Er zijn anti-rook methoden die je wijzen op de nadelen van roken, er zijn ook methoden die juist de focus leggen op stoppen met roken voordelen. Op deze pagina bekijken we het van de positieve zijde met 8 voordelen om te stoppen met roken.

1. Geld besparen

Sigaretten waren al duur en worden steeds duurder. Als je aan de grens bij België woont dan heb je ‘geluk’ maar iedere sigaret is een uitgave die je niet zou moeten maken. Heb je ooit berekend hoeveel je bespaart per week, maand of jaar als je niet meer zou roken?

Durf je deze berekening te maken? Waarschijnlijk moet je toch even slikken als je ziet hoeveel geld je hebt verbrast door al die jaren te roken. Voel je niet schuldig over het verleden, je kunt de klok niet terugdraaien. Begin liever met een nieuwe bladzijde en kijk naar een toekomst met meer geld om te spenderen (of sparen) zoals jij dit wilt.

2. Je ruikt beter

Dit is een voordeel voor jezelf én je omgeving. Als eerste wordt je reukvermogen veel beter als je stopt met roken. Dit merk je heel snel, je kunt haast met je ogen door een winkelstraat lopen op basis van geur. Daar is de bakker, daar de hamburgertent en op de hoek de lunchroom met de beste koffie van de stad.

Dit voordeel beperkt zich niet tot jouw neus, jouw kleding en haar gaan ook frisser ruiken. Jij merkt als roker nauwelijks hoeveel je eigenlijk stinkt voor andere mensen. Misschien interesseert je dit niet zoveel maar een prettige geur heeft invloed op de manier waarop mensen met je communiceren. Geur is een belangrijk zintuig, beter ruiken is één van de stoppen met roken voordelen waar je direct voordeel van zult ervaren.

3. Eten smaakt lekkerder

Dat reukvermogen heeft ook invloed op je smaak. Je proeft namelijk meer met je neus dan met je tong. Ook je smaakpapillen worden gevoeliger voor smaken, alles smaakt plotseling veel sterker. Dit kan indirect ook betekenen dat je gezonder gaat eten.

Je hebt namelijk minder zout en vet nodig om van gerechten te genieten. Voormalig rokers ontdekken snel dat ze veel te veel smaakjes aan hun eten toevoegen om iets te proeven, niet-rokers ervaren smaken veel sterker omdat hun geur en smaak veel verfijnder werkt.

4. Je mag overal binnen

Kom jij uit de tijd dat je overal in cafes mocht roken? Dat kan niet meer en nu mag je blij zijn als er ergens een rookplek is op loopafstand. En overdekt want in de regen roken is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Zelfs op verjaardagen moet je op het balkon of buiten in een steegje gaan staan om te roken.

Dat doe je niet van harte maar eigenlijk begrijp je dat niet-rokers last hebben van jouw verslaving. In plaats van jouw gewoonte binnen het ‘nieuwe normaal’ proberen te passen gaan door te stoppen plotseling deuren voor je open. Je kunt overal lopen, zitten, wachten of een praatje maken zonder iemand tot last te zijn.

Stoppen met roken voordelen

5. Meer uithoudingsvermogen

Zodra je stopt met roken verbetert jouw longcapaciteit. De eerste weken hoesten is een teken van herstel, jouw longen maken nieuwe cellen aan waardoor je beter kunt ademen. Je kunt langere wandelingen maken en jouw teamgenoten hebben moeite om je bij te houden.

Of je een superheld wordt heb je ook in eigen hand uiteraard, zonder training wordt je niet direct fit. Omdat je beter kunt ademen krijg je meer energie wat je weer kunt ‘investeren’ in training. Zo wordt je steeds fitter en sterker, die adrenaline door je aderen is sterker dan de ‘high’ die je van nicotine krijgt.

6. Je bent een winnaar

Alle stoppen met roken voordelen zul je niet allemaal tegelijk ervaren, die komen op verschillende momenten. Het is een marathon, geen sprint dus, die kleine overwinningen zijn van groot belang om je missie te voltooien. Waar is de finish eigenlijk? Dit verschilt per persoon.

De nicotine verslaving duurt eigenlijk heel kort, binnen enkele dagen is deze stof al uit je lichaam verdwenen. De gewoonten van je afschudden duurt aanzienlijk langer. Iedere dag zonder sigaretten is een overwinning tot het moment dat je er helemaal niet meer bij stilstaat dat je ooit verslaafd was aan roken.

7. Maak nieuwe vrienden

Door niet meer te roken open je jezelf voor nieuwe contacten. In de pauze sta je niet langer op die ene rookplek, je gaat en staat waar jij dit wilt. Je ontmoet misschien ook andere mensen die gestopt zijn en graag de voordelen met je bespreken.

Of ze willen gewoon over heel andere zaken praten, hobby’s met je delen of je komt mensen tegen die altijd in zijn voor een goed gesprek. Daar zullen mensen tussen zitten die zelf gerookt hebben of mensen die nooit een sigaret hebben aangeraakt. Blijf ver weg van mensen die met een oordeel klaar staan.

Jij maakt nu de beslissing om te stoppen, dit is jouw keuze en die zekerheid trekt personen aan die op jouw niveau zitten. Samen klim je hoger en bereik je meer.

8. Je loopt minder kans op brand in huis

De twee voornaamste redenen dat brand in huis ontstaat zijn koken en roken. Zorg dat je veilig en verantwoord kookt maar blijf natuurlijk lekker eten en drinken. Roken in huis is gevaarlijk, zeker in combinatie met alcohol en vermoeidheid. Ieder jaar sterven personen en gezinnen door brand in huis die veroorzaakt is door smeulende sigaretten. Roken kan soms heel snel dodelijk zijn, als je huis in de brand vliegt bijvoorbeeld.

Zijn er nadelen aan stoppen met roken?

Alle nadelen die te benoemen zijn als het om stoppen met roken gaat hebben te maken met de ontwenningsverschijnselen. Die nadelen zijn direct een gevolg van de rookverslaving die je meedraagt. Veel van deze effecten zijn van tijdelijke aard terwijl de stoppen met roken voordelen juist permanent zijn.

Feit is dat er geen nadelen zijn. Er is een enorme industrie die miljarden verliezen als iedereen morgen stopt met roken. Die hebben er baat bij om jou verslaafd te houden. Wees gerust, als de handel in tabak in elkaar stort dan zijn er volop nieuwe mogelijkheden voor de mensen die nu jouw sigaretten maken. Er zijn geen nadelen om te stoppen met roken, hoe sneller je deze stap maakt hoe beter het voor je is. Meer weten ga naar stoppen met roken

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken geeft alleen maar voordelen. Wil jij ook snel stoppen met roken? Schrijf je hier in voor het webinar: online stoppen met roken Meer weten over welke medicatie je kunt gebruiken om te stoppen met roken? Bekijk hier mijn artikel over Cytisine.