De ziekte van Buerger, ook bekend als tromboangiitis obliterans, is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij jonge volwassenen. Het is een inflammatoire aandoening die de bloedvaten van de ledematen aantast, met name de handen en voeten. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken en behandelingen van de ziekte van Buerger bespreken.

1. Wat is de ziekte van Buerger?

De ziekte van Buerger is een zeldzame aandoening waarbij de bloedvaten ontstoken raken en vernauwen. Dit leidt tot verminderde bloedtoevoer naar de ledematen, wat uiteindelijk kan leiden tot weefselbeschadiging en zweren. De exacte oorzaak van de ziekte van Buerger is nog onbekend, maar het lijkt sterk verband te houden met tabaksgebruik.

2. Symptomen van de ziekte van Buerger

De symptomen van de ziekte van Buerger variëren, maar kunnen het volgende omvatten:

 • Pijn in de handen en voeten, vooral tijdens inspanning
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen
 • Koude handen en voeten
 • Zweren of wonden die niet genezen
 • Verkleuring van de huid in de getroffen gebieden

3. Oorzaken

Hoewel de exacte oorzaak van deze ziekte onbekend is, is er een sterke correlatie met tabaksgebruik. Het lijkt erop dat de chemische stoffen in tabaksrook het immuunsysteem aantasten en ontstekingen in de bloedvaten veroorzaken. Dit kan leiden tot de vorming van bloedstolsels en vernauwing van de bloedvaten.

Ziekte van buerger

4. Risicofactoren

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van de Ziekte van Buerger verhogen, waaronder:

 • Roken: Tabaksgebruik is de belangrijkste risicofactor voor de ziekte van Buerger.
 • Leeftijd en geslacht: De aandoening komt meestal voor bij jonge volwassen mannen.
 • Genetica: Er lijkt een genetische aanleg te zijn voor de ziekte van Buerger, maar verder onderzoek is nodig om dit volledig te begrijpen.

5. Diagnose

De diagnose van de ziekte van Buerger omvat gewoonlijk een combinatie van medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en beeldvormende tests, zoals Doppler-echografie en angiografie. Een grondige evaluatie van de bloedvaten is essentieel om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

6. Behandelingen voor de Ziekte van Buerger

Helaas is er geen genezing voor deze ziekte. De behandeling is gericht op het verlichten van symptomen, het stoppen van de ziekteprogressie en het verminderen van het risico op complicaties. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Stoppen met roken: Het is essentieel om onmiddellijk te stoppen met tabaksgebruik om de voortgang van de ziekte te stoppen.
 • Medicatie: Het gebruik van medicijnen die de bloedvaten verwijden en ontstekingen verminderen, kan symptomen verlichten.
 • Chirurgie: In gevorderde gevallen kan chirurgie nodig zijn om geblokkeerde bloedvaten te omzeilen of te verwijderen.

7. Preventie en Levensstijladviezen

De beste manier om de Ziekte van Buerger te voorkomen is door niet te roken of te stoppen met roken. Bovendien kunnen de volgende levensstijladviezen helpen:

 • Regelmatige lichaamsbeweging om de bloedcirculatie te bevorderen.
 • Gezonde voeding met een evenwichtige inname van voedingsstoffen.
 • Beheer van stress en het vermijden van extreme temperaturen.

8. Complicaties

Onbehandelde Ziekte van Buerger kan leiden tot ernstige complicaties, zoals weefselnecrose, gangreen en amputatie. Daarom is het van cruciaal belang om tijdig een diagnose te stellen en met de behandeling te beginnen om deze complicaties te voorkomen.

9. Ondersteuning en Begeleiding

Het omgaan met de ziekte kan fysiek en emotioneel uitdagend zijn. Het is belangrijk om een ondersteunend netwerk van familie, vrienden en medische professionals te hebben. Het bijwonen van revalidatieprogramma’s en het raadplegen van specialisten kan ook nuttig zijn bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.