Stoppen met roken is niet eenvoudig, zeker niet als je er alleen voor staat. Medipro helpt je ditmaal wél te stoppen door je persoonlijk te begeleiden over een periode van 3 maanden. Er zijn hierbij meerdere vormen van begeleiding, zowel in persoon als digitaal is mogelijk. Medipro trajecten vallen binnen de basisvergoeding van de zorgverzekering en gaan gepaard met aanvullende medicatie om de verslaving te onderdrukken. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over Medipro.

Wat is Medipro?

Medipro is een methode die je helpt om te stoppen met roken. Je wordt voor een vastgestelde periode begeleid door een persoonlijke coach die je helpt om van de rookverslaving af te komen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in verschillende programma’s die alledrie vergoed worden vanuit de basisverzekering:

 1. Persoonlijke stoppen met roken coaching.
 2. Telefonische stoppen met roken coaching.
 3. Video stoppen met roken coaching.

Hoewel het mogelijk is om meerdere malen per jaar een traject te volgen zal dit slechts eenmaal per jaar vergoed worden door de verzekering. Uiteraard is het wel de bedoeling dat de Medipro methode direct werkt, anders is het niet ‘stoppen’ met roken maar pauzeren. Ongeacht welk traject het beste past bij jouw situatie moet je rekenen op een doorlooptijd van 3 maanden. Het is dus niet de snelste oplossing om van je rookverslaving af te komen.

Voordelen van Medipro bij stoppen met roken:

 • Verschillende vormen van ondersteuning.
 • Vergoeding in het basispakket zorgverzekering.
 • 35 vestigingen door heel Nederland.
 • Speciale app voor online coaching met video.
 • Kan meerdere malen gevolgd worden.

Nadelen van Medipro bij stoppen met roken:

 • Kostbaar als de zorgverzekering niet altijd (volledig) vergoed.
 • Contact volgens klanten niet altijd voldoende.
 • Werkt meest effectief i.c.m. medicijnen.
 • Lange trajecten in vergelijking met andere methoden.

Medipro.nl stoppen met roken

3 trajecten Medipro.nl

Er zijn 3 manieren om een Medipro traject in te gaan. Dit zijn in het kort de voornaamste kenmerken van ieder traject:

1. Persoonlijke coaching

Dit traject duurt 3 maanden, in die periode zul je 4 gesprekken aangaan met een persoonlijk stoppen met roken coach. Er zijn 35 vestigingen door heel Nederland verspreid, daarvan zal er vast eentje in de buurt zijn. Voordat de consultatie in persoon begint zal er eerst een telefonische intake plaatsvinden. Je moet dan 2 vragenlijsten invullen; het rookprofiel en anamnese. Daarbij moet je informatie geven over je medische geschiedenis om de sessies zo goed mogelijk af te stemmen op jouw situatie.

2. Telefonische coaching

Als je niet graag een coach persoonlijk ontmoet, of het is niet mogelijk om naar een vestiging in de buurt te gaan, dan is telefonisch stoppen met roken ook mogelijk. Over een periode van 3 maanden zul je 7 maal een telefonisch gesprek aangaan met een vaste coach. Net zoals bij de persoonlijke coaching het geval is zul je ook ditmaal dezelfde 2 vragenlijsten bij het intake proces moeten invullen.

3. Video coaching

Stoppen met roken middels video coaching houdt het midden tussen coaching in persoon en telefonische coaching. Ditmaal hoef je niet de therapeut op locatie te bezoeken, je kunt de therapeut wel op het scherm zien voor een wat meer persoonlijke aanpak. Het is hierbij van belang dat je over een stabiele internetverbinding beschikt. Over een periode van 3 maanden heb je 7 maal contact met de coach via een app die je op een smartphone kunt installeren.

In overleg met Medipro wordt bekeken welke vorm het beste aansluit op jouw behoefte en de praktische mogelijkheden. De tijden die ingepland worden zijn flexibel en kunnen ook in de avonduren plaatsvinden. Het is echter niet mogelijk om sessies in het weekend te plannen. Om in aanmerking te komen voor vergoeding door de verzekeraar is het van belang dat je alle afspraken nakomt.

Vergoeding van verzekering

Als je via doorverwijzing een Medipro traject opstart dan wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar. De vergoeding is vrijgesteld voor het het eigen risico. Als je kiest voor stoppen met roken begeleiding door Medipro dan worden eventuele hulpmiddelen ook vergoed. Voor de portemonnee is het goed dat Medipro vergoed wordt, als je zelf moet betalen dan zijn dergelijke trajecten behoorlijk kostbaar. Er schuilt daarnaast ook een risico bij dekking door de verzekeraar, de aanbieder verdient namelijk meer als rokers weer opnieuw beginnen. We gaan ervan uit dat de specialisten van Medipro hun cliënten van het roken af willen helpen, het is voor de organisatie uiteraard wel een goed verdienmodel.

Ervaringen Medipro

Om achter ervaringen te komen met het Medipro programma hoeven we niet ver te zoeken, op de website vind je een flink aantal recensies waarvan veruit de meeste positief zijn. Er zijn een aantal kenmerken waar de klant een score van 1 tot 10 voor geeft. Per coach kan de ervaring anders zijn, daarnaast moet er bij dit soort trajecten wel een ‘klik’ zijn tussen de roker en de therapeut. Met name bij behandelingen via een lokale therapeut ben je gebonden aan de coach in die regio.

Werkt stoppen met roken via Medipro?

Op de website van Medipro wordt aangegeven dat een traject slechts eenmaal per jaar door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Dit is goed om te weten maar het werkt natuurlijk niet direct vertrouwen op. Waarom zou je meerdere malen per jaar een dergelijk traject ingaan als je na de behandeling van het roken af moet zijn? Een goede stoppen met roken methode moet je natuurlijk helemaal van het roken afhelpen en het liefst in één keer. Anders kun je niet van stoppen spreken.

De waardering op de officiële website ligt aanzienlijk hoger dan op bijvoorbeeld Google Reviews. Is dit een kwestie van goede reviews filteren of zijn de ervaringen op Google niet overeenkomstig met de algemene mening over deze methode? Geen enkel stoppen met roken programma zal 100% werken bij iedereen, ieder jaar opnieuw beginnen is echter geen oplossing.

Het is ook jammer dat dergelijke methoden doorgaans gekoppeld zijn aan medicijnen om de nicotineverslaving te onderdrukken. Omdat het vrij langdurige trajecten betreft zul je in de ontwenningsfase komen wat met flink wat bijwerkingen gepaard gaat. Behandelingen die direct werken zoals acupunctuur, laser en hypnose werken vaak al in één sessie. Deze methoden hebben echter weer andere plus- en minpunten en zijn niet direct te vergelijken met de Medipro aanpak.

Bekijk hier een overzicht van websites om te stoppen met roken

Meer info kun je vinden op Medipro.nl