Roken op de werkvloer is nog steeds een algemeen probleem dat veel werkgevers hoofdbrekens bezorgt. Het is een bekend feit dat roken de gezondheid ernstig schaadt, maar wist je ook dat het de productiviteit van werknemers kan verminderen? In dit blog helpen we je om effectieve strategieën te ontdekken om je medewerkers te ondersteunen bij het stoppen met roken.

Ga er eens goed voor zitten en open je geest voor nieuwe mogelijkheden om een rookvrije werkplek te creëren.

Samenvatting

  • Roken op de werkvloer kan de gezondheid van medewerkers ernstig schaden en de productiviteit verminderen.
  • Stopondersteuning kan de kosten van rookpauzes en ziekteverzuim verminderen, evenals de tevredenheid, motivatie en productiviteit van medewerkers verhogen.
  • Werkgevers kunnen helpen door een rookvrije omgeving te creëren, voorlichting te geven over stoppen met roken en hulp aan te bieden zoals cursussen of coaching.
  • Medewerkers kunnen profiteren van verschillende stopmethoden, zoals nicotinevervangende therapie, medicatie, gedragstherapie, e-sigaretten en motivatieprogramma’s.

De gevolgen van roken voor de gezondheid

Roken zorgt voor veel problemen. Het maakt je lichaam zwak en ziek. Je kunt door roken ziektes krijgen zoals longkanker, hart- en vaatziekten en COPD. Ook kun je eerder dood gaan door roken. Je adem kan stinken als je rookt. Het kan ook je tanden geel maken. Het is dus niet fijn om naast iemand te zitten die rookt. Roken kost ook veel geld. Denk maar aan wat een pakje sigaretten kost. Zo verlies je niet alleen je gezondheid, maar ook je geld.

Waarom is stopondersteuning belangrijk voor een organisatie?

Stopondersteuning speelt een grote rol in een organisatie, bedrijf. Rokende werknemers nemen vaak rookpauzes. Deze pauzes kosten tijd en geld. Stopondersteuning kan deze kosten verlagen.Daarnaast kunnen rokende werknemers gezondheidsproblemen krijgen. Deze problemen kunnen leiden tot ziekteverzuim. Ziekteverzuim is duur voor een organisatie. Het bieden van stopondersteuning kan het ziekteverzuim verlagen.

Tot slot kan stopondersteuning de tevredenheid van werknemers verhogen. Als een organisatie hulp biedt bij het stoppen met roken, voelen werknemers zich gesteund. Dit kan hun motivatie en productiviteit verhogen.

Wat kan de werkgever doen om medewerkers te helpen stoppen met roken?

Een werkgever kan veel doen om medewerkers te helpen stoppen met roken. Hier zijn wat ideeën:

  • Zorg voor een rookvrije plek. Dit betekent geen rokersruimtes in het gebouw.
  • Laat posters zien over de voordelen van stoppen met roken.
  • Bied hulp bij het stoppen met roken. Denk aan cursussen of coaching.
  • Praat openlijk over dit onderwerp. Maak het niet iets om je voor te schamen.
  • Geef een goed voorbeeld. Als de baas stopt, volgen de werknemers misschien ook.
  • Rook je dan lever je 5 vakantie dagen in voor elke rookpauze die je neemt

Medewerkers helpen bij stoppen met roken

Methoden voor het stoppen met roken van werknemers

Er zijn verschillende methoden die werknemers kunnen helpen om te stoppen met roken. Hier zijn enkele opties:

  • Nicotinevervangende therapie: Dit omvat het gebruik van kauwgom, pleisters of inhalatoren die nicotine leveren zonder de schadelijke stoffen in sigaretten.
  • Medicatie: Er zijn medicijnen beschikbaar die cravings verminderen en ontwenningsverschijnselen helpen beheersen.
  • Gedragstherapie: Dit kan individuele counseling of groepssessies omvatten, waarin werknemers strategieën leren om met triggers en verlangens om te gaan.
  • E-sigaretten: Sommige werknemers vinden het nuttig om over te schakelen op e-sigaretten als een minder schadelijk alternatief voor gewone sigaretten.
  • Motivatie en ondersteuning: Werknemers kunnen baat hebben bij motivatieprogramma’s op de werkplek, zoals beloningen voor het stoppen met roken, of door buddy-systemen in te stellen waar medewerkers elkaar kunnen ondersteunen.

Voordelen van stoppen met roken voor zowel medewerker als werkgever

Stoppen met roken heeft tal van voordelen voor zowel de medewerker als de werkgever. Deze voordelen variëren van verbeterde gezondheid en productiviteit tot financieel voordeel.

Voordelen voor de medewerker Voordelen voor de werkgever
Verbetering van de algemene gezondheid. Minder ziekteverzuim door rookgerelateerde ziektes.
Verhoogde energie en vitaliteit. Verbeterde productiviteit en prestatie.
Besparingen op de kosten van sigaretten. Verlaging van de kosten voor zorgverzekeringen en arbeidsongeschiktheid.
Verbeterd zelfbeeld en zelfvertrouwen. Beter imago van een gezonde en zorgzame werkomgeving.

Wat is de beste methode

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om medewerkers te helpen stoppen met roken. Een van de meest effectieve methoden is cognitieve gedragstherapie, waarbij medewerkers leren omgaan met hun verslaving en de triggers die hen aanzetten tot roken. Lees in mijn verhaal er alles over

Nicotinevervangende therapie kan ook nuttig zijn, zoals nicotinepleisters of kauwgom, omdat ze de nicotinebehoefte verminderen zonder de schadelijke stoffen in te ademen. Een andere optie is medicatie, zoals bupropion of varenicline, die kunnen helpen om de ontwenningsverschijnselen te verminderen en de drang om te roken te verminderen.

Het belangrijkste is om een methode te vinden die het beste past bij de behoeften en voorkeuren van de medewerker, aangezien er geen one-size-fits-all oplossing is voor het stoppen met roken.

Stuur ze een link en binnen 12 dagen zijn is je medewerker gestopt

Je kunt je medewerkers helpen stoppen met roken door ze een link te sturen naar een handige online hulpmiddel. Dit kan hen motiveren en ondersteunen bij hun stoppoging. Binnen slechts 12 dagen kunnen ze al succesvol gestopt zijn.

Het is een eenvoudige en effectieve manier om je medewerkers te helpen bij het bereiken van een rookvrije levensstijl.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “stoppen met roken ondersteunen op het werk”?

Stoppen met roken ondersteunen op het werk betekent dat een werkgever helpt bij het stoppen met roken.

2. Hoe kunnen werkgevers medewerkers helpen te stoppen met roken?

Werkgevers kunnen medewerkers helpen om te stoppen met roken door het bieden van steun en het aanbieden van hulpprogramma’s.

3. Wat wint een werkgever als werknemers stoppen met roken?

Als werknemers stoppen met roken, kan een werkgever winst zien in de vorm van een gezondere werkomgeving en mogelijk lagere ziektekosten.

4. Wat kost een rokende werknemer per jaar voor een bedrijf?

Het is moeilijk om een vast bedrag te zeggen, maar de kosten kunnen oplopen door ziekteverzuim, verminderde productiviteit en potentiële gezondheidsrisico’s.