Wat is vapen? Vapen door de jeugd ook wel dampen genoemd is de trend van de afgelopen jaren. Overal zie je mensen die vapen, maar wat is vapen eigenlijk? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over vaping. We gaan in op de geschiedenis van vaping, wat het inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Ook bespreken we hoe het werkt, wat de verschillende soorten e-sigaretten zijn en welke liquids je kunt gebruiken. Ten slotte kijken we ook naar de wetgeving en veiligheid rondom vapen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is vapen?
 2. De geschiedenis van vaping
 3. Hoe werkt vapen?
 4. Voordelen van vapen
 5. Nadelen van vapen
 6. Verschillende soorten e-sigaretten
 7. E-liquids: wat kun je gebruiken?
 8. Gezondheid en veiligheid
 9. Wetgeving rondom vapen
 10. Vapen versus roken
 11. Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Wat is vapen?

Vapen is het inademen van damp die vrijkomt bij het verdampen van een vloeistof in een e-sigaret. De vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, bevat vaak nicotine, smaakstoffen en andere chemicaliën die worden omgezet in damp. Het inademen van de damp geeft de gebruiker het gevoel van het roken van een normale sigaret.

2. De geschiedenis van vaping

Het concept van vaping bestaat al langer dan je misschien denkt. In de jaren 60 werd al geëxperimenteerd met elektronische sigaretten. In 2003 werd de eerste moderne e-sigaret ontwikkeld door een Chinese apotheker, Hon Lik. Vanaf dat moment begon de populariteit van vapen toe te nemen.

3. Hoe werkt vapen?

Een e-sigaret werkt door een batterij die de vloeistof verhit tot een temperatuur waarbij deze verdampt. De damp die vrijkomt, wordt ingeademd via de mond en longen en vervolgens uitgeademd. Door de vele verschillende soorten e-sigaretten op de markt, zijn er veel opties wat betreft grootte, vorm en instellingen.

4. Voordelen van vapen

Een van de grootste voordelen van vapen is dat het minder schadelijk is dan traditioneel roken. Bij het verdampen van e-liquids komen er minder schadelijke stoffen vrij dan bij het verbranden van tabak. Daarnaast kan vapen helpen bij het stoppen met roken en is het goedkoper dan traditionele sigaretten.

5. Nadelen van vapen

Hoewel vapen minder schadelijk lijkt dan roken, zijn er nog steeds veel risico’s verbonden aan het gebruik van e-sigaretten.

Vapen brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit vanwege de aanwezigheid van bepaalde stoffen, zoals propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan leiden tot irritatie of beschadiging van de luchtwegen. Bovendien kunnen gebruikers last krijgen van hartkloppingen en is er een verhoogd risico op kanker.

6. Verschillende soorten e-sigaretten

Er zijn verschillende soorten e-sigaretten op de markt.

 • Wegwerp E-Sigaret
 • E-Shisha Pen
 • Hybride Pod vape E-sigaret
 • Oplaadbare mini E-sigaret
 • Mid-size E-sigaret (Personal Vaporizer)
 • E-sigaar en E-pijp
 • Geregelde mod (Advanced Personal Vaporizer)
 • Mechanische mod

Daarnaast zijn er ook pod-systemen, box mods en drippers. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Het is belangrijk om de verschillen te begrijpen om de juiste keuze te maken. Ook is het vaak mogelijk om naast smaken ook nicotine toe te voegen aan deze e-sigaretten. Dit zorgt er voor dat rokers dus overstappen naar de e-sigaret met als reden dat ze graag willen stoppen met het roken van echte sigaretten.

7. E-liquids: wat kun je gebruiken?

E-liquids zijn verkrijgbaar in talloze smaken en nicotinegehalten. Je kunt kiezen uit fruitige smaken, zoete dessertsmaakjes of zelfs tabakssmaken. Het is belangrijk om te weten dat niet alle e-liquids veilig zijn. Kies daarom altijd voor producten van betrouwbare fabrikanten en lees de ingrediëntenlijst.

8. Gezondheid en veiligheid

Hoewel vapen minder schadelijk lijkt dan roken, zijn er nog steeds risico’s verbonden aan het gebruik van e-sigaretten. Zo kan het inademen van de damp zorgen voor irritatie van de luchtwegen. Ook kunnen sommige chemicaliën in e-liquids schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om altijd veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals het gebruiken van de juiste apparatuur en het en de juiste e-liquids. Koop geen e-liquids uit het buitenland of van vreemde aanbieders.

9. Wetgeving rondom vapen

In Nederland is vapen legaal, maar er zijn wel regels aan verbonden. Zo is het verboden om e-sigaretten te verkopen aan minderjarigen. Ook mag er geen reclame worden gemaakt voor e-sigaretten. Verder gelden er dezelfde regels als voor traditionele sigaretten wat betreft roken op openbare plaatsen. In Nederland moet je 18 jaar zijn om e-sigaretten te mogen kopen

10. Vapen versus roken

Er bestaat nog steeds veel discussie over de vraag of vapen minder schadelijk is dan traditioneel roken. Uit onderzoek blijkt echter dat vapen inderdaad minder schadelijk is. Toch is het belangrijk om te onthouden dat het inademen van vreemde stoffen nooit volledig veilig is. Het is daarom altijd beter om helemaal niet te roken of te dampen.

Wat is vapen?

Conclusie

Vapen is een populaire trend, maar het is belangrijk om te begrijpen wat het inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Hoewel dampen minder schadelijk is dan traditioneel roken, zijn er nog steeds risico’s verbonden aan het gebruik van e-sigaretten.

Het is daarom belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen en alleen producten te gebruiken van betrouwbare fabrikanten. Als je wilt stoppen met roken, kan vapen een hulpmiddel zijn, maar het is altijd beter om helemaal niet te roken of te dampen.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Is vapen veiliger dan roken?

Vapen is minder schadelijk dan traditioneel roken. Er komen minder schadelijke stoffen vrij bij het verdampen van e-liquids dan bij het verbranden van tabak. Toch zijn er nog steeds enorme risico’s verbonden aan het gebruik van e-sigaretten.

Kan vapen helpen bij het stoppen met roken?

Ja, vapen kan helpen bij het stoppen met roken. Veel mensen gebruiken e-sigaretten als hulpmiddel om te stoppen met roken. Toch is het belangrijk om te onthouden dat dampen ook verslavend kan zijn. Het gaat dan vaak niet om de nicotine maar om het patroon in het gedrag wat je creëert.

Is het veilig om e-liquids zelf te maken?

Nee, het is niet veilig om e-liquids zelf te maken. Het is belangrijk om altijd e-liquids te kopen van betrouwbare fabrikanten en de ingrediëntenlijst te lezen. Het zelf maken van e-liquids kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot ongecontroleerde chemische reacties.

Kan ik e-liquids gebruiken zonder nicotine?

Ja, er zijn ook e-liquids verkrijgbaar zonder nicotine. Zo kun je toch genieten van de smaak en de ervaring van het dampen, zonder dat je nicotine binnenkrijgt.

Is vapen ook schadelijk voor mensen om je heen?

Hoewel vapen minder schadelijk is dan traditioneel roken, kunnen omstanders nog steeds hinder ondervinden van de damp. Het is daarom belangrijk om altijd rekening te houden met anderen en alleen te dampen op plekken waar dit is toegestaan.

Kan vapen leiden tot een nicotineverslaving?

Ja, dampen kan leiden tot een nicotineverslaving als je er voor kiest om nicotine toe te voegen aan je e-sigaret.  Hoewel e-sigaretten niet altijd nicotine bevatten kan het gedrag er wel voor zorgen dat je verslaafd word. Daarom is het belangrijk om hier bewust van te zijn en om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Is vapen geschikt voor iedereen?

Nee, vapen is niet geschikt voor iedereen. Het gebruik van e-sigaretten wordt afgeraden voor kinderen, jong volwassenen,  zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

Dampen is een interessant alternatief voor traditioneel roken, maar het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen voordat je begint. Als je wilt stoppen met roken, kan dampen een goed hulpmiddel zijn, maar het is altijd verstandig om eerst advies te vragen aan een arts.