Wat is het beste advies om makkelijk te stoppen met roken? Dat het je eigen beslissing is en de keuze niet wordt opgelegd door iemand anders. Als je er zelf niet 100 procent achter staat dan is de kans groot dat je snel weer een sigaret opsteekt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om makkelijk te stoppen met roken, echter is er geen methode die voor iedereen werkt. Hoe stop ik met roken en wat is voor mij de beste methode? Dat leggen we uit op deze pagina.
Hoe stop ik makkelijk met roken?
Als je makkelijk wilt stoppen met roken dan is er niets belangrijker dan motivatie. Roken is een verslaving die je lichaam en geest gevangen houdt, het is geen onschuldige bezigheid. Er zijn meerdere processen die een rol spelen om je verslaafd te houden.
De tabaksindustrie verzint van alles om je aan het roken te krijgen, als je eenmaal verslaafd bent dan gaat de rest eigenlijk vanzelf. Misschien heb je al eerder pogingen ondernomen om te stoppen met roken maar val je toch steeds weer terug in je oude patroon.
Hoe stop ik met roken? Dat hangt ervan af welke methode werkt in jouw situatie. Als je meerdere keren probeert te stoppen op precies dezelfde manier dan moet je geen ander resultaat verwachten. Daarom zijn er ook verschillende manieren om de verslaving aan te pakken.
Wat moet ik doen om te stoppen met roken? Goed dat je het vraagt, hier zijn een aantal mogelijkheden.
Wat moet ik doen om te stoppen met roken?
De methoden variëren van heel makkelijk tot behoorlijk complex, van kort tot lang en van goedkoop tot duur. Sommige methoden worden vergoed door de zorgverzekeraar maar eigenlijk is iedere methode goedkoper dan blijven roken. Hier is een overzicht van methoden in willekeurige volgorde.
- Boeken: Een boek lezen om te stoppen met roken. Kan het zo eenvoudig zijn? Met name de methode van Allen Carr is populair. Zijn boeken hebben al veel mensen van het roken afgeholpen. Het systeem werkt op basis van feitelijke informatie over roken, uitleg waarom het slecht voor je is en wat de redenen zijn dat stoppen zo lastig is. Kennis van zaken en positieve prikkels kunnen helpen om van het roken af te komen.
- Medicijnen: Er zijn diverse medicijnen zoals Bupropion (Zyban) en Nortriptyline (Nortrilen) die de behoefte aan nicotine wegnemen. Er zijn echter wel bijwerkingen die soms erger lijken dan de rookverslaving. Medicijnen werken alleen in combinatie met therapie om van de gewoonten die gepaard gaan bij roken af te komen.
- Nicotinevervangers: Een nicotinevervanger onderdrukt de behoefte niet maar zorgt dat je een dosis nicotine binnenkrijgt. Zo kun je eerst werken aan de fysieke verslaving en van schadelijke stoffen in sigaretten af komen, later bouw je de nicotine behoefte af. Ook hierbij zul je weer therapie volgen om van het roken af te komen.
- E-sigaretten: Dit is een populaire methode die zoveel succes heeft dat het een nieuwe generatie rokers in de val lijkt te lokken. Het kan een manier zijn om de nicotinebehoefte eerst aan te pakken met behoud van de fysieke gewoonten. Het is niet zeker of dampen op de langere termijn goed voor je is, dat het veiliger is dan sigaretten roken is wel waarschijnlijk. Van echt ‘stoppen’ kun je niet spreken als je niet stopt met e-sigaretten.
- Therapie: Een groot deel van de verslaving zit tussen de oren. Artsen schrijven daarom therapiesessies voor die je ontmoedigen om verder te roken. Dit soort langdurige trajecten werken doorgaans in samenwerking met medicijnen of nicotinevervangers. Er zijn cursussen om te stoppen met roken maar die worden mogelijk niet vergoed door de verzekeraar.
- Hypnose: Dit is een methode die wellicht een beetje eng klinkt maar eigenlijk juist heel ‘clean’ is. In plaats van maandenlang in therapie word je tijdens één of enkele sessies in een trance gebracht waarin jouw verslaving als het ware uit je brein wordt gewist. Je moet voor deze therapie wel geloven in de effectiviteit, je moet open staan voor de behandeling. Dat vereist vertrouwen in de hypnotiseur of behandelend expert.
- Acupunctuur: Dit is misschien de meest angstaanjagende methode, toch zijn er mensen die aangeven via acupunctuur gestopt te zijn. Sceptici beweren dat het placebo effect hier een rol in speelt; als je het gelooft dan werkt het. Zelfs al zou dit waar zijn dan is een placebo effect toch beter dan geen effect.
- Laser therapie: Deze methode vertoont overeenkomsten met acupunctuur maar dan zonder gaatjes te prikken. Of deze niet-invasieve behandeling echt werkt is ook weer een punt van discussie, je moet er in ieder geval zelf achter staan en in geloven. Er is te weinig data om te bepalen of laser therapie beter werkt dan andere methoden.
Een classificatie op basis van effectiviteit heeft eigenlijk geen zin. We kunnen je vertellen dat 4 op de 5 rokers meerdere pogingen nodig hebben om definitief te stoppen. We kunnen ook cijfers noemen zoals 68 procent deelnemers aan een cursus die stoppen maar daar kun je niet veel mee. Stoppen ze voorgoed of beginnen ze later toch weer? En wat maakt het uit als je buurman stopt met roken terwijl je zelf weer begint? Het gaat dus om de methode kiezen die werkt voor jou.
Stoppen met supplementen
Volgens experts levert de combinatie van therapie over een aantal maanden in combinatie met medicijnen de beste resultaten op. In een Nederlands ziekenhuis bleek een groep die therapie volgde in combinatie met nicotinevervangers beter te scoren. Daar was echter weer een factor therapie in groepsverband in plaats van individueel. Je kunt de methoden ruwweg verdelen in twee categorieën; met en zonder supplementen.
- Stoppen met roken met supplementen: Dit zal meestal in de vorm zijn van therapie in combinatie met medicijnen die de verslavende prikkels van nicotine wegnemen of juist via een andere methode nicotine afgeven. Deze trajecten duren doorgaans langer dan andere methoden.
- Stoppen met roken zonder supplementen: Hierbij is het niet nodig om medicijnen te slikken of door te gaan met nicotine inname. Deze methoden werken als het goed is al na één of enkele sessies.
Hoe stop ik makkelijk roken en wat moet ik doen? Het beste advies is jezelf eerst te overtuigen dat roken niet hoeft en dat je zonder rookverslaving een beter, gezonder en prettiger leven kunt leiden. Je helpt jezelf en je omgeving ermee, doorgaan met roken is een doodlopende weg … letterlijk! Wat de beste methode voor jou is moet je onderzoeken en dat is misschien niet de behandeling waar je als eerste aan zou denken. Sta open voor de mogelijkheden en lees meer over iedere methode. Dat is de eerste stap op weg naar een rookvrij leven.