Stoppen met roken is een van de beste beslissingen die je kunt nemen voor je gezondheid, maar het kan een uitdaging zijn om de juiste methode te vinden die voor jou werkt. In deze blogpost bekijken we verschillende manieren om te stoppen met roken, van nicotinevervangende therapieën tot gedragstherapie en zelfhulpgroepen to hypnose.
We helpen je om te ontdekken welke aanpak het beste bij jouw levensstijl en behoeften past, zodat je definitief afscheid kunt nemen van die sigaret. Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een rookvrij leven? Lees dan verder en vind de methode die het beste bij jou past.

Ondersteuning door Huisarts of Praktijkondersteuner (POH)

Wat is het? Je krijgt één of enkele gesprekken met adviezen van je huisarts of POH. Deze gesprekken worden ondersteund door voorlichtingsmateriaal van Thuisarts.nl.

Voor wie is het geschikt? Deze methode is geschikt voor alle rokers, vooral beginnende rokers, zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens, rokers met kinderen, en mensen met klachten door roken.

Effectiviteit Ongeveer 6 op de 100 rokers stoppen succesvol met deze methode. Als je deze methode combineert met medicatie, vergroot je de kans om te stoppen.

Bijwerkingen Er zijn geen bijwerkingen aan deze methode verbonden.

Ondersteuning via mobiele telefoon of internet, email

Wat is het? Dit kan variëren van een online cursus, telefonische coaching, tekstberichten, tot apps en games. Voorbeelden zijn te vinden op websites zoals ikstopnu.nl en rokeninfo.nl.

Voor wie is het geschikt? Deze methode is geschikt voor alle rokers.

Effectiviteit Tussen de 9 en 21 op de 100 rokers stoppen succesvol met deze methode. Je hebt de grootste kans op succes als je deze methode combineert met gesprekken bij de huisarts of POH.

Bijwerkingen Er zijn geen bijwerkingen aan deze methode verbonden.

Beste manier stoppen met roken

Intensieve Begeleiding

Wat is het? Minimaal vier gesprekken van 10 minuten met een getrainde coach of POH. Dit kan alleen of in een groep en deels telefonisch.

Voor wie is het geschikt? Deze methode is geschikt voor alle rokers.

Effectiviteit Ongeveer 13 op de 100 rokers stoppen succesvol met intensieve begeleiding.

Bijwerkingen Er zijn geen bijwerkingen aan deze methode verbonden.

Nicotinevervangende middelen (NVM)

Wat is het? Dit omvat producten zoals kauwgom, pleisters, smelttabletten, zuigtabletten, mondsprays en inhalatoren. Je POH kan helpen bij de keuze en het gebruik.

Voor wie is het geschikt? Deze methode is geschikt voor rokers vanaf 12 jaar. Voor veilig gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding is overleg met de huisarts of apotheker nodig.

Effectiviteit Ongeveer 11 op de 100 rokers stoppen succesvol. Een combinatie van verschillende NVM geeft een grotere kans op succes. Intensieve begeleiding bij het gebruik van NVM vergroot de kans op stoppen.

Bijwerkingen Milde bijwerkingen zoals huidirritatie bij pleisters of keelirritatie bij sprays kunnen voorkomen.

Medicijnen

Wat is het? Er zijn verschillende medicijnen zoals nortriptyline, bupropion en varenicline, die kunnen helpen bij het verminderen van de rookbehoefte en ontwenningsverschijnselen. Deze worden meestal gedurende 6 tot 12 weken genomen.

Voor wie is het geschikt? Deze methode is geschikt voor rokers vanaf 18 jaar die dagelijks 10 sigaretten of meer roken. Mensen met ernstige psychische klachten moeten voorzichtig zijn met varenicline en bupropion vanwege mogelijke bijwerkingen.

Effectiviteit Nortriptyline en bupropion helpen 20 op de 100 rokers te stoppen, terwijl varenicline helpt bij 29 op de 100 rokers. De kans op succes is groter als je ook intensief begeleid wordt.

Bijwerkingen Bijwerkingen kunnen zijn: droge mond, slaperigheid, verstopping (nortriptyline), slapeloosheid, misselijkheid (bupropion), en abnormale dromen (varenicline).

Hypnose

Wat is het? Hypnose is een techniek waarbij een getrainde therapeut je in een diepe staat van ontspanning brengt en je onderbewustzijn aanspreekt om je rookgewoonten te veranderen.

Voor wie is het geschikt? Deze methode is geschikt voor alle rokers die openstaan voor alternatieve therapieën en gemotiveerd zijn om te stoppen met roken.

Effectiviteit Met een succespercentage van maar liefst 86% is hypnose veruit de meest effectieve methode om te stoppen met roken.

Bijwerkingen Er zijn geen bekende bijwerkingen van hypnose. Het is een veilige en natuurlijke manier om je rookverslaving aan te pakken.

Algemene Aandachtspunten

  • Minder roken (in plaats van helemaal stoppen) heeft weinig zin voor je gezondheid, maar kan helpen om uiteindelijk helemaal te stoppen.
  • Artsen raden de e-sigaret niet aan als hulpmiddel omdat de gewoonte om te roken blijft.
  • Veel bewegen of sporten kan helpen bij het stoppen met roken en het behouden van een gezond gewicht.
  • Vraag bij je zorgverzekeraar naar de vergoeding van de verschillende stopmethodes.

Bespreek de bovenstaande opties met je arts om te bepalen welke methode het beste bij jou past. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen, en wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die je kunt volhouden en die je helpt om definitief te stoppen met roken.