Je kunt stoppen met roken door pillen te slikken, boeken te lezen of helemaal zelf ‘cold turkey’ te stoppen. De WeQuit methode werkt niet met medicijnen maar op basis van therapie. Wat is de WeQuit methode en zijn er naast voordelen ook nadelen aan dit traject? Alle vragen die je hebt over deze methode beantwoorden we op deze pagina.

Wat is de WeQuit methode?

WeQuit.nl is een nieuwe methode om te stoppen met roken. Dit werkt op basis van meerdere online videogesprekken met een therapeut die je stap voor stap helpt om van je verslaving af te komen. Je hoeft voor deze methode geen medicatie in te nemen.

De therapie vindt plaats vanuit huis en wordt vergoed door de meeste verzekeraars. Volgens de WeQuit website zijn er ruim 5000 rokers gestopt via deze methode. Tijdens de sessies wordt zowel de lichamelijke als geestelijke verslaving aangepakt.

Voordelen van WeQuit stoppen met roken:

 • Begeleiding van gediplomeerde psychologen.
 • Hoog slagingspercentage.
 • Individueel en in groepen.
 • Programma vanuit huis volgen.
 • Nazorg is inbegrepen.

Nadelen van WeQuit stoppen met roken:

 • Alleen sessies online op afstand.
 • Lange termijn resultaten niet bekend.
 • Meerdere sessies nodig.
 • Kosten hoog zonder dekking verzekering.

Hoe werkt WeQuit.nl?

Stoppen met roken zonder medicijnen of nicotinevervangers, is dit mogelijk? Volgens het team achter WeQuit wel, de psychologen die hier werkzaam zijn helpen met gedragsverandering. Dit stoppen met roken programma wordt ‘cognitieve gedragstherapie’ genoemd, dit is een type behandeling die ook voor andere vormen van verslaving wordt ingezet. In het WeQuit programma worden 3 stappen doorlopen:

 1. Als eerste word je gebeld voor een telefonisch intake-gesprek. Dan wordt besproken hoe het traject verloopt. Daarnaast worden ondersteunende middelen besproken zoals pleisters of tabletten. Ook worden medicijnen besproken. Vervolgens wordt een sessie, individueel of in groep, ingepland met een professionele behandelaar.
 2. In een periode van 6 weken worden videogesprekken georganiseerd. Deze gesprekken vinden individueel plaats of in kleine groepen. Het is noodzakelijk om over een stabiele internetverbinding te beschikken tijdens deze sessies. Als dit niet mogelijk is dan kunnen de sessies via een telefonische verbinding worden gevolgd. In deze sessies wordt jouw stappenplan besproken en krijg je advies om je verslaving effectief aan te pakken.
 3. Na 6 sessies ben je verlost van het roken. Na 6 en 12 maanden wordt er contact opgenomen om te bepalen hoe het gaat en of er vervolgstappen nodig zijn. Dat is in het kort de WeQuit methode.

Wequit.nl stoppen met roken

Het is niet nodig om de stoppen voordat je aan het traject begint. Het wordt wel geadviseerd om in de week voor of na de start te stoppen om optimaal te profiteren van het gehele traject. Als je deel uitmaakt van een groep dan zullen er 5 tot 7 andere kandidaten zijn.

Jullie krijgen dan informatie over de voor- en nadelen van stoppen met roken, advies of medicatie en nicotine vervangers. Daarbij zullen de kandidaten elkaar kunnen helpen om je te helpen met succesvol stoppen met roken. Het WeQuit programma is opgenomen in het landelijke Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Is WeQuit de meest succesvolle methode?

Volgens de website van WeQuit is dit de meest succesvolle methode om te stoppen met roken. Aangezien dit een vrij nieuwe behandelmethode is met ‘slechts’ 5000+ voormalige rokers vinden we het een beetje voorbarig om deze conclusie te trekken.

De eerste signalen zijn wel positief, het feit dat veel verzekeraars deze methode dekken is zeker een indicatie van kwaliteit. Omdat er maatwerk wordt geleverd is het mogelijk om de verslaving per individu aan te pakken. Pas na 6 tot 12 maanden kan worden vastgesteld of de therapie succesvol is.

Ervaringen met WeQuit stoppen met roken

Als we naar ervaringen van ex-rokers kijken dan zien we vooral positieve recensies. Dat is een goed signaal, al zullen er altijd deelnemers zijn die het niet volhouden. Deze methode werkt volgens het ‘cold turkey’ principe, dit betekent dat je direct stopt zonder eerst je nicotine verslaving af te bouwen.

De meningen hierover zijn verdeeld. De e-sigaret methode werkt wel op basis van afbouwen, ook hier zijn positieve ervaringen mee bereikt wat aangeeft dat er geen methode is die voor iedereen perfect werkt.

Zowel consumenten als zorgverleners geven aan dat de WeQuit succesvol is gebleken in een groot aantal gevallen, of dit na meerdere jaren nog steeds het geval is wordt niet aangegeven. Het is wel zo dat een groot deel van de nadelige effecten bij roken in het eerste jaar na stoppen verdwijnen of sterk afnemen. Denk aan de kans op hart- en vaatziekten of kanker.

Vergoeding zorgverzekeraar

De WeQuit methode kan vergoed worden door de zorgverzekeraar. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je minimaal 4 sessies bijwonen om in aanmerking te komen voor vergoeding. Als je 6 maal meedoet dan kun je ook deelnemen aan de nazorg die geleverd wordt.

Actieve participatie is daarmee van belang. Als je meer dan 2 sessies mist dan is het mogelijk dat de verzekeraar de therapie niet dekt.

Werkt de WeQuit methode?

Volgens de cijfers van WeQuit stopt 94% tijdens het volgen van dit traject. Het wordt niet aangegeven of na een jaar hetzelfde percentage van toepassing is. De gemiddelde score van ex-rokers ligt momenteel op 9.1 wat een zeer hoge waardering is.

Veel verzekeraars vergoeden deze methode, je moet dan wel doorverwezen worden door de huisarts of behandelend arts. Dat je kunt stoppen vanuit huis is voor veel mensen heel praktisch, je hoeft dus er dus niet voor naar een locatie te gaan. Er is nazorg inbegrepen zodat je in uitdagende periode de ondersteuning krijgt waar je behoefte aan hebt.

Op de website is een zekere mate van tegenstrijdige informatie te vinden. Zo wordt stoppen met e-sigaretten afgeraden omdat de WeQuit werkt op basis van direct stoppen zonder afbouwen. In het overzicht van de stappen wordt echter aangegeven dat de sessies vaak werken in combinatie met medicijnen om de verslavende effecten van nicotine weg te nemen.

Hoewel afbouwen en medicijnen anders werken is het dus niet altijd een kwestie van alleen maar therapie, er is wel degelijk een medicinaal aspect bij deze methode.

Daarmee wordt het slagingspercentage hoger want er worden eigenlijk twee stoppen met roken methoden toegepast. Als je hiermee van verslaving afkomt is dat niet direct een minpunt maar rokers die liever geheel zonder medicijnen stoppen kan dit een nadeel zijn.

Bekijk hier een overzicht van websites om te stoppen met roken

Meer info kun je vinden op Wequit.nl