Stoptober is een jaarlijkse campagne die in het leven is geroepen om mensen te helpen stoppen met roken. Het initiatief is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. In dit artikel gaan we dieper in op wat Stoptober precies inhoudt, wat de voordelen zijn van stoppen met roken en hoe je als roker het beste kunt deelnemen aan deze campagne.

Wat is Stoptober?

Stoptober is een initiatief dat in oktober plaatsvindt en rokers uitdaagt om gedurende 28 dagen niet te roken. Het doel is om rokers te helpen stoppen met deze schadelijke verslaving en op die manier bij te dragen aan een gezondere samenleving. Het initiatief is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. De campagne werd in 2014 voor het eerst georganiseerd in Nederland door het Longfonds, de Nederlandse HartstichtingKWF Kankerbestrijding, de Alliantie Nederland RookvrijGGD GHOR Nederland, het Trimbos-instituut en het ministerie van VWS.

De voordelen van stoppen met roken

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het stoppen met roken. Ten eerste is het natuurlijk beter voor je gezondheid. Roken vergroot namelijk de kans op allerlei ziektes, zoals longkanker, hart- en vaatziekten en COPD. Daarnaast bespaar je ook flink wat geld als je stopt met roken. Een pakje sigaretten kost al snel meer dan 7 euro, dus als je een pakje per dag rookt, ben je al snel meer dan 200 euro per maand kwijt.

Hoe werkt Stoptober?

Stoptober is een laagdrempelige manier om te stoppen met roken. Het idee is dat je gedurende 28 dagen niet rookt. Dit lijkt misschien lastig, maar door het in een groter geheel te plaatsen, wordt het behapbaar. Bovendien is het makkelijker vol te houden als je weet dat er nog duizenden anderen zijn die hetzelfde doen.

stoptober

Tips om deel te nemen aan Stoptober

Als je wilt deelnemen aan Stoptober, zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om het vol te houden. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een plan te maken voordat je begint. Bedenk bijvoorbeeld wat je gaat doen als je behoefte hebt aan een sigaret, of wat je kunt doen om afleiding te zoeken als je het moeilijk hebt. Daarnaast kan het helpen om de steun van anderen in te schakelen, bijvoorbeeld door je aan te melden bij de Facebook-groep van Stoptober.

De rol van social media

Social media spelen een belangrijke rol bij Stoptober. Zo kun je je aanmelden voor de Facebook-groep van Stoptober, waar je steun kunt vinden bij anderen die ook willen stoppen met roken. Daarnaast kun je op Instagram de hashtags #stoptober en #stoptober2023 volgen om op de hoogte te blijven van nieuws en tips.