Een persoon met een verslaving komt daar niet zomaar vanaf. Naast de fysieke verslaving zit een deel van de verslaving in de bovenkamer. De bekende stoppen met roken effecten zoals hoofdpijn en hoesten worden vaak genoemd als reden om toch weer een sigaret te pakken. Wat zijn eigenlijk de effecten bij het stoppen, zowel negatief als positief? En hoe lang blijven deze effecten merkbaar?

Wat zijn de stoppen met roken effecten?

Wat vaak genoemd wordt als ‘voordelen’ van roken zijn eigenlijk gewoon de nadelen als je stopt. Laten we als voorbeeld cafeïne nemen in koffie. Als je stopt met koffie drinken dan kun je hoofdpijn krijgen. Dit komt omdat cafeïne bloedvaten verwijdt, als je geen koffie meer drinkt dan vernauwen de kleine bloedvaten in je hersenen met als resultaat hoofdpijn. Dit probleem is echter van tijdelijke aard, na een week zonder cafeïne is je lichaam hersteld van de verslaving en ervaar je geen hoofdpijn meer. Maar veel koffiedrinkers nemen na enkele dagen hoofdpijn toch weer een kop koffie om zich ‘normaal’ te voelen.

Bij stoppen met roken zijn de effecten te wijten aan bepaalde tekorten in je lichaam. Ingrediënten als nicotine hebben een rustgevend effect. Als je echter stopt met de inname van nicotine dan gaat je lichaam in staat van ontwenning. Je mist deze stof en je moet eerst afkicken voordat jouw lichaam en geest weer functioneert als voor de verslaving. Helpen nicotine pleisters tegen de verslaving? Ja, voor een deel wel maar niet volledig.

Het gevoel van een sigaret rollen, een haal nemen of tikken tegen een pakje sigaretten zijn allemaal gewoonten die je met kauwgom, pleisters of pillen niet wegneemt. Dit maakt het lastig om de stoppen met roken effecten te overwinnen. Laten we daarom naast de negatieve effecten van stoppen met roken ook naar de positieve effecten kijken. Dan ontdek je waarom het de moeite waard is om te stoppen.

Negatieve effecten van stoppen met roken

 • Spanning: Je zult lichamelijk en geestelijk spanning voelen. In je spieren, in je hoofd, het kost moeite om tot rust te komen.
 • Prikkelbaar: Je hebt een kort lontje en kan niet zoveel verdragen. Je stelt hoge eisen aan jezelf en aan je omgeving.
 • Slaapproblemen: Je kunt niet in slaap komen en als je eenmaal slaapt dan wordt je niet uitgerust wakker.
 • Hoesten: In tegenstelling tot wat je zou vermoeden ga je de eerste dagen juist meer hoesten dan minder. Je voelt een prikkel in je keel waar je voorheen minder last van had.
 • Vreetbuien: Je hebt meer honger, in plaats van rustig eet duw je eten naar binnen toe zonder het te proeven. Dit merk je direct als je op de weegschaal gaat staan.
 • Hoofdpijn: Net zoals bij cafeïne kun je ook hoofdpijn krijgen als je stopt met roken.

Dat klinkt niet zo best natuurlijk. Dit is precies waarom verslavende stoffen zo effectief zijn. Je wordt namelijk gestraft op het moment dat je stopt. Zodra je weer begint verdwijnen de negatieve effecten dus blijven roken voelt beter dan stoppen. De meeste effecten zullen echter binnen enkele dagen of weken verdwijnen.

Dan zijn de verslavende stoffen uit je lichaam verdwenen en werken ze niet meer, jouw lichaam herstelt zich naar de situatie voordat je aan de verslavende middelen was begonnen. Dit betekent echter niet dat je nu van het roken af bent, daar komen we verder op deze pagina op terug.

Stoppen met roken effecten

Stoppen met roken effecten, positief

 • Hartslag / bloeddruk: Binnen een half uur na je laatste sigaret zal je hartslag rustiger worden en je bloeddruk wordt beter. Zodra je weer een sigaret opsteekt keert de oude situatie weer terug.
 • Nicotine: Het duurt slechts 2 dagen voordat de nicotine in je bloed volledig is verdwenen. Je snakt wellicht naar een sigaret maar de schadelijke stof is niet meer aanwezig.
 • Zuurstof: Na een dag is de koolmonoxide uit je lichaam waardoor je zuurstofgehalte weer op peil is. Zeker als je COPD hebt dan is dit merkbaar.
 • Geur: Dat eten zo snel weer lekker ruikt is niet vreemd want na ongeveer 2 dagen zal je reukvermogen veel sterker worden. Je merkt dit helaas ook na een toiletbezoek…
 • Hartziekten: De kans op een hartinfarct daalt snel na stoppen met roken. Na een jaar niet roken vermindert de kans op een hartinfarct tot de helft. Ook ligt de kans op overlijden na hartfalen aanzienlijk lager.
 • Longkanker: Dit is het ‘grote gevaar’ natuurlijk. Als je 10 jaar rookvrij door het leven gaat heb je 50 procent minder kans op longkanker dan wanneer je niet was gestopt.
 • Energie: Je zult de volgende dag al meer energie krijgen, jouw energieniveau zal de dagen en weken erna alleen maar toenemen.

Bij de positieve stoppen met roken effecten hebben we het vooral gehad over de invloed op je lichaam maar er zijn ook andere voordelen. Zo houd je veel geld over in de maand, roken is een enorm dure manier om je lichaam ziek te maken. Je kunt dit geld besteden aan contributie van een sportschool of ga gewoon iets leuks doen. Naar een pretpark en in de rij staan zonder uit te kijken naar een rookplek bijvoorbeeld. Ga naar een tuincentrum en laat je verbazen over de heerlijke geuren van verse bloemen. Laat een boeket bloemen thuis bezorgen of koop kamerplanten met luchtzuiverende eigenschappen. Richt je omgeving in op het leven na roken, zo begin je aan een nieuw hoofdstuk in je leven.

Kan stoppen met roken gevaarlijk zijn?

Hoofdpijn, concentratieverlies, vreetbuien; misschien kun je beter blijven roken om ‘gezond’ te blijven. Alle stoppen met roken effecten die je zult ervaren zijn van tijdelijke aard. De giftige stoffen moeten uit je lichaam en dat heeft tijd nodig. Er is geen enkele aanwijzing dat het gevaarlijk zou zijn om te stoppen met roken. Zuivere nicotine kan een positieve invloed hebben op je lichaam in beperkte doses, sigaretten zijn echter de slechtste manier om nicotine in te nemen. De kans op hartfalen, kanker en andere (chronische) aandoeningen daalt zodat je stopt met roken, er komen geen risico’s voor in de plaats. Dus het idee dat je ziek wordt als je stopt is een fabeltje dat rokers vaak liever geloven dan door de zure appel bijten en afkicken.