Het is een beeld dat velen zullen verbazen: koninklijke figuren met een sigaret in de hand, te midden van hun vorstelijke bezigheden. Van prinses Amalia tot haar betovergrootmoeder Juliana, roken lijkt een constante factor te zijn in het leven van onze royals. De recente documentaire over koningin Máxima, te zien op Videoland, toont dat ook onze huidige vorst Willem-Alexander en koningin Máxima geen onbekenden zijn in het wereldje van de sigaret.

Rokende Oranjes: Rookt Koning Willem-Alexander?

Het beeld van roken in koninklijke kringen is niet bepaald nieuw. In feite loopt roken als een rode draad door de geschiedenis van ons koningshuis. Prinses Beatrix, ooit een fervent roker, zou volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) inmiddels al vijftig jaar geen sigaret meer aangeraakt hebben.

Toch was het opmerkelijk om in de dramaserie Beatrix, Oranje onder vuur te zien hoe haar karakter onafgebroken sigaretten rookte. Dit zorgde ervoor dat de RVD zich genoodzaakt voelde om te benadrukken dat de voormalige koningin al decennia geleden met roken is gestopt.

De Jongere Generatie: Van Beatrix tot Amalia

De jongere generatie binnen het koningshuis lijkt echter nog niet helemaal afscheid te hebben genomen van de sigaret. Yvonne Coldeweijer, bekend om haar roddelrubriek, bracht aan het licht dat prinses Amalia mogelijk rookt. Via haar uitgebreide netwerk van ‘spionnen’ werd onthuld dat de kroonprinses tijdens een vakantie in Oostenrijk geregeld een sigaretje opstak.

Rookt de koning

Ook Amalia’s zusje, prinses Alexia, werd in 2020 gespot met een sigaret in de hand op een foto die al snel viral ging op social media. Hoewel roken in de huidige tijd vaak als onmodieus en ongezond wordt gezien, lijkt het voor deze jonge royals toch een manier om te ontsnappen aan de druk die het leven in de schijnwerpers met zich meebrengt.

Nicht Eloise, dochter van prins Constantijn, ging zelfs nog een stapje verder. Zij belandde in hetzelfde jaar op de cover van het tijdschrift Weekend, rokend tijdens een onschuldig studentenmoment. Haar reactie op Instagram was veelzeggend: “Ik rook één sigaret en iemand maakt er meteen een foto van. Wat is daar nieuws aan?”

Een Koninklijke Geschiedenis van Tabak

Het feit dat royals roken, lijkt misschien niet te passen bij het beeld van verfijning en koninklijkheid dat vaak met hun status wordt geassocieerd. Toch is roken een activiteit die al generaties lang in koninklijke kringen voorkomt. Willem-Alexander, toen nog een studerende prins, werd regelmatig met een sigaret gefotografeerd, bijvoorbeeld tijdens sportevenementen. Zijn beruchte Marlboro-jasje tijdens de Elfstedentocht van 1986 is daarvan misschien wel het meest iconische voorbeeld.

Koningin Máxima, onze ‘feestende Argentijnse’, heeft zich ook niet geheel kunnen onttrekken aan de aantrekkingskracht van de sigaret. Bij haar introductie aan Nederland werd ze al dansend gespot met een sigaret tijdens een bruiloft. En hoewel het onduidelijk is of ze tegenwoordig nog steeds rookt, is het binnen koninklijke kringen welbekend dat zij op feestjes niet vies is van een sigaretje.