Dat roken ongezond is weet iedereen maar het blijft een persoonlijke keuze. Dat is wat anders wanneer je zwanger wordt. Is het dan verantwoord om te roken en wat zijn de gevolgen van een stoppen met roken methode op basis van medicijnen? Het is logisch dat je vragen hebt, je wilt natuurlijk dat jouw baby een gezonde start maakt. Denk aan: Hoeveel sigaretten mag je roken tijdens de zwangerschap en kan het kwaad om te roken tijdens zwangerschap? Op deze pagina beantwoorden we alle veelgestelde vragen en geven we praktische tips om van je rookverslaving af te komen.

Mag je roken tijdens zwangerschap?

Er is geen wet die verbiedt dat je mag roken tijdens de zwangerschap. In de Nederlandse wetgeving heeft een moeder meer rechten dan het ongeboren kind. Je moet wel je verantwoordelijkheid nemen als aanstaande ouder. Net zoals je verplicht bent om voor je kinderen te zorgen zul je tijdens de zwangerschap ook je best moeten doen om het ongeboren kind een goede start te geven. Laten we duidelijk zijn dat we op deze pagina niet belerend willen zijn en dat stoppen met roken een vrije keuze is. Een vrouw met bolle buik en een peuk wordt in de maatschappij direct bekritiseerd maar boze blikken helpen je niet verder. We willen je vooral op het hart drukken dat roken voor zwangere vrouwen gevaarlijk is, zowel voor de moeder als voor het ongeboren kind.

Hoeveel sigaretten mag je roken tijdens je zwangerschap? Dat bepaal je zelf maar iedere sigaret is er één teveel. Niet alleen houdt je daarmee je verslaving in stand, je krijgt nicotine binnen en andere schadelijke stoffen die je eigen immuunsysteem schade toebrengen en van invloed kunnen zijn op de ontwikkelende foetus in je baarmoeder.

Mag de papa wel blijven roken? Daar moet je samen afspraken over maken. Het beste is samen stoppen met roken. Als de vader echt niet kan of wil stoppen dan alleen als de vrouw niet in de buurt is. De baby zit in de buik van de moeder maar zwangerschap is een proces dat je deelt met het gezin.

roken tijdens zwangerschap

Waarom roken vrouwen tijdens zwangerschap?

Het leven van een zwangere vrouw gaat niet altijd over rozen. Aan de ene kant zijn er heel mooie momenten maar die gaan gepaard met flinke uitdagingen. Dit is niet een periode waarin je eventjes aan je gezondheid wilt gaan werken of je leven verder overhoop wilt zetten. Als je rookt dan is stoppen extra lastig omdat het je rustig maakt en een goed gevoel geeft. Het neemt even pijn en frustratie weg. Dit komt door de nicotine in sigaretten, die kun je vervangen door nicotinepleisters of andere nicotinevervangers. Dan is er de gewoonte van een sigaret opsteken, kletsen met je vrienden etc. Die handelingen worden extra belangrijk in een periode dat je hormonen op hol zijn geraakt. Het is dus heel goed verklaarbaar dat vrouwen roken tijdens de zwangerschap, dit maakt de uitdaging om te stoppen met roken meer uitdagend. Gelukkig sta je er niet alleen voor.

Wanneer stoppen met roken?

Maakt het uit om nog te stoppen met roken als je 6 maanden of langer zwanger bent? Ja, ieder moment is goed en het liefst zo vroeg mogelijk. Voordat je zwanger wordt bijvoorbeeld. Als je een kinderwens hebt dan kun je contact opnemen met de huisarts. Je hebt recht op vergoeding van een stoppen met roken programma zonder je eigen risico aan te spreken. Daarnaast zijn er methoden die je mogelijk in één keer van het roken afhelpen zoals hypnose. Dit soort therapieën werken zonder medicijnen en hebben daarmee geen nadelige invloed op de ontwikkeling van je baby.

Ben je zwanger en wil je nu stoppen met roken? Er zijn vrouwen die minder gaan roken maar eigenlijk is dit niet voldoende. Naast de schadelijke stoffen in rook is er de nicotine verslaving en er zijn allerlei negatieve gevolgen van roken die ook in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Een enkele sigaret op een lastig moment in 9 maanden tijd zal niet direct schadelijk zijn voor je kind maar je komt zo niet van je verslaving af.

Daarom stop je met roken

Is je baby geboren, gezond en wel? Dat is alvast heel fijn, geniet ervan! Maar dit is geen reden om weer opnieuw te beginnen met roken of om voor de eerste keer een sigaret op te steken. Hier zijn enkele redenen om niet te roken als je kinderen hebt.

  • Rook schaadt je familie: Tweedehands rook is ook schadelijk. Ken je mensen die op relatief jonge leeftijd kanker longkanker krijgen zonder te roken? Vraag eens of hun ouders vroeger hebben gerookt. Een huis vol rook is niet gezond, dat hoeven we eigenlijk niet uit te leggen.
  • Je geeft een verkeerd voorbeeld: Mama en papa roken en de kinderen lopen in de walm. “Waarom mogen jullie wel roken en ik niet?” Goede vraag, heb je ook een goed antwoord? Rookvrij leven is een keuze, niet een verplichting. Maar is dit echt waar je de hakken in het zand zet en gewoon door blijft roken?

Roken is een verslaving, niets meer en niets minder. Het is een dure manier om je lichaam kapot te maken met alleen maar nadelen. Stoppen is moeilijk, dat geldt voor iedereen. Maar niet eens proberen om te stoppen voor jezelf en je familie druist tegen iedere vorm van logisch denken in. Probeer het, zelfs als het niet lukt de eerste keer dan heb je toch veel geleerd.

Heb je vrienden of familieleden die roken? Vraag ze om niet te roken als jij of jouw kinderen in de buurt zijn. Als ze hier geen gehoor aan geven dan moet je toch even stilstaan bij de relatie met deze mensen. Zelfs een verstokte roker zal je steunen als ze echt om je geven. Ook als het betekent dat ze met een paraplu in de regen een peuk moeten roken tijdens een feestje. Het is hun keuze om te roken, het is jouw recht om niet de gevolgen te accepteren.

Hoe werkt stoppen met roken?

Een traject via de huisarts of het ziekenhuis betekent een therapie van meerdere maanden vergezeld van medicijnen om de verslaving te onderdrukken of met nicotinevervangers. Stoppen met een e-sigaret neemt de meest schadelijke stoffen weg maar de nicotine behoefte blijft en de gevolgen van damp inhaleren op de lange termijn zijn nog niet bekend. Dan zijn er snelle methoden zoals acupunctuur, laser therapie en hypnose. Die werken na slechts één sessie zonder medicatie of andere hulpmiddelen. Deze therapieën werken niet bij iedereen even goed maar als je gemotiveerd bent om te stoppen met roken dan maak je zeker kans om die verslaving voorgoed achter je te laten.