Snus Nicotinezakjes: Dit moet je er over weten

Als je een roker bent die op zoek is naar alternatieven voor traditionele sigaretten, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van snus nicotinezakjes. Dit tabaksproduct is populair geworden in Scandinavië en wordt nu over de hele wereld gebruikt. Maar wat is snus precies en hoe gebruik je het? In deze gids vind je alles wat je moet weten over snus nicotinezakjes.

Inhoudsopgave

 1. Wat is snus?
 2. De geschiedenis
 3. Hoe werkt het?
 4. Verschillen tussen snus en andere tabaksproducten
 5. Hoe gebruik je het?
 6. Soorten snus
 7. Gezondheidsrisico’s
 8. Voordelen ten opzichte van andere tabaksproducten
 9. Waar kun je het kopen
 10. Populaire merken van snus
 11. Hoe bewaar je snus?
 12. Hoe lang blijft snus goed?
 13. Kan snus helpen bij het stoppen met roken?
 14. Veelgestelde vragen over snus
 15. Conclusie

Wat is snus?

Snus is een tabaksproduct dat populair is geworden in Scandinavië. Het wordt gemaakt van gemalen tabak en zout en wordt vervolgens verpakt in kleine zakjes die in de mond worden geplaatst. In tegenstelling tot roken, hoef je niet te inhaleren bij het gebruik van snus. Hierdoor is het minder schadelijk voor je longen. Wiki Snus

Wat is snus?

De geschiedenis van snus

Snus werd voor het eerst geproduceerd in Zweden in de 19e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebruikt als een alternatief voor kauwtabak. In die tijd werd het vooral geconsumeerd door arbeiders die werkten in fabrieken en mijnen. Het werd populairder in de 20e eeuw en nu wordt het over de hele wereld gebruikt. Bekijk hier ook de wiki pagina van snus

Hoe werkt snus?

Als je een snus nicotinezakje in je mond plaatst, wordt de nicotine geabsorbeerd door de slijmvliezen in je mond. Het duurt ongeveer 5 tot 30 minuten voordat je de effecten van de nicotine voelt. Snus heeft meestal een hoger nicotinegehalte dan traditionele sigaretten, dus het kan snel een effect hebben op je lichaam.

Verschillen tussen snus en andere tabaksproducten

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen snus en andere tabaksproducten zoals sigaretten en kauwtabak. Allereerst wordt snus niet geïnhaleerd, wat betekent dat het minder schadelijk is voor je longen. Bovendien bevat snus minder schadelijke chemicaliën dan sigarettenrook. Het is ook minder verslavend dan roken omdat het minder snel een ‘rush’ veroorzaakt. Het gebruik van Snus heeft een ernstige invloed op jouw gezondheid.

Hoe gebruik je snus?

Het gebruik van snus is eenvoudig. Snus wordt onder de bovenlip geplaatst, iets boven de voortanden. Je hoeft niet te kauwen, te zuigen of te spugen je kunt het gewoon laten zitten.  Na ongeveer 15 tot 30 minuten moet je het zakje weggooien.

Hoe gebruik je snus?

Soorten snus

Er zijn verschillende soorten snus op de markt. Losse snus wordt geleverd in een blikje en moet met de hand in de mond worden geplaatst. Portie snus wordt geleverd in kleine zakjes en is eenvoudiger te gebruiken dan losse snus. Daarnaast zijn er verschillende smaken beschikbaar, waaronder munt, bessen en anijs.

Wat kost een blikje snus?

De prijs van een blikje snus kan variëren, afhankelijk van het merk en waar het vandaan komt. Aangezien de verkoop van snus in Nederland verboden is, kan het zijn dat je het online moet kopen vanuit andere Europese landen. De prijzen kunnen dus variëren afhankelijk van de verzendkosten en eventuele douanerechten. Gemiddeld ben je tussen de 8 en 10 euro kwijt voor een blikje snus.

Gezondheidsrisico’s

Hoewel snus minder schadelijk is dan roken, zijn er nog steeds gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik ervan. Zo kan het leiden tot tandvleesproblemen en tandverlies. Bovendien kan het gebruik van snus leiden tot een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, zoals mondkanker en alvleesklierkanker.

Voordelen van snus ten opzichte van andere tabaksproducten

Hoewel snus gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zijn er ook voordelen verbonden aan het gebruik ervan. Zo is het minder schadelijk voor je longen dan roken, wat het een goed alternatief maakt voor rokers die willen stoppen met roken. Daarnaast is snus minder hinderlijk voor mensen in de omgeving, omdat er geen rook wordt geproduceerd.

Het kopen van snus

In Nederland is de verkoop van snus verboden. Het is echter nog steeds mogelijk om het online te kopen vanuit andere Europese landen. Zorg er wel voor dat je je bewust bent van de wetten en regels in je eigen land voordat je snus koopt.

Populaire merken van snus

Er zijn veel verschillende merken van snus beschikbaar. Enkele van de populairste merken zijn General, Ettan en Grov. Het is belangrijk om te onthouden dat de sterkte van verschillende merken kan variëren, dus het is belangrijk om te experimenteren om te vinden welk merk het beste bij jou past.

Merken Snus

Hoe bewaar je het?

Om de kwaliteit van snus te behouden, is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Bewaar het op een koele en droge plaats, zoals in de koelkast. Zorg er ook voor dat de verpakking goed afgesloten is om te voorkomen dat er lucht bij komt.

Hoe lang blijft het goed?

De houdbaarheid van snus kan variëren, afhankelijk van het merk en de opslagomstandigheden. Over het algemeen is snus ongeveer drie maanden houdbaar. Het is echter belangrijk om altijd de vervaldatum op de verpakking te controleren.

Kan snus helpen bij het stoppen met roken?

Hoewel snus minder schadelijk is dan roken, is het niet bedoeld als hulpmiddel om te stoppen met roken. Het kan echter wel een alternatief zijn voor rokers die willen stoppen met roken.

Veelgestelde vragen over snus

Is snus legaal?

In Nederland is de verkoop van snus verboden. Er is tegenwoordig ook snus te verkrijgen met cafeïne ipv nicotine

Hoeveel nicotine zit er in snus?

De hoeveelheid nicotine in snus kan variëren van merk tot merk. Het kan variëren van ongeveer 4 mg tot wel 25 mg per zakje.

Is snus schadelijk voor mijn tanden?

Ja, snus kan leiden tot tandvleesproblemen en tandverlies. Het is belangrijk om je mond goed te spoelen na het gebruik van snus.

Is snus minder verslavend dan roken?

Ja, snus is minder verslavend dan roken omdat het minder snel een ‘rush’ veroorzaakt. Dit betekent echter niet dat het niet verslavend kan zijn.

Kan ik snus gebruiken tijdens het sporten?

Hoewel het niet wordt aanbevolen om tabaksproducten te gebruiken tijdens het sporten, kan snus minder schadelijk zijn dan roken. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s en de mogelijke effecten op je prestaties.

Conclusie

Snus is een populair tabaksproduct dat minder schadelijk is dan roken. Het is echter niet zonder risico’s en kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals tandvleesproblemen en een verhoogd risico op kanker. Als je overweegt om snus te gebruiken, is het belangrijk om je bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s en de wetten en regels in je eigen land.