Als je wilt stoppen met bloeden dan plak je een pleister. Als je wilt stoppen met roken dan … plak je een pleister. Toch zijn deze pleisters niet hetzelfde. Wil je stoppen met roken met pleisters proberen? Dan moet je eerst deze pagina lezen want naast voordelen zijn er ook nadelen om rekening mee te houden…

Stoppen met roken pleister

De meest verslavende stof in sigaretten is nicotine. Op zich is een kleine dosis van deze stof helemaal niet gevaarlijk en het heeft zelfs positieve eigenschappen. Er zijn echter twee problemen met roken:

  1. Nicotine is verslavend, je kunt na verloop van tijd niet zonder.
  2. Sigaretten produceren rook met teer, roet en andere schadelijke stoffen.

Het is dat tweede probleem waar een stoppen met roken pleister je kan helpen. Het eerste punt blijft echter bestaan, die afhankelijkheid van nicotine. Daarom krijgt de pleister methode regelmatig kritiek te verduren. Nicotine is een verslavend middel dat in hogere concentraties diverse vervelende effecten heeft zoals slapeloosheid en misselijkheid. Er is nog een bijwerking van nicotine en die wordt juist als positief ervaren door veel mensen; een hogere stofwisseling.

Afvallen met nicotine pleister

In de praktijk worden stoppen met roken pleisters vaak gebruikt om af te vallen. Nicotine verhoogt namelijk de stofwisseling wat betekent dat je meer kunt eten zonder aan te komen. Of hetzelfde kunt eten en tegelijkertijd afvallen. Het is waar dat nicotine de stofwisseling verhoogt en bij sommige mensen de eetlust remt.

De vraag is of je niet kwaad met kwaad aan het bestrijden bent. Je wilt afvallen en kiest bewust voor een verslaving waar je moeilijk vanaf kunt komen. Er zijn andere manieren om gewicht te verliezen, zeker als je niet rookt begin dan niet met pleisters plakken. Hoe zit het met verstokte rokers die een stoppen met roken pleister willen gebruiken om van hun rookverslaving af te komen?

Stoppen met roken, niet met verslaving

Het voornaamste probleem met nicotine pleisters is de nicotine in de pleister. In plaats van afkicken stap je eigenlijk over op een ander ‘medium’ om aan je nicotine behoefte te voldoen. Je krijgt niet langer teer en roet binnen, je stinkt niet meer naar rook en je bent de omgeving ook niet langer tot last.

Wat dat betreft bieden pleisters een goed alternatief. Maar je pakt er de onderliggende verslaving niet mee aan. In plaats van inhaleren heb je nu een pleister die nicotine afgeeft.

De wijze waarop nicotine wordt opgenomen in je lichaam verloopt anders dan bij roken. Met een pleister loopt het via de bloedbaan, bij roken via de longen. Nicotine pleisters geven niet die directe ‘hit’ van een sigaret, dit kan ertoe leiden dat gebruikers een te hoge dosering tot zich nemen wat een aantal vervelende bijwerkingen met zich meebrengt.

Ook als je de dosering niet overschrijdt dan zal het gevoel anders zijn. Daarmee komen we op het volgende punt; de mentale verslaving.

Stoppen met roken pleisters

Een groot deel van een rookverslaving zit tussen de oren, of beter gezegd tussen de vingers. Je hebt een koffiepauze en een rookpauze. Een sigaret steek je bewust aan, je neemt een haal en vaak in samenzijn met andere rokers. Dit is een gewoonte waar je niet zomaar vanaf zult komen.

Als je de stoppen met roken via pleister methode toepast dan zul je deze handelingen zeker gaan missen. Dit kan ertoe leiden dat je meer gaat eten en daardoor kom je aan. In dat geval kan de nicotine die in de pleister aanwezig is de eetlust remmen en is daarmee meer effectief dan stoppen zonder hulpmiddelen. We kunnen wel concluderen dat pleisters slechts een deel van het probleem aanpakken.

Als je wilt stoppen met roken zorg dan voor een sociaal vangnet, mensen in de omgeving die je steunen bij jouw missie om voortaan rookvrij door het leven te gaan. Zonder steun van familie, vrienden, lotgenoten of professionele begeleiding is de kans op terugval namelijk erg groot.

Pleisters, pillen en snoepjes

Er zijn alternatieven voor de stoppen met roken pleister zoals pillen en snoepjes die nicotine bevatten. De werking is ongeveer hetzelfde, het is wel zo dat orale oplossingen minder betrouwbaar zijn. De werkzame stoffen moeten via de slokdarm worden opgenomen voordat ze in de maag belanden. Anders zal het maagzuur de werkzame stoffen neutraliseren.

Een pleister ligt op de huid, opname gaat direct via de bloedbaan. Dit maakt pleisters effectief bij het toedienen van nicotine, ook hier geldt weer dat de orale bevrediging uitblijft. Jouw mond speelt geen rol meer in jouw verslaving en dat kan raar voelen.

Beter e-sigaret dan pleister?

In tegenstelling tot pleisters met nicotine ervaar je met een e-sigaret wel dat gevoel van roken. Je neemt een haal, je ademt damp uit die op rook lijkt en je kunt zelf kiezen hoeveel nicotine er in de tank zit. Maar met e-sigaretten pak je beide verslavingen eigenlijk niet aan.

Je blijft nicotine gebruiken en je blijft een ‘sigaret’ tussen je lippen klemmen. Als je doel is minder schadelijke stoffen te inhaleren dan is een e-sigaret mogelijk voor jou een oplossing, als je eindelijk van je rookverslaving af wilt komen dan is de overstap naar e-sigaretten slechts een heel kleine stap naar verlossing.

Beste manier stoppen met roken

Hoe kun je stoppen met roken met pleisters?

Als je wilt stoppen met roken zonder de bijwerkingen die gepaard gaan met nicotine afkicken dan kun je stoppen met roken pleisters proberen. Je moet ze echter niet zien als eindstation maar meer als stap in de goede richting. Het is ook zeker een methode die je moet combineren met therapie of (online) ondersteuning om de nodige veranderingen in je leefstijl te realiseren. Als je van de mentale verslaving af bent dan kun je werken aan je nicotine behoefte.

Vergoedt de verzekering nicotine pleisters?

Ja, in principe kun je bij de verzekeraar terecht voor nicotine pleisters om van het roken af te komen. Ze zullen echter wel de voorwaarde stellen dat je ook een cursus of iets dergelijks gaat volgen om van je verslaving af te komen. De pleisters fungeren dus als hulpmiddel bij een afkickprogramma. Stoppen met roken pleisters zijn ook vrij verkrijgbaar in de handel zonder dekking van de verzekering. Lees de bijsluiter en ga verantwoord om met dergelijke producten.