Er zijn veel manieren om te stoppen met roken. Sommige methoden duren maanden, er zijn ook veel snellere opties zoals stoppen met roken via laser. Maar werkt deze methode echt en hoe is dit mogelijk? Uiteraard wil je ook weten of laser therapie veilig is, want je wilt niet zomaar een gevaarlijke lichtstraal in je lichaam krijgen. We scheiden de feiten van de meningen en bekijken hoe stoppen met roken via laser therapie werkt.

Stoppen met roken laser

Wil je snel van het roken afkomen zonder medicijnen in je lichaam te pompen of psychologische trucs? Dan kun je stoppen met roken via laser. Er zijn bedrijven die laser therapie toepassen om jouw lichaam te helpen de verslaving van het roken te overwinnen. Het doel is om de nicotine behoefte te verminderen door op specifieke punten een laserstraal te richten. Met één behandeling of eventueel met een nabehandeling zul je niet langer afhankelijk zijn van sigaretten. Dit klinkt eigenlijk te goed om waar te zijn, waar komt deze methode vandaan?

Laseren en acupunctuur

Je kunt laser therapie eigenlijk niet scheiden van acupunctuur. In basis werken deze therapieën namelijk hetzelfde. Door je lichaam lopen zenuwen en knooppunten, door deze gericht te stimuleren kun je zowel fysiek als mentaal veranderingen tot stand brengen.

Lasertechnologie en stoppen met roken via laser is een vrij recente methode, om te bepalen of er een wetenschappelijke basis is voor deze claims moeten we als eerste kijken naar de theorie achter acupunctuur.

Acupunctuur bestaat al meer dan 2500 jaar en komt uit China. Door naalden op specifieke punten te prikken in het lichaam kunnen allerlei aandoeningen worden verholpen. Niet alle soorten acupunctuur zijn hetzelfde. Van oorsprong wordt uitgegaan van meridianen die door het lichaam lopen, dit zijn kenmerken van acupunctuur die niet onderschreven worden door de algemeen geaccepteerde medische wetenschap.

Dit betekent niet direct dat acupunctuur kwakzalverij is, het is alleen lastig om te bewijzen dat het echt werkt. Er zijn later ook andere methoden ontwikkeld en het is wetenschappelijk bewezen dat gaatjes prikken op bepaalde plaatsen van het lichaam wel degelijk tot veranderingen in het lichaam leidt.

Zo kan bijvoorbeeld de aanmaak van bepaalde stoffen in het lichaam worden opgewekt met acupunctuur die de behoefte aan nicotine mogelijk kan onderdrukken. Maar we hebben het hier over stoppen met roken via laser technologie. Hoe werkt dat eigenlijk?

Stoppen met roken laser

Hoe werkt een laser?

Een laser is niets anders dan een lichtbundel die zeer sterk is. Er zijn diverse soorten lasers voor uiteenlopende toepassingen. Zo is er de laser pointer die vrij zwak is, de laser van een CD/DVD speler is gebundeld maar niet zo sterk. Lasers die zo fel zijn dat ze materialen kunnen verbranden worden bijvoorbeeld gebruikt om oppervlakten te reinigen of om gravures te maken. De technologie die gebruikt wordt bij een stoppen met roken laser is niet-invasief van aard.

Dit betekent dat de huid niet gepenetreerd wordt door de laser, wat bij acupunctuur wel het geval is. Dit maakt laser therapie in theorie veiliger omdat de kans op ontstekingen veel lager ligt. Onderhuids kan er wel beschadiging optreden, dit is zelfs de reden dat je kunt stoppen met roken via laser. Kleine irritaties op specifieke punten wekken de aanmaak op van stoffen die de nicotine behoefte onderdrukken.

Je kunt de laser voelen maar het effect vindt onderhuids plaats. De behandeling gaat niet gepaard met bloed, anesthesie of inname van medicijnen. Er zijn eigenlijk geen gevallen bekend van permanente schade of gevaarlijke situaties. Stoppen met roken via laser kan daarmee als veilig worden beschouwd mits het wordt uitgevoerd door een vakkundig persoon.

Placebo effect

Bij zowel acupunctuur als bij laser therapie is het lastig om objectief vast te stellen of het werkt. Dat er veranderingen in het lichaam optreden is aantoonbaar, het effect kan per persoon echter anders zijn waarmee resultaten doorgaans niet voldoen aan voldoende wetenschappelijk bewijs. Er zijn diverse studies uitgevoerd met dieren en mensen om de effectiviteit van dergelijke therapieën te toetsen.

In beginsel lijkt laser therapie een gunstig effect te hebben op de behandeling van aandoeningen in combinatie met een ander type behandeling zoals medicatie of gedragstherapie. Het is gebleken dat bij meer gedetailleerde onderzoeken het placebo effect een grote rol speelt.

Een placebo effect betekent dat de persoon die behandeld wordt voelt dat er iets verandert zonder dat de behandelmethode een echte werking heeft. Als iemand bijvoorbeeld een glas water krijgt en denkt dat er medicijn in zit. De patiënt voelt verbetering terwijl er eigenlijk geen medicinale werking is.

Een placebo effect is psychologisch van aard, het kan echter wel degelijk helpen bij diverse aandoeningen. Het geloof in de werking van een methode kan al voldoende zijn om het obstakel van verslaving te overwinnen. Als je denkt dat stoppen met roken via laser jouw lichaam ‘wapent’ tegen de nicotine afhankelijkheid dan kan dit helpen, zelfs als er fysiek geen effect meetbaar is.

Een goed gesprek

Het Trimbos instituut is van mening dat de laser therapie vooral ‘werkt’ door het placebo effect. Ze geven echter wel aan dat het intakegesprek en de informatie die klanten krijgen kunnen helpen om te stoppen met roken. De beslissing om voor deze methode te kiezen is namelijk een omslagpunt met een psychologische impact. Je maakt een bewuste keuze, je gaat in een stoel zitten voor een behandeling en je voelt dat er iets met je gebeurt.

Deze handelingen in combinatie met verbale ondersteuning en coaching kan je die steun bieden die je nodig hebt. Bij stoppen met roken via laser gaat er altijd een gesprek aan vooraf. Niet alleen om je te wijzen op de plus- en minpunten van laser therapie maar ook om je te helpen om je verslaving te overwinnen.

Beste manier stoppen met roken

Helpt stoppen met roken via laser?

Er is nog te weinig informatie bekend over laser therapie om definitief te beoordelen of je kunt stoppen met roken via laser behandeling. Er zijn positieve ervaringen van ex-rokers, het moet echter wel als hulpmiddel worden gezien. Na de behandeling moet je zelf de discipline opbrengen om niet weer te gaan roken. Er zijn therapieën waar na 6 maanden een herhaalbehandeling wordt gegeven om patiënten te helpen niet terug te vallen in hun oude patroon. Bekijk hier meerdere methodes om te stoppen met roken.

Veelgestelde vragen over lasertherapie en stoppen met roken

Hoe werkt lasertherapie bij het stoppen met roken?

Antwoord: Lasertherapie maakt gebruik van een laag-niveau laserstraal die op specifieke punten op het lichaam wordt gericht. Dit stimuleert de afgifte van endorfines en vermindert de fysieke ontwenningsverschijnselen en cravings.

Is lasertherapie een effectieve methode om te stoppen met roken?

Antwoord: De effectiviteit van lasertherapie bij het stoppen met roken is niet wetenschappelijk bewezen en kan variëren tussen individuen. Sommige mensen ervaren positieve resultaten, terwijl anderen mogelijk geen verschil merken.

Zijn er bijwerkingen of risico’s verbonden aan lasertherapie bij het stoppen met roken?

Antwoord: Over het algemeen wordt lasertherapie als veilig beschouwd en heeft het weinig bijwerkingen. Het is echter belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen om mogelijke risico’s te bespreken en ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Hoeveel sessies zijn meestal nodig voor het stoppen met roken met lasertherapie?

Antwoord: Het aantal sessies kan variëren, maar meestal worden 3 tot 5 sessies aanbevolen voor het beste resultaat. Dit hangt echter af van de individuele behoeften en reacties.

Kan lasertherapie helpen bij het voorkomen van terugval na het stoppen met roken?

Antwoord: Lasertherapie kan helpen bij het verminderen van fysieke ontwenningsverschijnselen en cravings, maar het voorkomen van terugval vereist ook gedragsverandering en het aanpakken van psychologische aspecten van roken. Aanvullende ondersteuning en follow-up zijn vaak belangrijk voor langdurig succes.