Veel ouders worstelen met stoppen met roken. Roken is schadelijk voor zowel de roker als hun familie. In dit blog geven we tips en hulpmiddelen om je te helpen effectief te stoppen.

Ontdek hoe je een rookvrije toekomst kunt creëren voor jou en je kinderen.

Samenvatting

 • Door te stoppen met roken bescherm je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook die van je kinderen. Rookvrije ouders verkleinen het risico op ademhalingsproblemen en astma bij hun kinderen.
 • Het stoppen met roken levert significante financiële voordelen op. Geld dat anders aan sigaretten zou worden besteed, kan worden gebruikt voor familieactiviteiten of besparingen.
 • Gratis coaching via programma’s zoals Rookvrije Ouders biedt ouders professionele ondersteuning op maat bij het stoppen met roken. Dit maakt de weg naar een rookvrij leven toegankelijker.
 • Rookvrije Ouders en Rookvrije Start zijn krachtige programma’s die niet alleen helpen bij het stoppen met roken, maar ook bij het creëren van een gezonde, rookvrije omgeving voor het hele gezin.
 • Luisteren naar je kind en samen een stopplan opstellen zijn effectieve methoden om te helpen wanneer je ontdekt dat je kind rookt. Professionele hulp kan nodig zijn, maar ouderlijke steun is cruciaal.

Waarom stoppen met roken?

Stoppen met roken verbetert je gezondheid en die van je kinderen aanzienlijk. Het zorgt ook voor een flinke besparing in je portemonnee.

Gezondheid van jezelf en je kinderen

Roken schaadt niet alleen je eigen gezondheid, maar ook die van je kinderen. Zij ademen de rook in die jij uitblaast en kunnen zo last krijgen van ademhalingsproblemen, oorontstekingen en ernstigere astma.

Onderzoek toont aan dat kinderen van rokende ouders ook meer kans hebben om later zelf te beginnen met roken.

Door te kiezen voor een rookvrij leven bescherm je de gezondheid van je hele gezin. Je verkleint het risico op ziektes zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Bovendien verhoogt een rookvrije omgeving de kwaliteit van leven voor jou en je kinderen.

Dit maakt de overgang naar het bespreken van de financiële voordelen van stoppen met roken logisch.

Financiële voordelen

Naast de gezondheidsvoordelen voor jezelf en je kinderen, levert stoppen met roken aanzienlijke financiële voordelen op. Geld dat je normaal aan sigaretten spendeert, kun je nu bewaren of uitgeven aan iets nuttigs voor het hele gezin.

Hierdoor verbetert niet alleen de gezondheid van je gezin, maar ook jullie financiële situatie krijgt een boost.

Veel zorgverzekeraars dekken de kosten van stoppen-met-roken programma’s, zoals coaching door ikstopnu.nl, vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je geen extra kosten hoeft te maken om hulp te krijgen bij het stoppen.

Bovendien valt deze ondersteuning vaak buiten het eigen risico, waardoor het voor (toekomstige) ouders nog aantrekkelijker wordt om de stap naar een rookvrij leven te zetten.

Positief voorbeeld voor je kinderen

Door te stoppen met roken zet je een krachtig voorbeeld voor je kinderen neer. Ze leren van jouw acties dat gezond leven belangrijk is en nemen dit gedrag over. Kinderen die ouders hebben die niet roken, zijn zelf ook minder geneigd om te beginnen met roken.

Jouw keuze om te stoppen met roken inspireert je gezin om gezonde keuzes te maken. Zo bouw je aan een rookvrije toekomst voor hen. Dit motiveert (toekomstige) ouders om ondersteuning te zoeken bij rookvrije ouders programma’s en apps voor stoppen met roken, beschikbaar op iOS en Android, voor persoonlijke begeleiding en tips.

Laten we nu kijken naar de beschikbare hulp bij stoppen met roken voor (toekomstige) ouders.

Hulp bij stoppen met roken voor ouders

Als (toekomstige) ouder is de beslissing om te stoppen met roken een van de beste dingen die je kunt doen voor het welzijn van je gezin. We bieden ondersteuning op maat, zodat je een rookvrij leven kunt starten.

Gratis coaching via Rookvrije Ouders

Ouders die willen stoppen met roken kunnen gratis coaching krijgen via Rookvrije Ouders. Dit programma biedt professionele ondersteuning op maat, afgestemd op de unieke behoeften van elke ouder.

 • Aanmelden is eenvoudig: Ga naar de website van Rookvrije Ouders en vul het aanmeldformulier in. Je komt dan snel in contact met een stoppen-met-roken coach.
 • Persoonlijke coach: Je krijgt een vaste coach toegewezen. Deze expert ondersteunt je gedurende het hele traject met advies en motiverende gespreksvoering.
 • Flexibele communicatie: Kies voor telefonische coaching of elektronische ondersteuning, afhankelijk van wat het beste past bij jouw levensstijl.
 • Op maat gemaakt stopplan: Samen met je coach werk je een persoonlijk stopplan uit dat rekening houdt met jouw situatie, doelen en uitdagingen.
 • Toegang tot hulpmiddelen: Ontvang materialen en hulpmiddelen die je helpen om gemotiveerd te blijven. Dit kan variëren van informatieve brochures tot apps die te downloaden zijn via Google Play Store.
 • Ondersteuning voor zwangere vrouwen: Speciale aandacht gaat uit naar zwangere vrouwen die willen stoppen met roken. Zij krijgen extra begeleiding rekening houdend met hun specifieke behoeften.
 • Voorkomen van meeroken: Leer hoe je jouw huis rookvrij kunt maken om zo je kinderen tegen meeroken te beschermen.

Ouders helpen met stoppen met roken

Verschillende manieren om te stoppen: stopplan, telefonische coaching, individuele begeleiding, groepstraining

Naast gratis coaching biedt Rookvrije Ouders diverse methodes om het stoppen met roken te vergemakkelijken. Deze aanpakken spelen in op de unieke behoeften van elke ouder. Hieronder vind je een aantal opties:

 1. Maak een persoonlijk stopplan: Dit is jouw routekaart naar een rookvrij leven. Je stelt doelen, bepaalt wat jouw triggers zijn en bedenkt hoe je met verleidingen omgaat.
 2. Telefonische coaching: Zoek ondersteuning via de telefoonlijnen die 24/7 beschikbaar zijn. Een coach helpt je met advies en motivatie wanneer jij dat nodig hebt.
 3. Individuele begeleiding: Werk één-op-één met een professional aan jouw stopproces. Deze persoonlijke aandacht zorgt voor maatwerk advies dat precies bij jou past.
 4. Groepstraining: Sluit je aan bij groepen andere ouders die ook willen stoppen met roken. Samen leer je van elkaar en ondersteun je elkaar in het proces.

Telefoonlijnen en online hulp beschikbaar

Ouders die willen stoppen met roken kunnen gebruik maken van telefonische ondersteuning. Ze kunnen vragen stellen en advies krijgen over hoe ze het beste kunnen stoppen met roken. Dit biedt een persoonlijke aanpak en directe hulp.

Online hulp is ook beschikbaar via het elektronisch patiëntendossier, waar ouders toegang hebben tot informatie en ondersteuningsprogramma’s.

Deze digitale hulpmiddelen maken het voor ouders makkelijker om informatie te vinden over stoppen met roken en ondersteuning te krijgen op momenten dat het hen uitkomt. Door deze opties is er altijd hulp binnen handbereik, of het nu gaat om een snelle vraag of om meer diepgaande begeleiding.

Laten we vervolgens kijken naar de interventies die beschikbaar zijn voor ouders die roken.

Rookvrij opgroeien: interventies voor ouders die roken

Ontdek hoe interventies gericht op rookvrije opvoeding ouders ondersteunen om te stoppen met roken en zet de eerste stap naar een gezondere leefomgeving voor jou en je kinderen.

Rookvrije Ouders

Rookvrije Ouders biedt ondersteuning aan ouders die willen stoppen met roken. Dit programma helpt hen door middel van coaching en praktische tips om een rookvrij leven te leiden. Het doel is niet alleen hun eigen gezondheid te verbeteren, maar ook een positief voorbeeld te zijn voor hun kinderen.

Ouders krijgen toegang tot verschillende hulpmiddelen zoals telefonische coaching, individuele begeleiding en groepstrainingen. Deze services zijn ontworpen om hen op elk moment bij te staan in hun reis naar een leven zonder gerookt te hebben.

De focus ligt op het creëren van een gezonde en rookvrije omgeving voor het hele gezin.

Rookvrije Start

Rookvrije Start richt zich op het ondersteunen van (toekomstige) ouders om te stoppen met roken voordat hun baby geboren is. Dit programma biedt persoonlijke begeleiding en praktische tips die specifiek ontworpen zijn voor aanstaande ouders.

Door middel van gesprekken en hulpmiddelen helpt het hen een gezonde leefomgeving voor hun kind te creëren. Velen vinden steun in de ervaringen van andere ouders die hetzelfde proces hebben doorlopen.

Dit geeft hen de motivatie en het vertrouwen dat stoppen met roken echt mogelijk is.

Specialisten binnen Rookvrije Start werken nauw samen met zorgverleners zoals huisartsen, verloskundigen en kinderartsen om ervoor te zorgen dat aanstaande ouders de beste steun krijgen.

Het unieke aan dit programma is de focus op de gezondheid van zowel de ouder als het ongeboren kind, wat een krachtige motivator is om te stoppen met roken. Na het volgen van dit programma, stappen veel ouders vol vertrouwen een rookvrije toekomst tegemoet, klaar voor de volgende stap: het ondersteunen van hun opgroeiende kind in een rookvrije omgeving.

Hulp bij een kind dat rookt

Het ontdekken dat je kind rookt kan schokkend zijn. Het is belangrijk om kalm te blijven en te zoeken naar effectieve manieren om hen te helpen stoppen.

 1. Praat open en eerlijk met je kind over de risico’s van roken. Leg uit hoe het hun gezondheid op lange termijn kan schaden.
 2. Luister naar hun redenen voor het roken. Vaak roken kinderen om bij een groep te horen of door stress.
 3. Stel samen een stopplan op. Kies een stopdatum en bedenk activiteiten om hen af te leiden van de behoefte aan sigaretten.
 4. Zoek professionele hulp indien nodig. Een counselor of arts kan gespecialiseerde begeleiding bieden.
 5. Moedig lichamelijke activiteiten aan. Sporten kan de drang naar nicotine verminderen en stress verlagen.
 6. Bied onvoorwaardelijke steun, maar stel duidelijke regels over niet roken in huis of in hun nabijheid.
 7. Onderwijs jezelf over nicotinevervangers en bespreek deze optie met een zorgverlener.
 8. Beloon hun pogingen en successen, hoe klein ook, in hun proces om te stoppen met roken.
 9. Zorg voor een rookvrije omgeving thuis om verleidingen weg te nemen.

Conclusie: Samen kunnen we een rookvrije toekomst voor onze kinderen creëren.

Stoppen met roken biedt grote voordelen voor zowel ouders als kinderen. Hulpprogramma’s zoals Rookvrije Ouders staan klaar om je te ondersteunen. Deze methodes zijn praktisch en bewezen effectief.

Door als ouder het goede voorbeeld te geven, bevorderen we een gezonde, rookvrije toekomst. Laten we vandaag nog die stap zetten voor onze kinderen en onszelf.

Beste manier stoppen met roken

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik mijn ouders helpen om te stoppen met roken?

Je kunt je ouders helpen stoppen met roken door ze aan te moedigen en steun te bieden tijdens hun stopproces.

2. Wat moet ik doen als mijn ouders een terugval hebben?

Bied begrip en moedig ze aan om het opnieuw te proberen, zonder oordeel.

3. Zijn er hulpmiddelen of programma’s die mijn ouders kunnen helpen?

Ja, er zijn verschillende hulpmiddelen en programma’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om mensen te helpen stoppen met roken.

4. Hoe belangrijk is mijn steun voor het stoppen van mijn ouders met roken?

Jouw steun is heel belangrijk en kan een grote invloed hebben op hun succes bij het stoppen met roken.

5. Wat kan ik doen als mijn ouders niet willen stoppen met roken?

Respecteer hun beslissing, maar blijf informatie en steun bieden over de voordelen van stoppen wanneer ze daarvoor openstaan.