Nadat de diagnose kanker is gesteld, zouden de meeste mensen verwachten dat ze onmiddellijk stoppen met roken. Roken is immers algemeen bekend als een van de belangrijkste oorzaken van kanker en talloze andere gezondheidsproblemen. Toch is het verbazingwekkend hoeveel mensen, ondanks deze levensveranderende diagnose, blijven roken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit complexe en tegenstrijdige gedrag, de gevolgen ervan voor de gezondheid en de uitdagingen waarmee rokers met kanker worden geconfronteerd.

De moeilijke weg naar stoppen met roken ook al heb je kanker

Het is belangrijk om te begrijpen dat verslaving aan nicotine een krachtige greep kan hebben op mensen. Roken is niet zomaar een slechte gewoonte, het is een verslaving die fysieke en psychologische afhankelijkheid creëert. Wanneer iemand jarenlang heeft gerookt, kan het buitengewoon moeilijk zijn om de gewoonte te doorbreken, zelfs als ze worden geconfronteerd met de dreiging van kanker.

LET OP: mensen denken dat het moeilijk is om te stoppen maar weten niet dat er shortcut is die mensen binnen 48 uur van het roken af kan helpen.

De eerste reactie op een kankerdiagnose kan zelfs paradoxaal zijn. Sommige mensen grijpen naar sigaretten als een manier om stress en angst te verminderen. Dit kan tijdelijke verlichting bieden, maar het is belangrijk op te merken dat roken de algehele gezondheidstoestand van de patiënt verslechtert en de behandeling minder effectief kan maken.

Roken en kanker: Een Dodelijke Combinatie

Er is overvloedig bewijs dat aantoont dat roken de kans op kanker verhoogt en het verloop van de ziekte verergert. Tabaksrook bevat meer dan 7.000 chemicaliën, waarvan er vele kankerverwekkend zijn. Het inademen van deze schadelijke stoffen kan mutaties in het DNA veroorzaken, wat kan leiden tot de ontwikkeling van kankercellen.

Bovendien verzwakt roken het immuunsysteem, wat het moeilijker maakt voor het lichaam om kankercellen op te sporen en te vernietigen. Dit betekent dat kanker sneller kan groeien en zich verspreiden bij rokers. Ook hebben studies aangetoond dat rokers vaak een minder gunstige prognose hebben dan niet-rokers wanneer ze eenmaal kanker hebben ontwikkeld.

Diagnose kanker maar toch door blijven roken

De diagnose kanker is een emotionele rollercoaster. Het is een angstaanjagende confrontatie met onze eigen kwetsbaarheid en sterfelijkheid. Voor sommigen kan het moeilijk zijn om deze intense emoties het hoofd te bieden zonder hun vertrouwde rookgewoonte als troost. Roken kan tijdelijke verlichting bieden van angst, stress en depressie, maar het is een kortstondige oplossing die de gezondheid verder verslechtert.

Kanker kan een gevoel van machteloosheid veroorzaken, maar blijven roken geeft de illusie van controle, zelfs als het schadelijk is. Dit is een complex psychologisch aspect van roken na een kankerdiagnose dat niet over het hoofd mag worden gezien.

Diagnose Kanker maar toch blijven roken

Behandelingsuitdagingen

Het blijven roken na een kankerdiagnose brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor de behandeling. Roken kan de effectiviteit van bepaalde behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling, verminderen. Nicotine vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar tumorweefsel kan afnemen, wat de effectiviteit van de behandeling kan verminderen.

Bovendien kunnen rokers met kanker meer complicaties ervaren tijdens en na de behandeling. Ze hebben een verhoogd risico op infecties en wondgenezing kan vertraagd zijn. Dit verhoogt niet alleen het fysieke lijden, maar kan ook leiden tot vertragingen in de behandeling en een slechtere prognose.

De rol van ondersteuning en hulp

Het is duidelijk dat stoppen met roken na een kankerdiagnose van vitaal belang is voor de gezondheid en het herstel van de patiënt. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen hebben professionele hulp en ondersteuning nodig om hun nicotineverslaving te overwinnen. Check ook het KWF voor hulp.

Artsen en oncologen spelen een cruciale rol in het ondersteunen van rokers met kanker bij het stoppen met roken. Ze kunnen medicijnen voorschrijven, zoals nicotinevervangingstherapie of medicijnen die de verlangens verminderen. Daarnaast kan counseling en psychologische ondersteuning helpen om de psychologische aspecten van de verslaving aan te pakken.

Hoe als kankerpatiënt te stoppen met roken?

Hoewel het roken na een kankerdiagnose een zorgwekkend en schadelijk gedrag is, is er hoop op verandering. Veel mensen beseffen uiteindelijk de ernst van hun situatie en de schadelijke impact van roken. Dit kan een motivatie zijn om te stoppen. Het belangrijkste om te weten is dat snelheid belangrijk is. Sterker nog als je besluit om binnen een paar dagen te stoppen kan dit een enorme invloed hebben over hoe jij je voelt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het nooit te laat is om te stoppen met roken, zelfs na een kankerdiagnose. Stoppen met roken kan de overlevingskansen vergroten, de behandeling effectiever maken en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Stoppen met roken binnen 48 uur

Wil jij na de diagnose kanker snel stoppen met roken en ben je op zoek naar een methode die werkt? Klik op de volgende link (stoppen met roken) en ontdek hoe je met deze methode binnen 48 uur kunt stoppen. Het slagingspercentage ligt op 86% dus wat let je. Klik op de link voor meer info