Rookverslaving is een probleem in de maatschappij. Overgewicht is ook een probleem in de maatschappij. Kun je stoppen met roken én afvallen? Dan heb je de gezondheid jackpot gewonnen! Maar iedereen weet dat je flink aankomt zodra je stopt met roken. Op deze pagina leggen we uit waarom je zwaarder wordt als je stopt met roken en waarom dit geen reden moet zijn om te blijven roken.

Waarom kom je aan als je stopt met roken?

Van het ene probleem naar het andere; stoppen met roken betekent gewichtstoename. Dat is geen fabeltje, gemiddeld komen mannen bijna 3 kilo aan als ze stoppen met roken en vrouwen zelfs bijna 4 kilo. Hoe komt dit eigenlijk? De voornaamste 3 redenen waarom stoppen met roken en afvallen zo lastig is zijn als volgt:

1. Je stofwisseling verandert

Nicotine heeft invloed op je stofwisseling, die wordt hoger. Wat je eet wordt sneller tot energie omgezet in je lichaam. Als je stopt met roken dan wordt je stofwisseling lager, of beter gezegd normaal. Calorieën worden minder efficiënt verbrand waardoor energie wordt opgeslagen in de vetcellen. Als jouw eet- en drink patroon hetzelfde blijft dan is het normaal dat je een paar kilo aankomt.

2. Je reuk wordt beter

Net zoals iemand met bijziendheid beter ziet met een goede bril zul je beter gaan ruiken als je stopt met roken. En als je allerlei heerlijke geurtjes om je heen ervaart dan wil je meer eten. In plaats van minder eten ga je dus meer calorieën tot je nemen en dan het liefste nog lekkernijen met een heerlijk aroma. Laten we het zo zeggen; de geur van selderij is aanzienlijk minder interessant dan een vette hap of zoet dessert.

3. Je wilt iets in je mond stoppen

In de jaren zeventig was er een televisieserie genaamd Kojak waarin het gelijknamige karakter vaak een lolly in zijn mond had. Hij wilde namelijk stoppen met roken en zo kon hij toch iets in zijn mond steken. Naast de ontwenning van nicotine mag de orale fixatie zeker niet worden vergeten. Dit is de reden waarom nicotinepleisters niet voor iedereen werken en e-sigaretten bij sommige mensen juist wel effect hebben.

De redenen waarom je aankomt na stoppen met roken zijn tijdelijk van aard. Als jouw stofwisseling zich heeft hersteld dan kom je niet zomaar aan. Je went snel aan je betere reukvermogen waardoor die overmatige beleving van geur geen rol meer speelt.

En die orale fixatie verdwijnt ook, zij het niet zo snel als de effecten van nicotine. Als je tijdens je periode van roken al overgewicht hebt dan zal na stoppen met roken afvallen niet zo eenvoudig zijn. Maar het kan wel, de methoden om af te vallen kunnen zelfs bijdragen aan jouw pad naar een rookvrij leven!

Stoppen met roken afvallen

Hoe werkt stoppen met roken en afvallen?

Als je een grote verandering doormaakt in je leven dan kan dit op allerlei gebieden gevolgen hebben. Stoppen met roken is een grote stap die gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen. Alleen sigaretten vermijden is niet voldoende, je zult meer moeten veranderen om de strijd tegen de verslaving te winnen. Eten is dan een verleidelijke optie maar wel eentje die gepaard gaat met nieuwe problemen.

Sporten is voor een grote groep voormalig rokers een goede manier om van de sigaretten af te blijven. In de eerste plaats is joggen met een peuk tussen je lippen een vreemde combinatie. In een sportschool is de verleiding om te roken ook aanzienlijk kleiner. In een omgeving waar gesport wordt zullen er minder rokers in de buurt zijn, jouw omgeving heeft een positieve invloed op je gedrag. Daarnaast werk je aan een sterker en fitter lichaam.

De kick van nicotine wordt gecompenseerd met een flinke stoot adrenaline en dat heb je helemaal zelf verdiend!

Lekker eten is dus een uitdaging omdat alles weer heerlijk ruikt en smaakt. Het grootste deel van je smaakbeleving komt van je neus, niet de smaakpapillen in je mond. Je kunt de hele dag met een wasknijper rondlopen maar dat is niet de beste oplossing, oogkleppen trouwens ook niet. Profiteer van je nieuwe supersmaak en proef eens wat andere gerechten. Vers fruit bijvoorbeeld, noten of ontdek voor het eerst in je leven dat salades wél smaak hebben.

In plaats van een schaal en opscheplepel kun je beter een vaste portie nemen en je bordje leeg eten. Is je bord niet leeg maar ben je wel verzadigd? Stop dan met eten, voedselverspilling is niet prettig maar jij bent geen afvalbak waar je alles in moet schuiven!

De reden waarom stoppen met roken en afvallen eigenlijk heel goed samengaat is omdat je een nieuwe leefstijl aanmeet. In plaats van sigaretten en een zak chips geniet je van een mooie wandeling of je gaat op een terrasje zitten met een drankje. Wees niet te streng voor jezelf en ga niet stressen als de weegschaal niet het gewicht van je dromen aangeeft.

Spanning en stress zijn namelijk de voornaamste redenen dat rokers toch weer beginnen. Probeer liever niet in de verleiding te komen om te gaan snoepen. Dus geen bonbons in huis halen en vaker zelf koken in plaats van thuis laten bezorgen.

Is aankomen slechter dan blijven roken?

Er zijn mensen die blijven roken omdat ze stellen dat meer gewicht slecht is voor hart- en bloedvaten of dergelijke excuses. 3 tot 4 kilo aankomen staat niet in verhouding tot blijven roken. Als je wat meer gaat bewegen dan gaat je stofwisseling ook omhoog en dat gewicht zul je op den duur weer verliezen. Of niet, dat is ook niet erg zolang het binnen de perken blijft. Je moet echt zware obesitas hebben voordat overgewicht gevaarlijker is dan roken.

Hoewel stoppen met roken en afvallen niet eenvoudig is, kan het wel. Laat je niet demotiveren door mensen om je heen of methoden die je een schuldgevoel aanpraten. Als je een rookverslaving hebt gehad dan blijf je vatbaar voor verslavingen. Dit kan eten zijn, alcohol of gokken. Blijf op je hoede en vervang één verslaving niet voor een ander. Kijk naar methoden om van het roken af te komen en niet weer in de verleiding te komen om opnieuw te beginnen.