Er zijn volop methoden om te stoppen met roken. Helaas zijn er ook veel mensen die na een poging snel weer beginnen met roken om later weer een andere methode te proberen. Wat is de beste manier om te stoppen met roken? We bekijken de verschillende methoden en we leggen uit waarom ikstopwel.nl de beste oplossing is.

Wat is de beste manier om te stoppen met roken?

De beste methode om te stoppen met roken is de methode die je voorgoed van de sigaretten af helpt, zo simpel is het. Er zijn mensen die na het lezen van een boek nooit meer een sigaret opsteken of jarenlang aan de nicotine pleisters gaan om niet meer in verleiding te komen om een sigaret op te steken. Sommige methoden werken direct terwijl je met andere methoden maanden verder bent. Maar als er blijvend resultaat is zonder noemenswaardige bijwerkingen of minpunten dan is jouw missie geslaagd. Dit zijn de meest populaire manieren om te stoppen met roken onze mening over de effectiviteit:

1. Medicijnen

Je kunt zelf aan de slag gaan met producten van de drogist of je kunt voor het ‘echte’ werk gaan en stoppen met roken medicijnen slikken. Je moet hiervoor eerst naar de arts, de situatie uitleggen en toestemming krijgen om middelen als Zyban of Nortrilen te mogen gebruiken. Dergelijke kuren moet je meerdere maanden zien vol te houden en deze periode kan gepaard gaan met bijwerkingen. Daarnaast zul je naast medicatie ook gedragstherapie moeten volgen, anders ligt de kans op terugval hoog.

2. Nicotine vervangers

In plaats van je afkicken kun je ook je dagelijkse dosis ergens anders vandaan halen. Met een nicotinevervanger zoals een pleister, kauwgom of dragee kun je rustig wennen aan een leven zonder sigaretten. Je voldoet aan je nicotine behoefte, het is wel de bedoeling om op een gegeven moment te stoppen met deze hulpmiddelen. Blijvend effect blijkt niet altijd haalbaar omdat je gedragspatroon niet echt wordt aangepakt als je puur vertrouwt op deze producten.

3. E-sigaretten

Wel de kick, niet de rook. Wat dat betreft heeft een e-sigaret zeker een streepje voor op sigaretten met tabak. Je kunt kiezen uit smaken en nicotine gehalte om zo van je verslaving af te komen. Maar e-sigaretten lijken zoveel op echte sigaretten dat je mogelijk blijft vapen en dus niet echt stopt met je verslaving. Dampen in plaats van roken zou beter moeten zijn voor je longen maar er is helaas te weinig bekend over deze producten om te bepalen of e-smoking echt gezonder is.

4. Boeken

Steek je graag een sigaret op tijdens het lezen? Bij de laatste pagina van een stoppen met roken boek heb je geen trek meer in sigaretten. Althans, dat is de bedoeling van dergelijke boeken die met psychologische methoden de verslaving moeten wegnemen. Het is een vorm van herprogrammeren in je hersenen waar zeker goede resultaten mee worden geboekt zonder het gebruik van medicijnen. Het gebrek aan ondersteuning en maatwerk advies is echter een minpunt, ook moet het boek de juiste toon aanslaan voor de individuele lezer.

5. Apps

Heb je trek in een sigaret? Kijk dan op de teller en ontdek dat je al een paar honderd euro hebt bespaard door niet te roken. Of chat even met je buddy die ervoor zorgt dat je het volhoudt. Er zijn diverse stoppen met roken apps die eigenlijk allemaal de positieve aspecten van stoppen benadrukken. Je vindt hier advies, tips en je wordt gemotiveerd om niet opnieuw te beginnen. Zo wordt stoppen met roken een soort spelletje, ga jij winnen?

Beste manier om te stoppen met roken

6. Acupunctuur

Naalden prikken om je lichaam gezond te maken bestaat al eeuwenlang, toch is het lastig om te bewijzen dat acupunctuur echt werkt als behandelmethode. We weten uiteraard dat mensen zenuwen hebben maar of naalden in je lichaam helpen om van het roken af te komen is niet 100 procent bewezen. Daarnaast zit niet iedereen te wachten op die scherpe naalden met alle risico’s van dien. In hoeverre het placebo effect een rol speelt is een punt van discussie.

7. Laser

Wees gerust, dit zijn geen lasers die door staal branden maar felle lichtbundels die onderhuids op specifieke punten de zenuwen stimuleren. De principes van acupunctuur en laserbehandeling komen overeen, na één sessie kun je al van het roken af komen. Het toverwoord is ‘kan’ want deze therapie werkt zeker niet voor iedereen, ook is het niet wetenschappelijk bewezen dat laserbehandelingen echt effect hebben. Maar als je ergens in gelooft dan is er veel mogelijk.

8. Hypnose

Daarmee komen we op stoppen met roken met hypnose. Net als met andere methoden zonder medicijnen, supplementen of nicotine vervangers is dit een ‘schone’ manier om te stoppen met roken zonder je lichaam met andere zaken weer schade aan te brengen. Je moet wel vertrouwen hebben in de hypnotiseur. Het is niet mogelijk om je met hypnose dingen te laten doen die je echt niet wilt. Er is dus geen sprake van dwang en jouw brein kan niet zomaar op hol slaan. De effectiviteit is lastig om wetenschappelijk te onderbouwen, er zijn wel veel mensen die aangeven dat ze dankzij de methode van ikstopwel.nl gestopt zijn met roken.

Is hypnose de beste manier om te stoppen met roken?

Als je alle voordelen en nadelen van iedere methode naast elkaar legt dan trekken we de conclusie dat hypnose de beste manier is om te stoppen met roken. Waarom? Laten we met de voordelen beginnen.

  • Zeer snelle methode met direct resultaat.
  • Geen medicatie met bijwerkingen.
  • Betaalbare optie omdat één sessie vaak al voldoende is.
  • De kans op complicaties is nihil.

Zijn er ook nadelen aan hypnose? Er zijn in ieder geval enkele aandachtspunten die voor jou van belang kunnen zijn. Hypnose is een breed begrip, bij de ikstopwel.nl methode gaat het om een gedragsverandering om je van roker tot niet-roker te converteren. Je gaat niet in een diepe trance en er gebeuren geen vreemde dingen met je. Als je open staat voor deze therapie en de wil hebt om te stoppen dan is hypnose voor veel mensen de snelste en meest effectieve methode. Het werkt echter niet bij iedereen, volg eerst de gratis webinar zodat je weet wat deze stoppen met roken methode precies inhoudt.