerken zijn goedkoper dan merkproducten als Nicotinell. Zeker in de eerste fase zul je behoorlijk wat kauwgom naar binnen werken dus de kosten over een aantal maanden lopen op.

In tegenstelling tot medicijnen wordt dit hulpmiddel niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Het gebruik van nicotine kauwgom zal goedkoper uitvallen dan sigaretten roken, wat dat betreft kun je over de kosten van nicotine kauwgom niet echt klagen.

Wat zijn de bijwerkingen van nicotine kauwgom?

De bijwerkingen van nicotine kauwgom zijn eigenlijk klachten die gepaard gaan met stoppen met roken methoden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Prikkelbaar
  • Agressief
  • Angst
  • Slaapstoornissen
  • Gewichtstoename
  • Drang naar roken
  • Bloedend tandvlees
  • Aften
  • Constipatie
  • Duizeligheid

Dit zijn allemaal bijwerkingen die gekoppeld zijn aan minder nicotine innemen. De manier van opname in het lichaam verloopt wat anders bij nicotinevervangers dan met sigaretten roken.

Beste manier stoppen met roken

Het is wel de bedoeling dat je minder last hebt van de bijwerkingen. Omdat nicotine in de mond wordt vrijgegeven is het mogelijk dat je een branderig gevoel in de mond en keel krijgt omdat de receptoren in je mond en keel direct worden beïnvloed door de nicotine.

Alternatieve stoppen met roken methoden

Niet iedereen vindt het prettig om een verslaving te vervangen met een ander product dat dezelfde verslavende stoffen bevat. Dat lijkt een beetje op cola drinken om te stoppen met koffie consumptie. Is de oplossing beter dan het probleem? Hoe verhoudt nicotine kauwgom zich tot andere methoden?

  • Nicotine pleisters: Pleisters geven ook nicotine af maar dan geleidelijk en via de huid. De opname is constant maar wel in een veel lagere dosis. Het gebrek aan een directe voldoening zorgt ervoor dat pleisters niet voor iedereen effectief zijn.
  • E-sigaretten: Wel de nicotine, ook een staafje in de mond maar geen vieze rook. Je kunt met e-sigaretten de nicotine behoefte op je eigen tempo afbouwen maar je houdt zowel de mentale als fysieke verslaving in stand. De effecten van damp op de lange termijn zijn nog niet bekend.
  • Medicijnen: De werking van medicatie is eigenlijk precies het tegenovergestelde als bij nicotine kauwgom het geval is. In plaats van aan de behoefte te voldoen wordt de behoefte onderdrukt door de werking van receptoren in je brein tijdelijk uit te schakelen. Deze methode zal altijd worden voorgeschreven in combinatie met therapie.
  • Light sigaretten: Kun je van het roken afkomen door light sigaretten te roken of voor halfzware shag te kiezen? Het risico is dat je juist meer gaat roken omdat je anders niet voldoende nicotine binnenkrijgt. Als gevolg hiervan krijg je extra rook binnen wat natuurlijk niet goed is voor je lichaam.
  • Boeken: Lekker blijven paffen, een boek lezen en na de laatste pagina voorgoed stoppen met roken. Het klinkt te goed om waar te zijn maar het werkt wel degelijk voor een aantal rokers. Je moet wel de motivatie hebben om echt te stoppen met roken.
  • Hypnose: Dit is een voorbeeld van een ‘cold turkey’ methode waarbij je direct verlost bent van je fysieke en mentale verslaving. Bij hypnotherapie word je bewust en onderbewust beïnvloed om in een mentale toestand zonder verslaving te komen. Dit betekent dat je sigaretten niet meer interessant vindt, de behoefte wordt weggenomen. Je moet een zekere ontvankelijkheid hebben voor hypnose maar de behandeling is veilig, pijnloos en blijkt bij een aantal rokers effectief te werken.

Stoppen met roken met nicotine kauwgom is mogelijk in combinatie met een (lang) traject aan therapie. Met alleen kauwgom kauwen is de kans op blijvend resultaat laag en er zijn bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Vergeet niet dat de gewoonten van roken erg sterk zijn, nicotinevervangers helpen je met stoppen maar zijn op zichzelf niet voldoende om van je rookverslaving af te komen.