Waarom NU stoppen met roken?

Iedereen weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Maar weet je ook hoeveel voordelen stoppen met roken met zich meebrengt?

Voordelen van NU stoppen met roken

Het stoppen met roken kan het risico op tal van ziekten, waaronder hartaandoeningen, beroertes en longkanker, drastisch verminderen. Bovendien verbetert het je algemene levenskwaliteit door je energieniveau te verhogen, je huid te verjongen en je ademhaling te verbeteren.

Hoe bereid je je voor op het NU stoppen met roken?

Het geheim van succesvol stoppen met roken ligt in de voorbereiding. Hoe pak je dat aan?

Bepaal je redenen

Identificeer je motivatie. Wil je je gezondheid verbeteren, geld besparen, of een goed voorbeeld zijn voor je kinderen? Schrijf deze redenen op en houd ze bij de hand voor de moeilijke momenten. Soms wil je gewoon stoppen en is er iets gebeurd waardoor je het inzicht kreeg dat het zo echt niet langer kon en dan ben je hier aan het juiste adres.

Zoek ondersteuning

Vertel je vrienden en familie over je plannen en vraag om hun steun. Overweeg ook om hulp te zoeken bij professionele stoppen-met-roken programma’s.

Plan je stopdatum

Kies een specifieke datum in de nabije toekomst. Het is het beste om een dag te kiezen die niet te stressvol is. Geef jezelf ook de ruimte om te stoppen. Je kunt NU wel stoppen met roken maar hierdoor maak je het jezelf niet altijd makkelijker.

ik wil nu stoppen met roken

Technieken om te stoppen met roken

Er zijn verschillende methoden die je kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Nicotinevervangingstherapie

Dit kan nuttig zijn om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.

 Gedragstherapie

Een therapeut kan je helpen om rooktriggers te identificeren en strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan.

Medicatie

Er zijn geneesmiddelen die kunnen helpen om de verlangens te verminderen.

Online stoppen met roken

Zelf ben ik ook gestopt met roken en ik heb dit gedaan via een online cursus van Marcel Borst. Marcel is de niet roken specialist van Nederland. Hij inmiddels duizenden mensen geholpen om te stoppen met roken via een online programma. Ik kan dit programma dan ook iedereen aanbevelen. Het programma spreekt voor zich en ook de resultaten zijn bizar. Na 1 jaar is 86% nog steeds gestopt met roken dus het is echt de moeite waard. Via de volgende link kun je je inschrijven voor een gratis webinar. Online stoppen met roken

Hoe om te gaan met ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen kunnen een grote uitdaging zijn bij het stoppen met roken. Iedereen die stopt krijgt er mee te maken maar wat doe jij er aan en hoe ga je hier mee om? In het online programma wordt hier extra aandacht aan besteed.

Fysieke ontwenningsverschijnselen

Blijf actief en drink veel water om de symptomen te beheersen.

Psychische ontwenningsverschijnselen

Gebruik ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie en yoga om stress en angst te verminderen.

Het leven na het roken

Je leven verandert op veel manieren na het stoppen met roken.

Veranderende gewoontes

Je zult nieuwe routines moeten creëren die niet geassocieerd zijn met roken.

Voordelen op lange termijn

Op lange termijn zul je merken dat je gezondheid verbetert en je meer geld overhoudt.

Conclusie

Stoppen met roken kan moeilijk zijn, maar de voordelen zijn enorm. Met de juiste planning, ondersteuning en hulpmiddelen, kun je een rookvrij leven leiden.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe snel na het stoppen met roken verbetert mijn gezondheid? Je gezondheid begint vrijwel direct te verbeteren na het stoppen met roken.
  2. Wat zijn de meest effectieve methoden om te stoppen met roken? Wat het meest effectief is, varieert per persoon. Opties zijn onder andere nicotinevervangingstherapie, medicijnen en gedragstherapie.
  3. Wat als ik een terugval heb? Een terugval is geen falen. Het is belangrijk om te leren van de ervaring en het opnieuw te proberen.
  4. Is het normaal om gewicht te winnen na het stoppen met roken? Ja, het is normaal om een beetje gewicht te winnen, maar dit is meestal tijdelijk.
  5. Hoe kan ik omgaan met het verlangen naar roken? Er zijn veel strategieën, waaronder lichaamsbeweging, diepe ademhaling en het afleiden van jezelf met andere activiteiten.