Haartong, ook bekend als “lingua villosa” of “lingua villosa nigra“, is een onschadelijke aandoening waarbij de bovenkant van de tong een harige of fluweelachtige textuur ontwikkelt. Deze textuur wordt veroorzaakt door de vergroting en overgroei van de papillen op de tong. Hoewel haartong er mogelijk zorgwekkend uitziet, veroorzaakt het meestal geen pijn of ongemak. Het kan echter een indicatie zijn van onderliggende problemen, zoals haartong.

Wat is een haartong?

Haartong verwijst naar het ontwikkelen van een haartong als gevolg van het roken van tabakproducten, zoals sigaretten en of sigaren. Roken kan de normale werking van de papillen op de tong verstoren, wat leidt tot hun overgroei en de vorming van een harige textuur op de tong. Haartong komt vaak voor bij langdurige rokers en kan gepaard gaan met andere problemen, zoals slechte adem en verkleuring van de tong.

Oorzaken van haartong

1. Roken van tabak

Het roken van tabak is de belangrijkste oorzaak van haartong. De chemische stoffen in tabaksrook hebben een schadelijk effect op de papillen op de tong, waardoor ze overmatig groeien en een haartong veroorzaken. De combinatie van hitte, rook en giftige stoffen beschadigt het delicate weefsel in de mond en leidt tot verschillende mondgezondheidsproblemen.

2. Overmatig alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van haartong. Alcohol kan de normale balans van bacteriën in de mond verstoren en de groei van schadelijke bacteriën bevorderen. Dit kan leiden tot ontstekingen en overgroei van de papillen op de tong, wat resulteert in een haartong.

Symptomen van haartong

De volgende symptomen kunnen optreden bij haartong:

 • Een harige of fluweelachtige textuur op de bovenkant van de tong.
 • Veranderingen in de kleur van de tong, zoals zwart, bruin, geel of groen.
 • Slechte adem.
 • Smaakveranderingen, zoals een metaalachtige smaak.
 • Mondinfecties, zoals spruw.
 • Zichtbare ophoping van bacteriën en voedselresten op de tong.

Gevolgen van haartong

Haartong kan verschillende gevolgen hebben voor de mondgezondheid en het algehele welzijn van een persoon.

1. Mondgezondheid

Haartong kan de mondgezondheid negatief beïnvloeden. De overgroei van papillen op de tong creëert een ruw oppervlak waar bacteriën zich gemakkelijk kunnen ophopen. Dit kan leiden tot tandplak, tandbederf en tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis.

2. Slechte adem

Een haartong kan bijdragen aan slechte adem, ook bekend als halitose. De ruwe textuur van de tong biedt een ideale omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en de afbraak van voedselresten te bevorderen. Dit kan resulteren in een onaangename geur uit de mond.

3. Verkleurde tong

Haartong kan leiden tot verkleuring van de tong. De overgroei van papillen kan de normale kleur van de tong veranderen en resulteren in zwarte, bruine, gele of groene verkleuringen.

4. Smaakveranderingen

Een haartong kan de smaakpapillen op de tong bedekken, waardoor de smaakwaarneming wordt beïnvloed. Dit kan leiden tot smaakveranderingen, zoals een metaalachtige of vieze smaak in de mond.

5. Mondinfecties

Een haartong kan het risico op mondinfecties verhogen. De overgroei van papillen en de ophoping van bacteriën op de ruwe tong kunnen leiden tot een verhoogd risico op infecties, zoals spruw. Mondinfecties kunnen gepaard gaan met symptomen zoals pijn, irritatie en witte vlekken op de tong.

6. Mondkanker

Hoewel haartong op zichzelf meestal onschadelijk is, kan haartong het risico op mond-, keel- en tongkanker verhogen. De giftige stoffen in tabaksrook kunnen het mondslijmvlies beschadigen en leiden tot de vorming van kankercellen. Mondkanker is een ernstige aandoening die vroegtijdige diagnose en behandeling vereist.

haartong

Risico’s van haartong

Haartong brengt verschillende risico’s met zich mee voor zowel de mondgezondheid als de algehele gezondheid van een individu.

1. Verhoogd risico op ziekten

Rokers met haartong hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten, waaronder mond-, keel- en longkanker, hart- en vaatziekten, longaandoeningen en tandheelkundige problemen. Haartong fungeert als een indicator van de schadelijke effecten van roken op het lichaam.

2. Impact op mondgezondheid

Haartong kan ernstige gevolgen hebben voor de mondgezondheid. Het verhoogt het risico op tandvleesaandoeningen, tandbederf, slechte adem en mondinfecties. Deze problemen kunnen leiden tot pijn, ongemak en verlies van tanden.

3. Verergering van bestaande aandoeningen

Als iemand al lijdt aan mondgezondheidsproblemen, zoals tandvleesaandoeningen of infecties, kan haartong deze aandoeningen verergeren. De combinatie van roken en haartong kan leiden tot een verslechtering van de symptomen en een verminderde respons op de behandeling.

Behandeling

Hoewel haartong meestal vanzelf verdwijnt, kunnen de volgende behandelingen helpen bij het verminderen van de symptomen en het bevorderen van een gezonde mond.

1. Stoppen met roken

De meest effectieve manier om haartong te behandelen en de symptomen te verminderen, is door volledig te stoppen met roken. Het stoppen met roken zal de normale werking van de papillen op de tong herstellen en de haartong laten verdwijnen. Het is ook essentieel voor het verbeteren van de algehele mondgezondheid en het verminderen van het risico op ernstige ziekten.

2. Verbeteren van mondhygiëne

Het handhaven van een goede mondhygiëne is cruciaal bij de behandeling van haartong. Regelmatig poetsen van de tong met een zachte tandenborstel of een tongschraper kan helpen bij het verwijderen van de opgebouwde bacteriën en voedselresten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig tanden te poetsen, flossen en mondspoeling te gebruiken.

3. Raadpleeg een tandarts

Als haartong aanhoudt of gepaard gaat met andere mondproblemen, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen. Een tandarts kan de mondgezondheid evalueren, advies geven over de behandeling en eventuele onderliggende problemen identificeren.

Preventie

Preventieve maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van haartong en de schadelijke effecten ervan op de mondgezondheid.

1. Stoppen met roken

De meest effectieve manier om haartong te voorkomen, is door volledig te stoppen met roken. Dit zal niet alleen het risico op haartong verminderen, maar ook de algehele gezondheid verbeteren.

2. Beperk alcoholgebruik

Matiging van alcoholgebruik kan ook bijdragen aan het voorkomen van haartong. Overmatig alcoholgebruik kan de mondgezondheid negatief beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van haartong.

3. Mondhygiëne behouden

Het handhaven van een goede mondhygiëne is essentieel bij het voorkomen. Regelmatig poetsen van de tong, tanden poetsen, flossen en mondspoeling gebruiken kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en voorkomen van haartong.

4. Regelmatige tandartscontroles

Het regelmatig bezoeken van de tandarts voor controles en reinigingen is belangrijk voor het behoud van een goede mondgezondheid. De tandarts kan vroege tekenen van haartong of andere mondproblemen identificeren en tijdig behandelen.

Haartong is een aandoening waarbij de bovenkant van de tong een harige of fluweelachtige textuur ontwikkelt als gevolg van het roken van tabakproducten. Het kan verschillende gevolgen hebben voor de mondgezondheid, zoals slechte adem, verkleurde tong en een verhoogd risico op mondinfecties en mond-, keel- en tongkanker.

Het stoppen met roken en het handhaven van een goede mondhygiëne zijn essentieel bij de behandeling en preventie van haartong.

Veelgestelde vragen (FAQs)

 1. Wat zijn de mogelijke behandelingen voor haartong?
  • De meest effectieve behandeling is volledig stoppen met roken.
  • Het verbeteren van mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen van de tong en tanden, kan ook helpen.
  • Raadpleeg een tandarts voor professioneel advies en behandeling.
 2. Hoe lang duurt het voordat het verdwijnt na het stoppen met roken?
  • De haartong kan geleidelijk verdwijnen na het stoppen met roken, meestal binnen enkele weken tot maanden.
  • De hersteltijd kan variëren afhankelijk van individuele factoren, zoals de duur en intensiteit van het roken.
 3. Is het een teken van ernstige gezondheidsproblemen?
  • Haartong zelf is meestal niet gevaarlijk, maar het kan wijzen op schadelijke effecten van roken op de mond en algehele gezondheid.
  • Het verhoogt het risico op mond-, keel- en tongkanker, evenals andere ziekten die verband houden met roken.
 4. Kan het terugkomen nadat het is verdwenen?
  • Als iemand opnieuw begint met roken, kan haartong terugkeren.
  • Het is belangrijk om het stoppen met roken vol te houden en gezonde gewoonten te behouden om de kans op terugkeer van haartong te minimaliseren.
 5. Zijn er andere factoren dan roken die dit kunnen veroorzaken?
  • Ja, overmatig alcoholgebruik kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van haartong.
  • Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, mondademhaling en slechte mondhygiëne factoren zijn die haartong kunnen veroorzaken.